بازار؛ گروه آب و انرژی: بحران سوخت در کشور در عمل توسعه نیروگاه های حرارتی در کشور را متوقف کرده است. هفته گذشته بود که ابراهیم خوش گفتار یکی از کارشناسان صنعت برق اعلام کرد که از سال ۹۶ تا حالا هیچ سرمایه گذاری جدیدی در این حوزه صورت نگرفته است. حالا وزارت نیرو ناچار است که برای تامین برق کشور به سراغ نیروگاه های تجدید پذیر برود. عباس علی آبادی در حالی بیشتر از هر زمانی این توسعه انرژی های نو متمرکز شده که فعالان و کارشناسان این حوزه بر این باورند که بدون توسعه نیروگاه های حرارتی و مساله بهینه سازی نمی توان بحران برق در کشور را حل کرد.
حمیدرضا صالحی رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران در اینباره به بازار می گوید که کمبود ایجاد شده در برق را نمی توان صرفا با توسعه نیروگاه های تجدید پذیر حل کرد و برخی آدرس غلط به رییس جمهور می دهند.
او بر این باور است که هم زمان با توسعه تجدید پذیرها باید نیروگاه های حرارتی را هم در کشور توسعه دهیم چرا که افزایش غیر منطقی سهم نیروگاه های تجدید پذیر باعث ناپایداری شبکه برق کشور می شود. در بهترین حالت نیروگاه های تجدید پذیر می تواند ۳۰ درصد ناترازی موجود را حل کند.
این فعال صنعت برق با اشاره به این نکته که در بهترین حالت و حتی در کشورهای پیشرفته در این صنعت هم سهم انرژی های تجدید پذیر از تامین برق حدود ۴۰ درصد است، گفت: همان اتفاقی که در پرتقال و اسپانیا رخ داد نشان می دهد که تامین بخش زیادی از برق کشور را نمی توان روی دوش تجدید پذیرها گذاشت چرا که با این کار پایداری شبکه به خطر می افتد.
حل مساله ناترازی برق در ۲ الی ۳ سال
او در بخش دیگری از سخنان خود می گوید که بخش خصوصی قادر است که مساله ناترازی برق را در مدت ۲ الی ۳ سال حل کند مشروط به اینکه مداخلات دولت در این صنعت کاهش پیدا کند. اما متاسفانه دولت حاضر نیست که از تجارت برق فاصله بگیرد و با وجود همه وعده و وعیدهایی که داده می شود هر سال سهم دولت از تصدی گری برق در حال افزایش است.
این کارشناس صنعت برق با تاکید بر اینکه خواسته بخش خصوصی تعیین قیمت برق بر اساس نظام عرضه و تقاضاست، ادامه داد: دولت می تواند گاز نیروگاه ها را به قیمت واقعی در اختیار آنها قرار دهد در مقابل نیروگاه داران هم مجاز باشند که برق خود را به قیمت واقعی عرضه کنند.
او در پاسخ به این سوال که آیا امکان افزایش قیمت مشترکان خانگی وجود دارد، اظهار داشت: دولت می تواند برق بخش خانگی را همچنان به قیمت یارانه ای عرضه کند. اما به بخش خصوصی اجازه دهد که برق صنایع را به قیمت آزاد تامین کند.
صنایع خریدار برق به قیمت واقعی
به گفته صالحی، برای بسیاری از صنایع خسارت قطعی های برق بیش از رشد قیمت برق بوده و به شدت دنبال تامین برق پایدار هستند. چراکه صنایعی که محصولات خود را قیمت های جهانی عرضه می کنند توانایی خرید برق به قیمت واقعی را نیز دارند.
در حال حاضر هر کیلو وات برق در بورس سبز به قیمت ۷ الی ۸ هزار تومان خرید و فروش می شود. حتی پیش بینی ها هم حاکی از این است که قیمت برق در ایام پیک به ۱۰ هزار تومان هم برسد. این قیمت ها و خرید و فروش ها در بورس سبز نشان می دهد که خرید برق با این قیمت ها برای بسیاری از صنایع هم صرفه اقتصادی دارد
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی افزود: در حال حاضر هر کیلو وات برق در بورس سبز به قیمت ۷ الی ۸ هزار تومان خرید و فروش می شود. حتی پیش بینی ها هم حاکی از این است که قیمت برق در ایام پیک به ۱۰ هزار تومان هم برسد. این قیمت ها و خرید و فروش ها در بورس سبز نشان می دهد که خرید برق با این قیمت ها برای بسیاری از صنایع هم صرفه اقتصادی دارد.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران افزود: به عنوان مثال سالهاست که صحبت از تشکیل رگلاتوری در این صنعت می شود اما متاسفانه به بهانه های مختلف همچنان صنعت برق فاقد یک نهاد تنظیم گر است.
به گفته صالحی، وزارت نیرو می خواهد که رگلاتوری باید در دستان خودش باشد. حالا هم یک دفتر تنظیم مقررات ایجاد کرده و اسم آن را بازار گذاشته و قیمت ها را در این نهاد به صورت دستوری مشخص می کند. در حالیکه در نهاد واقعی بازار باید باید قیمت ها بر اساس نظام عرضه و تقاضا تعیین شود.
وزارت نیرو می خواهد که رگلاتوری باید در دستان خودش باشد. حالا هم یک دفتر تنظیم مقررات ایجاد کرده و اسم آن را بازار گذاشته و قیمت ها را در این نهاد به صورت دستوری مشخص می کند. در حالیکه در نهاد واقعی بازار باید باید قیمت ها بر اساس نظام عرضه و تقاضا تعیین شود
این فعال صنعت برق تجربه دولت در واگذاری مخابرات، اظهار داشت: خصوصی سازی مخابرات نشان داده که خروج دولت از یک صنعت تا چه اندازه می تواند فضای رقابتی در صنعتی ایجاد کرده و کیفیت خدمات رسانی را افزایش داده و چقدر می تواند به نفع مشتریان و مردم باشد. بدون شک اگر همان مسیری را در که مخابرات رفتیم را اگر در برق هم تکرار کنیم شاهد حل بسیاری مشکلات خواهیم بود.
او با بیان اینکه صنعت برق در ایران امروز شرایط خوبی نداشته و مقدار سوددهی آن به هیچ وجه متناسب با سرمایه گذاری انجام شده نبوده و منطقی نیست، ادامه داد: این در حالی است که در سایر کشورها سرمایه گذاران این صنعت سود خوبی را کسب می کنند چراکه این صنعت یک صنعت زیر ساختی است.
نظر شما