۲۱ آبان ۱۴۰۴ - ۱۲:۰۰
نبرد روایت ها؛ تغییر اقلیم مقصر است یا ندانم کاری یا مافیای آب؟
گزارش بازار از تشنگی سرزمین قنات های سرشار

نبرد روایت ها؛ تغییر اقلیم مقصر است یا ندانم کاری یا مافیای آب؟

یک کارشناس آب گفت: مافیای آب همان هایی هستند که حاکمیت را وادار به اجرای پروژه های هزینه بر اما کم اثر کردند در حالی که می شد با راه حل های ساده تر به مقابله با بحران آب رفت.

بازار؛ گروه آب و انرژی: با تشدید بحران آبی بازار اظهار نظرها درباره عواملی خشکسالی در ایران هم حسابی داغ شده است. برخی مشکلات امروز را حاصل کاهش بارندگی ها و تغییرات اقلیم می دانند و برخی دیگر به نقش سیاست گذاری های اشتباه طی سال های گذشته اشاره می کنند. در این میان برخی دیگر از وجود مافیای آب و نقش پر رنگ ها در بحران آبی امروز سخن می گویند.

سمیه رفیعی نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی به تازگی در این باره گفته که تا زمانی که شبکه برنامه ریزان و دست اندرکاران حوزه آب که تعدادشان کمتر از انگشتان دست است، فعال باشند اوضاع آبی کشور همین طور خواهد بود و بحران خشکسالی ادامه خواهد داشت.

به باور این نماینده مردم، وقتی که آب را کالایی اقتصادی می‌بینیم و بودجه سازمان‌ها از فروش آب تأمین می‌شود، بحران آب در کشور حل نخواهد شد.

اما در حالی این نماینده مجلس ریشه بحران امروز را در وجود مافیای آب می داند که سخنگوی صنعت آب چنین ادعایی را به هیچ وجه تایید نمی کند. او می گوید که «مافیای آب مطلقا به این معنایی که مطرح می‌شود، وجود ندارد ولی افرادی وجود داشته و دارند که با هر هدفی، به نفع یک منطقه خاص، اهداف پروژه‌ها را دستکاری کرده‌اند. این اتفاق واقعا در کشور رخ داده اما مافیای آب، واژه‌ای در نهایت بی‌انصافی است که گفته می‌شود.»

شورای مشورتی پرقدرتی آبی در دولت ها

انوش نوری اسفندیاری، عضو اندیشکده تدبیر آب اما به نوعی اظهارات نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس را تاییده کرده و می گوید: اینکه حاکمیت به سراغ اجرای طرح های پر هزینه اما کم اثر در حوزه آبی می رود، حاصل قدرت همین مافیای آب در کشور است.

به گفته او، مافیای آب به قدری قدرتمند است که نظام ملی را مجبور می‌کند زیر بار هزینه بسیار بسیار سنگین طرح هایی همچون انتقال آب از خلیج فارس به مرکز ایران برود در حالی که اجرای طرح‌ هایی با هزینه کمتر اما کارایی بیشتر رها شده اند.

این کارشناس آب ادامه داد: تعداد افرادی خاصی در هر دولتی به عنوان طرف مشورت برای حل بحران آب هستند. این افراد نفوذ و قدرت بالایی در تصمیم گیری های آبی کشور دارند. این افراد در برخی موارد بیشتر منافع خود را دنبال می کنند.

مافیای سد سازی و آب های معدنی در ایران

البته این اولین بار نیست که کارشناسان نسبت به فعالیت مافیای اب در صنعت آب انتقاد می کنند. فرشاد مومنی اقتصاددان نیز پیش از این نیز گفته بود که «در بحران‌های زیست‌محیطی ردپای این عدم توازن در بحران آب هم دیده شد». در حالی که در بیش از صد گزارش رسمی عنوان شده که مافیای سدسازی و مافیای رانتی معدنی، آب‌برترین فعالیت‌ها را در کم‌آب‌ترین مناطق ایران گسترش داده‌ است، اما آنان برای تبرئه خود، آمارهای مجعول و غیرواقع ارائه می‌کنند و می‌گویند ۹۰ درصد آب ایران صرف کشاورزی می‌شود؛ در حالی که پژوهش‌های میدانی خلاف این را نشان می‌دهد.

به گفته او، مافیای اقتصادی برای انحراف ذهن سیاست‌گذاران و افکار عمومی این ادعای نادرست را طرح می‌کنند، چون می‌دانند جامعه روستایی و بخش کشاورزی در ایران کم‌سازمان‌یافته‌ترین گروه اجتماعی است و از نظر صدا، قدرت و ثروت جایگاهی در کانون‌های توزیع رانت ندارد.

کد خبر: ۳۷۶٬۰۳۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha