بازار؛ بخش بین الملل: سحرگاه جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهرهای کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند.
تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران محدود به تاسیسات هستهای و نظامی و ترور دانشمندان هستهای نبود و تاسیسات صنعتی و اهداف غیر نظامی نیز مورد حمله قرار گرفت که شماری از مردم اعم از نظامی و غیر نظامی را به شهادت رساند.
خبرنگار بازار در گفتگو با «رابرت شاپیرو» استاد دانشگاه کلمبیا آمریکا به این موضوع پرداخته که در ادامه میآید.
وی نویسنده کتابهای «پنجاه سال روند در اولویتهای سیاست آمریکاییها»، «سیاستمدارها نگران نیستند: دستکاری سیاسی و از دست دادن پاسخدهی دموکراتیک»، «راهنمای افکار عمومی آمریکا و رسانههای آکسفورد» و «فروش ترس: ضد تروریسم، رسانهها و افکار عمومی» است.
* در اقدامی غافلگیرکننده، اسرائیل به خاک ایران تجاوز کرد و جنگ اسرائیل و ایران رسما آغاز شد. بعد از گذشت ۱۲ روز که ایران جنگ را به جنگ فرسایشی تبدیل کرد شاهد ارائه پیشنهاد آتش بس از سوی رئیس جمهور آمریکا بودیم. ارزیابی شما از این جنگ چیست و چرا آمریکا علی رغم حمایت از اسرائیل پیشنهاد آتش بس را داد؟
ترامپ از آتشبس حمایت کرده است زیرا این اقدام با سیاست و اهداف سیاسی او سازگار است. هدف بینالمللی و امنیتی وی نابودی توانایی تسلیحات هستهای ایران بود. بر اساس برداشت ترامپ از اثربخشی بمباران ایران، وی این توانایی را به همراه توانایی ایران برای استفاده از نیروهای نیابتی خود برای تلافی علیه آمریکا و اسرائیل، نابود شده میداند. بنابراین هیچ دلیل دیگری برای خصومت علیه ایران که توسط آمریکا و اسرائیل انجام میشود، وجود ندارد. هدف سیاسی ترامپ این است که بتواند در اینجا ادعای پیروزی آمریکا را داشته باشد و ادعا می کند به هدف سیاسی خود رسیده است.
*در حالی که کشور ایران از یک جنگ ۱۲ روزه با خسارات انسانی و زیرساختی جدی عبور کرده، دولت همچنان تأکید میکند که علیرغم فضای بیاعتمادی نسبت به مذاکرات، راه دیپلماسی کشور باز است و ترک نخواهد شد. رویکرد ایران را چگونه ارزیابی می کنید؟
این یک رویکرد معقول است و با آتشبس به خوبی مطابقت دارد. ایالات متحده بنابر ادعای خود به اهداف امنیتی خود رسیده است و باید آماده روی آوردن به دیپلماسی باشد - به خاطر داشته باشید که دونالد ترامپ از صلحسازی حمایت میکند زیرا به کسب جایزه صلح نوبل علاقهمند است اما با توجه به اینکه وی باعث شد ایالات متحده ایران را بمباران کند، ممکن است دست یافتن به آن دشوار باشد.
*با پایان هر چالش جدی و هر تنازعی، ارزیابی دستاوردها و ضعفهای احتمالی یکی از طبیعیترین اقداماتی است که هر ساختار قوام یافتهای به دنبال انجام آن است. دستاوردها و آسیب های اسرائیل و ایران در این جنگ ۱۲ روزه چه بود؟
در جنگ پیروز واقعی وجود ندارد و طرفین متحمل آسیب وخسارت های قابل توجه خواهند شد – چه از نظر نیروی انسانی و چه از نظر اقتصادی و نظامی. برآورد میزان خسارت دشوار است اما قطعا در این جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران آسیب دیدند و از نظر اقتصادی و نظامی متحمل خسارت شدند.
*مواضع چین و روسیه به عنوان کشورهایی که از روابط خوب و دوستانه ای با ایران برخوردار هستند در این جنگ را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا در صورت گسترش جنگ آنها موضع حمایتی از ایران اتخاذ می کردند؟
چین و روسیه ممکن است حداقل به صورت نمادین و با حمایت از تلاشهای صلح، موضع حمایتی مستقیمتری اتخاذ کنند. اما مشخص نیست که آنها چه منافع ملی و امنیتی در آنجا دارند، فراتر از اینکه بخواهند ایالات متحده در آنجا گرفتار شود و از تهدید روسیه به اوکراین و اروپا و تهدید چین در تایوان و آسیا منحرف شود.
نظر شما