اکبر محمودی؛ بازار؛ بیست و یکمین جلسه شورای عالی مسکن در حالی بدون حضور پزشکیان رئیس جمهور برگزار شد که در این جلسه باز هم به همراهی بانک ها و بانک مرکزی تاکید و در نهایت بدون هیچ دستور کار مهم و مناسبی برای بخش مسکن پایان یافت.
در این جلسه که به ریاست محمد رضا عارف برگزار شد اکثر مدیران ارشد و تصمیم گیر دولتی حضور داشتند و تمام آنها در اظهارات خود به گونه ای مبهم تاکید کردند که باید دسترسی مردم به مسکن تسهیل شود.
عارف، در حالی در مقام رئیس در جلسه شورای عالی مسکن حضور داشت که رئیسجمهور به عنوان رئیس شورای عالی مسکن امکان شرکت در آن را نداشت.
محمدرضا عارف در این جلسه تاکید کرد که دولتهای گذشته برنامهها و تعهدات خوبی در زمینه مسکن داشتند و با وجود تمامی تلاشها حدود ۱۴۰هزار نفر از متقاضیان مسکن مهر و سایر مسکنهای حمایتی نتوانستند مسکن خود را تحویل بگیرند.
یکی از نقدهای اصلی دولت پزشکیان به عملکردهای گذشته، مربوط به بخش مسکن و ساختمان بوده و حتی رئیسجمهور در دوره تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری، سیاست «مداخله دولت برای ساخت مسکن» که در گذشته اتفاق افتاده بود را مرتب نقد میکرد و بر اصلاح سیاستی به صورت «تسهیل تامین مسکن اقشار ضعیف و متوسط جامعه در قالب وظیفه دولت» تاکید کرده بود.
عارف: سهم مهمی از درآمدهای بخشهایی از آحاد جامعه صرف اجاره مسکن میشود. اگر دولت دخالت نکند و تسهیلات قائل نشود عملا خرید مسکن برای این بخشها غیرممکن است که امیدواریم با پیگیریهای لازم در زمینه تامین مسکن ۴ دهک پایین جامعه قدمهای بزرگی برداریم
با این حال، در این جلسه شورای عالی مسکن، معاون اول رئیسجمهور به سهم بالای هزینه اجاره مسکن در سبد خانوار هم اشاره کرد و گفت: سهم مهمی از درآمدهای بخشهایی از آحاد جامعه صرف اجاره مسکن میشود. اگر دولت دخالت نکند و تسهیلات قائل نشود عملا خرید مسکن برای این بخشها غیرممکن است که امیدواریم با پیگیریهای لازم در زمینه تامین مسکن ۴ دهک پایین جامعه قدمهای بزرگی برداریم.
عارف در بیست و یکمین جلسه شورای عالی مسکن با اشاره به اینکه دولت تلاش دارد تا در طرح جامع حمایتی جدید خود از ۹۶۰ هزار مسکن حمایتی رونمایی کند.
او تاکید کرد که از طریق بانک ها و تسهیلات اعطا شده تلاش خواهد شد تا این مساکن هر چه سریعتر تحویل شود. چرا که یکی از اولویتهای دولت در بخش مسکن برداشتن گام های اساسی برای تمام شهروندان است.
این اظهارات نشان می دهد که با گذشت یک سال از عُمر تشکیل کابینه دولت، پرداخت تسهیلات مسکن از سوی بانک ها دچار مشکل وقفه است. موضوعی که در اولین جلسه شورای عالی مسکن در ۲۳ دی ماه سال ۱۴۰۳ و با حضور پزشکیان رئیس جمهور نیز به آن تاکید شده بود.
حبیب الله طاهرخانی معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در اولین جلسه شورای عالی مسکن در ۲۳ دی ماه سال گذشته با اشاره به اینکه دو مشکل حال حاضر نهضت ملی مسکن ( مشکل زمین و تعمیر مالی) است گفته بود که متاسفانه تاکنون ۱۷ بانک کشور هیچ تسهیلاتی در خصوص نهضت ملی مسکن پرداخت نکردند.
طاهرخانی تاکید کرده بود که ما به این نتیجه رسیده بودیم که شورای عالی مسکن بدون داشتن کمیتههای تخصصی لنگ لنگان به پیش میرود و میبایست مباحث کارشناسی قبل از جلسه اصلی در پیش جلسات بررسی و تدقیق شود.
