۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۱:۲۵
ظرفیت انتقال آب به منطقه سیستان

ظرفیت انتقال آب به منطقه سیستان

نماینده زابل در مجلس گفت: پروژه فیدر۲ چاه‌نیمه‌ها به عنوان یک زیرساخت هیدرولیکی مکمل برای افزایش ظرفیت انتقال آب از هیرمند، پس از سال‌ها وقفه دوباره در اولویت اجرا قرار گرفت.

به گزارش بازار، پروژه فیدر۲ چاه‌نیمه‌ها که از اوایل دهه ۹۰ با هدف افزایش ظرفیت انتقال آب هیرمند به مخازن سیستان تعریف و در سال ۱۳۹۵ وارد فاز اجرایی شد، به دلیل چالش‌های حقوقی در تملک اراضی، کمبود اعتبار و نبود هماهنگی میان‌دستگاهی، از سال ۱۳۹۷ عملاً متوقف شده بود.

از سال ۱۴۰۱ با پیگیری کمیسیون انرژی مجلس، تأکید استاندار سیستان و بلوچستان و تخصیص اعتبار در بودجه ۱۴۰۳، روند رفع موانع تسریع شد، هر چند کارشناسان معتقدند تحقق کامل کارایی این طرح بدون احیای جریان پایدار رودخانه هیرمند و دیپلماسی فعال آب ممکن نخواهد بود، هم‌اکنون فرهاد شهرکی، نماینده حوزه انتخابیه زابل در مجلس، از حل شدن بخش عمده تعارضات اراضی و آمادگی برای ازسرگیری عملیات اجرایی پروژه خبر داده است.

در همین زمینه فرهاد شهرکی نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز در مجلس شورای اسلامی روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: کارکرد اصلی این پروژه، افزایش ظرفیت و انعطاف‌پذیری انتقال آب در زمان ورود جریان‌های رودخانه هیرمند به‌ویژه در شرایط رهاسازی‌های مقطعی یا وقوع سیلاب و تسریع در ذخیره‌سازی منابع آب سطحی برای مصارف آشامیدنی و پشتیبانی زیست‌محیطی است.

وی افزود: طرح فیدر ۲ از اوایل دهه ۱۳۹۰ در چارچوب برنامه‌های وزارت نیرو برای ارتقای تاب‌آوری تأمین آب در منطقه سیستان وارد فازهای مطالعاتی و سپس اجرایی شد. محرک اصلی تعریف آن، محدودیت‌های هیدرولیکی مسیر موجود (فیدر ۱) بود؛ به‌گونه‌ای که در دبی‌های بالا، بخشی از جریان ورودی به‌دلیل ظرفیت ناکافی انتقال، امکان هدایت به چاه‌نیمه‌ها را از دست می‌دهد یا با تأخیر قابل‌توجه منتقل می‌شود.

این نماینده مجلس با اشاره به دیدگاه موافقان طرح تصریح کرد: افزایش ظرفیت لحظه‌ای انتقال، کاهش اتلاف فرصت‌های کوتاه‌مدت ورود آب، ارتقای ضریب اطمینان ذخیره‌سازی آب آشامیدنی در بازه‌های زمانی محدود، کاهش هدررفت ناشی از پخش‌شدگی جریان در بستر و تبخیر سطحی و بهبود مدیریت سیلاب از جمله مزایای مورد انتظار این پروژه است.

شهرکی افزود: در مقابل، منتقدان بر این باورند که تقدم اصلاح رژیم هیدرولیکی رودخانه سیستان بر توسعه صرف زیرساخت انتقال، چالش‌های حقوقی و تملک اراضی در مسیر اجرای کانال و همچنین این نکته که بدون احیای جریان پایدار رودخانه و مدیریت جامع حوضه آبریز، فیدر ۲ قادر به حل مسئله کم‌آبی سیستان نخواهد بود.

کد خبر: ۴۰۴٬۷۴۵

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha