به گزارش بازار، حنیف غفاری دکترای روابط بین الملل در مقاله ای اختصاصی برای بازار نوشت: اگرچه ۲۸ کشور اروپایی عضو پیمان آتلانتیک شمالی به خواسته رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اختصاص ۵ درصد از بودجه ناخالص داخلی خود به هزینه های دفاع جمعی درناتو تن داده اند اما این مسئله منجر به تمرکززدایی دونالد ترامپ از اصلی ترین دغدغه و هدف خود نشده است:فروپاشی حوزه یورو!
ترامپ بر اساس نگاه ماهوی خود و همراهانش حوزه یورو و متعاقبا موجودیت اتحادیه اروپا را تهدیدی ذاتی برای آمریکا تلقی می کند. رئیس جمهورآمریکا معتقد است در راستای ترویج ساختار مالی و اعتباری جهانی بر اساس ارزهای دیجیتال و فناوری های فضایی، باید نظم موجود در حوزه اقتصاد بین الملل را به صورت اساسی به چالش کشید و آن را با ساختارهای نوین (بر اساس ملی گرایی در نقاط گوناگون دنیا) جایگزین سازد. این قاعده در خصوص اتحادیه اروپا نیز صادق است. در این میان سیاست "مدارا با ترامپ" بیش از آنکه برای اروپاییان "فرصت ساز"باشد "هزینه بر"است!
اصرار ترامپ بر استمرار جنگ تعرفه ای با اتحادیه نشان می دهد که دفرمه سازی و انهدام ساختار یورو حکم یک استراتژی اقتصادی را درکاخ سفید پیدا کرده است. انهدام منظومه اقتصادی اروپا و بازگشت ساختار آن به مدل حکمرانی ملی که در قرن بیستم شاهد آن بودیم، همان هدفی است که ترامپ در پیشبرد آن از هیچ گونه سیاستگذاری و اقدام آشکار و پنهانی فروگذار نخواهند کرد.
ترامپ باید ضمن مدیریت روند فروپاشی اتحادیه اروپا و تبدیل آن به کشورهایی مستقل با قدرت اقتصادی محدودتر، به حیات اقتصادی و سیاسی دوجریان سوسیال دموکرات و راست میانه (که خواستار حفظ حوزه یورو در اروپا هستند) پایان دهد. باج دهی اروپاییان به ترامپ در ناتو نمی تواند رئیس جمهور آمریکا را از پیگیری این هدف منصرف سازد.
درماورای تهدیدات ظاهرا تعرفه ای ترامپ علیه اتحادیه اروپا وحوزه اقتصادی یورو شاهد شکل گیری نوعی دیالکتیک فکری ـ عملی هستیم که نمی توان فعلا برای آن نقطه پایانی متصور بود. با این حال اگر آمریکا نتواند در رسیدن به اهداف خود موفقیتی به دست آورد، ترامپ تبدیل به اصلی ترین متهم "ّبقای حوزه یورو" خواهد شد.
هدایت منازعه «حمایت گرایی یکجانبه اقتصادی» و «تجارت آزاد» از بیستم ژانویه ۲۰۲۵، با حضور رسمی ترامپ در مسند قدرت کلید خورده است. ترامپ معتقد است باید این منازعه را از فضای انتزاعی و تئوریک خارج کرد و جنبه ای عملیاتی به آن داد. افزایش تعرفه های تجاری بر فولاد و آلومینیوم وارداتی از اروپا نقطه آشکارساز منازعه ای محسوب می شود که افرادی مانند "فن درلاین" رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا اصرار دارند آن را مقطعی و محدود ببینند!
تجربه نشان داده است میان "توصیف اروپاییان ازمنازعات اقتصادی"و آنچه در واقعیت می گذرد معمولا شکاف عمیقی وجود دارد. از این رو ارائه آدرس های نادرست از عمق منازعه اقتصادی کنونی در دو سوی آتلانتیک نمی تواند مانع از تبلور نمادهای عینی و شوک آور این جنگ تجاری علیه اروپاییان شد.
نظر شما