در اولین جلسه شورای عالی مسکن مقرر شد تا ۵ کارگروه ذیل شورای عالی مسکن شامل؛ کارگروه برنامهریزی و تامین مسکن، کارگروه هماهنگی ساخت و تامین زیرساخت، کارگروه ساخت و تامین زیرساختها، کارگروه تامین مسکن محرومان، کارگروه نوسازی واحدهای فرسوده و کارگروه رفع موانع و تسهیل تولید و عرضه مسکن تشکیل شود
در اولین جلسه شورای عالی مسکن مقرر شد تا ۵ کارگروه ذیل شورای عالی مسکن شامل؛ کارگروه برنامهریزی و تامین مسکن، کارگروه هماهنگی ساخت و تامین زیرساخت، کارگروه ساخت و تامین زیرساختها، کارگروه تامین مسکن محرومان، کارگروه نوسازی واحدهای فرسوده و کارگروه رفع موانع و تسهیل تولید و عرضه مسکن تشکیل شود.
در آن جلسه تاکید شده بود تا برنامههای حمایتی متوجه کم درآمدها باشد و وزارت راه و شهرسازی با همکاری وزارت رفاه و کار اجتماعی دهکبندی ۱۰ میلیون خانوار را در اختیار وزارت راه قرار دهد تا به صورت ویژه و اکید برای برنامهریزی مسکن کم درآمدها بالاخص مستاجرین کم درآمد کار کنیم.
تشکیل کارگروه بافت فرسوده ذیل شورای عالی مسکن نیز یکی از دستور جلسات اولین جلسه شورای عالی مسکن بود که ظاهرا هنوز از تشکیل آن خبری نیست و یا اگر هم هست هنوز اطلاع رسانی نشده است.
طاهرخانی معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی در این خصوص گفت: این کارگروه مورد تاکید ویژه پزشکیان بوده است تا ظرفیت بزرگ زمینهای موجود در بافت شهری نیز در نهضت ملی مسکن استفاده شود. علاوه بر آن با تامین تسهیلات ۲۰۰ هزار واحدی و وام ۵ درصد انتظار داریم شاهد تحول خوبی در بافت فرسوده روستایی باشیم.
اما نکته حائز اهمیت در جلسه بیست و یکم شورای عالی مسکن که در هفته جاری برگزار شد و پزشکیان رئیس جمهور نیز در آن جلسه غیبت داشت این بود که دولت همچنان با بانک ها در پرداخت تسهیلات دچار مشکل است و آنرا موضوعی می داند که ظاهرا در تسهیل خانه دار شدن مردم وقفه انداخته است.
رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس در پاسخ به پرسش خبرنگار بازار که پرسید آیا تسهیلات مسکن ملی به خوبی از سوی بانک ها پرداخت می شود؟ افزود: بانک ها هیچ علاقهای به ارائه تسهیلات در حوزه مسکن ندارند، حتی برای واحدهایی که کمتر از ۲۰ درصد ساخت میشوند، تسهیلاتی ارائه نمیدهند.
بانک ها هیچ علاقهای به ارائه تسهیلات در حوزه مسکن ندارند، حتی برای واحدهایی که کمتر از ۲۰ درصد ساخت میشوند، تسهیلاتی ارائه نمیدهند
رضایی کوچی افزود: به نظر میرسد اگر همین روند ادامه پیدا کند، نه تنها مردم خانهای نمیسازند، بلکه در آینده به حلقه چالشهای اجتماعی و مالیاتی دچار خواهیم شد. ما باید در این زمینه مذاکره کنیم و به نظر میرسد که دفاع مناسبی در این خصوص انجام نشده است.
وی تاکید کرد: بانکها به نوعی توجیه میکنند که چون متقاضی معرفی نشده، ما تسهیلات ندادیم. در حالی که متقاضیها در بانکها ثبتنام کردهاند. همچنین، در مورد ۱۵۰ میلیون دلار قبل از جلسه دوم، متوجه شدم که حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد تعهدات انجام شده است. باید گزارشی مکتوب از نشستهای قبل و عملکرد سرمایهگذاری بخش خصوصی دریافت کنیم.
فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی در جلسه شورای عالی مسکن تاکید کرده است که در جلسه بیست و یکم شورای عالی مسکن مقرر شد تا مقامات ارشد سازمان برنامه و بودجه ، وزرای نیرو، امور اقتصادی و دارایی و رئیس کل بانک مرکزی جلساتی را برگزار کنیم تا برای تسهیل دسترسی مردم به مسکن بتوانیم به نتیجه عملیاتی برسیم.
به نظر می رسد شورای عالی مسکن در این جلسه نیز متوجه این موضوع شده است که مادامی که بانک ها در پرداخت تسهیلات همراهی نکنند، خانه دار شدن مردم تسهیل نخواهد شد.
حال به نظر می رسد جلسه شورای عالی مسکن بدون رئیس جمهور و بدون هیاهو مشکلات بخش مسکن را بیشتر از قبل خواهد کرد. هر چند باید دید که آیا این غیبت رئیس جمهور به منزله نارضایتی رئیس قوه مجریه از عملکرد وزیر راه و شهرسازی است یا اینکه واقعا مشغله کاری باعث عدم حضور پزشکیان در این جلسه شده است؟
نظر شما