حبیب الله قزوینی در گردهمایی سالانه برنامه ریزی و پژوهش غلات آبی کشور که در سالن اجتماعات موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کشور در کرج برگزار شد به اهمیت تحقیقات در حوزه گندم اشاره کرد و افزود: از مجموع پروژه های تحقیقاتی اجرا شده در این بخش، ۴۷ پروژه مختص گندم و ۲۰ پروژه مختص جو آبی بوده و یک پروژه نیز به ترتیتکاله اختصاص داشته است.
وی اظهار کرد: همچنین در همکاری با موسسه آموزش و ترویج کشاورزی حدود ۳۸ پروژه تحقیقاتی در کل کشور اجرا شد.
وی یکی دیگر از اقدامات موثر در بخش تحقیقات غلات را شناسایی و مقابله با بیماری های غلات عنوان کرد و گفت: مثل سایر فصول در سال های گذشته کار ارزیابی، گزینش و غربال مواد ژنتیکی برای مقاومت به بیماری های مهم انجام شد که در گندم برای زنگ زرد و زنگ قهوه ای و برای جو برای بیماری زنگ زرد و سفیدک سطحی انجام شد.
قزوینی افزود: با توجه به خشکسالی های گذشته در کشور شرایط جوی برای وقوع بیماری های گندم وجو به ویژه بروز زنگ های گندم مساعد نبود و چنین شرایطی باعث شد که گزارشی از ظهور و بروز بیماری زنگ به جز در منطقه مغان وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: در واحد تحقیقات شیمی و تکنولوژی غلات در سال زراعی گذشته ۳۶۰۷ نمونه گندم و جو سایر محصولات گرفته شده از برنامه های مختلف به نژادی، به زراعی و برنامه پایش کیفیت نانوایی ارقام گندم در مزارع زارعین که با مشارکت معاونت زراعت در چندسال اخیر در حال انجام است که در واحد تحقیقات شیمی و تکنولوژی غلات ارزیابی و تعیین کیفیت می شود.
رئیس بخش تحقیقات غلات موسسه اصلاح بذر یادآور شد: در واحد کلکسیون غلات نیز در سال زراعی گذشته ۱۵۰۰ نمونه گندم و جو مورد ارزیابی و احیاء قرار گرفت.
وی گفت: متاسفانه به دلیل محدودیت های ناشی از تحریم های بین المللی همکاری های بین المللی در زمینه آموزش و تربتیب نیروی انسانی و شرکت در کارگاه های آموزشی و بازدیدهای علمی با مراکز بین المللی تحقیقات غلات انجام نشد.
وی افزود: در زمستان گذشته نیز چند خزانه آزمایش بین المللی از مرکز بین المللکی ایکاردا دریافت شد که به علت دریافت دیرهنگام این خزانه در سال زراعی گذشته کشت نشدندو کشت و بررسی آن ها به سال زراعی آینده موکول شد.
قزوینی به دستاودرهای شاخص در سال زراعی گذشته اشاره کرد و گفت: در این مدت دو رقم گندم نان برای اقلیم معتدل ، یک رقم گندم دوروم برای اقلیم های معتدل و گرم و خشک جنوب کشور معرفی .
وی در ادامه به چالش های موجود بر سر راه فعالیت محققان بخش تحقیقات غلات اشاره کرد و افزود: کمبود نیروی انسانی متخصص و پشتیبان فنی و کاهش انگیزه کاری محققان و کارشناسی و تکنسین های فنی و فرسودگی ماشین آلات تخصصی و عدم جایگزینی آن ها به دلیل محدودیت منابع مالی و تحریم های بین المللی و محدود شدن روابط با مراکز پژوهیشی بین المللی از جمله این چالش ها به شمار می رود.
نظر شما