بازار؛ گروه آب و انرژی: مشکل تامین وثیقه سرمایه گذاران نیروگاه های تجدید پذیر برای دریافت تسهیلات ارزی از صندوق توسعه ملی حل می شود. آنگونه که محسن طرز طلب معاون وزیر نیرو به بازار می گوید: بر اساس مذاکرات و رایزنی هایی که انجام شده قرار است که صندوق توسعه ملی نیروگاه ها و تولید برق صورت گرفته توسط واحدهای تجدیدپذیر را به عنوان وثیقه بپذیرد.
این مصوبه در شرایطی قرار است در آینده نزدیک در شورای اقتصاد به تصویب برسد که طرز طلب دلیل عقب ماندگی در افزایش ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر را عدم تخصیص به موقع منابع اعلام می کند. به گفته رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق، تا کنون تنها ۲۰ درصد منابع مصوب تخصیص یافته است.
بر اساس آماری که معاون وزیر نیرو اعلام کرده در حال حاضر ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر در کشور ۲ هزار مگاوات بوده و پیش بینی می شود که تا پایان شهریور به ۳۵۰۰ الی ۴ هزار مگاوات افزایش یابد. این در حالی است که طبق وعده های عباس علی آبادی سکاندار ساختمان نیایش قرار بود که در سال اول دولت دولت چهاردهم چیزی حدود ۱۰ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر افزایش یابد.
متن کامل گفتگوی بازار با محسن طرز طلب معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق را در ادامه می خوانید:
در طول یک سال گذشته چیزی حدود ۷۵۰ الی ۸۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق از نیروگاه های تجدید پذیر افزایش یافته است. دلیل اصلی اینکه احداث و افزایش ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر طبق انتظارتمان پیش نرفت به عقب ماندگی در تخصیص منابع برمی گردد. متاسفانه ما تا حالا تنها ۲۰ درصد منابع ارزی مورد نیازمان را دریافت کرده ایم
*تقریبا یک سال از شروع فعالیت دولت چهاردهم سپری می شود. با توجه به رویکرد وزیر نیروی این دولت و تاکیداتی که روی مساله افزایش ظرفیت تجدید پذیرها انجام می شد، چقدر تولید برق از انرژی های نو در طول یک سال گذشته افزایش یافته است.
در طول یک سال گذشته چیزی حدود ۷۵۰ الی ۸۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق از نیروگاه های تجدید پذیر افزایش یافته و ظرفیت تجدید پذیرها امروز به حدود ۲ هزار مگاوات رسیده است.
این آمار ها نشان می دهد که برخلاف وعده هایی که داده شده بود ایجاد نیروگاه های تجدید پذیر با سرعت کندی در حال انجام بوده و فاصله زیادی بین اهداف تعیین شده در این حوزه وجود دارد. دلیل اصلی عقب ماندگی برای افزایش ظرفیت تجدید پذیرها چیست؟
دلیل اصلی اینکه احداث و افزایش ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر طبق انتظارتمان پیش نرفت به عقب ماندگی در تخصیص منابع برمی گردد. متاسفانه ما تا حالا تنها ۲۰ درصد منابع ارزی مورد نیازمان را دریافت کرده ایم. البته اقداماتی در این حوزه انجام شده و رایزنی هایی صورت گرفته و پیش بینی می شود که روند پرداخت تسهیلات تسهیل و تسریع شود.
احداث نیروگاه های تجدید پذیر در کشور هم اکنون چه وضعیتی دارد و پیش بینی می کنید که تا پایان تابستان ظرفیت تولید برق در این حوزه تا چه اندازه افزایش یابد؟
خبر خوب این است که هم اکنون ۸۵۳ ساختگاه در کشور کار تجدید پذیرها را انجام می دهند و حدود ۵۴۰۰ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر هم اکنون در حال احداث است. پیش بینی ما این است که با شروع و سرعت بخشیده شدن به روند تامین مالی تا پایان شهریور ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر به ۳۵۰۰ الی ۴ هزار مگاوات افزایش یابد.
نگاهی به روند احداث نیروگاه های تجدید پذیر طی ۲ دهه گذشته نشان می دهد که به طور متوسط سالانه تنها ۵۰ مگاوات به ظرفیت تجدیدپذیرها در کشور افزوده شده و این باعث ایجاد یک عقب ماندگی بزرگ در این حوزه شده است. همچنین با ورود دولت به حوزه واردات و تامین تجهیزات قیمت تجهیزات و پنل های خورشیدی هم حدود ۴۰ درصد افت کرده است
بخش خصوصی اما نسبت به ورود دولت به این حوزه و و واردات تجهیزات گله مند بوده و معتقدند که دولت نباید به رقیب بخش خصوصی در این حوزه تبدیل شود. این ادعا تا چه اندازه درست است؟
در حال حاضر شرایط تامین برق کشور در شرایط بحرانی بوده و باید هرچه سریع تر به دنبال افزایش ظرفیت تولید برق در این حوزه باشیم. کافی است که نگاهی به روند احداث نیروگاه های تجدید پذیر طی ۲ دهه گذشته داشته باشیم. در طول این مدت به طور متوسط سالانه تنها ۵۰ مگاوات به ظرفیت تجدیدپذیرها در کشور افزوده شده و این باعث ایجاد یک عقب ماندگی بزرگ در این حوزه شده است.
باید تاکید کنم که با ورود دولت به این حوزه قیمت تجهیزات و پنل های خورشیدی هم حدود ۴۰ درصد افت کرده است.
جدای از این دولت هیچ گاه مانع فعالیت بخش خصوصی نبوده و حتی به دنبال اخذ مجوزهای لازم برای دریافت تسهیلات ارزی از صندوق توسعه ملی برای آنها بوده ایم. ضمن اینکه قرار است که واحدهای احداثی توسط دولت نیز به بخش خصوصی واگذار شود.
مهم ترین مشکل بخش خصوصی برای دریافت تسهیلات ارزی از صندوق توسعه ملی تامین وثیقه بوده است. برای حل این مشکل چه اقداماتی صورت گرفته است؟
همانطور که اشاره کردید بخش خصوصی قادر به تامین وثایقی که صندوق توسعه ملی از آنها می خواست نبود. به همین دلیل ما به دنبال این بودیم که نیروگاه و تولید برق آنها به عنوان وثیقه از سوی صندوق توسعه ملی پذیرفته شود. اقدامات و هماهنگی های لازم در این خصوص انجام شده و به زودی مصوبه آن را هم از شورای اقتصاد اخذ خواهیم کرد.
نظر شما