به گزارش خبرنگار بازار، حسین عباسی با اعلام این مطلب اظهارکرد: تبعات ناامنی اقتصادی بیشتر برای گروههای پاییندست جامعه بوده است. هنگامی که وضع اقتصادی خوب میشود، همه سود میبرند و هنگامی هم که وضعیت بد است، همه متضرر خواهند شد. مساله این است که اگر رانت وجود داشته باشد، هنگام وضع بد اقتصادی، یک گروه خیلی کوچک ممکن است سود اقتصادی خیلی بزرگی ببرند که این ملت را خیلی عصبانی میکند و حق هم دارند.
وی افزود: وقتی که رانتی وجود داشته باشد، این مساله همواره اتفاق میافتد. ریشه این مسائل هم به کنترل دولتی یا وجود قیمتهای دوگانه در نقطهای از اقتصاد برمیگردد. در نقطهای که دولت کنترل میکند و توزیع یک منبع را به دست میگیرد، آن منبع رانت است و در شرایط بد، این رانت نصیب «پسرخالهها» میشود و مردم هم از این عصبانیاند.
این تحلیلگر اقتصاد ادامه داد: در شرایط بد، طبیعتاً افراد داراییهایی دارند که میتوانند به عنوان پوشش ریسک استفاده کنند مانند طلا، خانه، سرمایهای در یک کسبوکار دیگر و ... آنهایی که این داراییها را ندارند، در تله ناامنی اقتصادی میافتند. متاسفانه دولتها در نیم قرن اخیر در ایران، اثبات کردهاند که در مورد کف توزیع درآمدی، بهطور مستقیم فکر نمیکنند.
عباسی تصریح کرد: سیاستهای دولتها، سیاستهای افزایش رفاه برای مصرفکننده است که طبقه پایین ممکن است از آن استفاده ببرد مانند سوبسید برای نان و ممکن است تنها ضررش نصیبش شود، مانند سوبسید سوخت و بنزین. در نتیجه در شرایط بد، با توجه به اینکه دولت هیچ عزمی برای شناسایی آن گروهی که واقعاً دچار ناامنی اقتصادی شدند ندارد، سیاستها هم ممکن است سیاستهایی باشد که گروه پایین را پوشش ندهد.
وی خاطرنشان کرد: دولت با همان روند و فرمول عادی «مصرفکنندگان عزیز! من به شما رفاه میدهم»، پیش میرود. مانند نرخ ارز؛ هر چقدر هم به دولت گفته شد که اگر به هر کالایی دلار ۴۲۰۰ تومانی دهید، امکان ندارد که قیمت آن کالا با نرخ ۴۲۰۰ تومان تنظیم شود، توجه نکرد و نتیجهاش را هم دیدیم.
نظر شما