به گزارش خبرنگار بازار، احمدرضا مدبرنیا امروز (دوشنبه) در نشست خبری با اصحاب رسانه اصفهان به مناسبت هفته فرهنگسازی مالیاتی، با اشاره به تحولات بنیادین در ساختار و فرایندهای مالیاتی کشور اظهار کرد: نظام مالیاتی در حال گذار از روش های سنتی به سمت یک سیستم هوشمند، داده محور، عادلانه و شفاف است.
وی با بیان اینکه شناسایی مؤدیان جدید، بررسی تراکنش های بانکی، پایش سامانه های فروش، صدور صورتحساب های الکترونیکی و استفاده از فناوری های نوین، محور اصلی سیاست های سازمان است، افزود: ما فرهنگ سازی را محدود به هفته مالیات نکرده ایم؛ در سال گذشته ۳۴۰ میز خدمت در سطح استان داشتیم و تنها در سه ماهه اول سال جاری نیز ۶۰ میز خدمت در مناطق مختلف استان، مساجد، برای اصناف و مصلاها برگزار شده است.
مدیرکل امور مالیاتی استان اصفهان با اشاره به اینکه ۹۸ درصد بودجه استان اصفهان از طریق مالیات تامین می شود، بیان کرد: در سه ماهه نخست امسال، اداره کل موفق به وصول ۱۲.۵ همت (هزار میلیارد تومان) مالیات شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد ۲۸ درصدی داشته است.
وی ادامه داد: همچنین ۴.۹ همت عوارض نیز به حساب شهرداری ها، دهیاری ها و فرمانداری ها واریز شده است که رشد ۴۸ درصدی را نسبت به مدت مشابه نشان میدهد.
مدبرنیا با بیان اینکه در راستای اجرای سه هدف مهم شامل فرهنگسازی، اطلاع رسانی و تکریم ارباب رجوع؛ عدالت مالیاتی و مبارزه با پدیده شوم «فرار مالیاتی» اقدامات مختلفی انجام شده است، ابراز کرد: تلاش ما این بود که مودیان مالیاتی از تکالیف خود و زمان تسلیم ارائه اظهارنامه مالیاتی به شکل کامل اطلاع داشته باشند که این اطلاع رسانی از طریق رسانه ها انجام شد.
وی با بیان اینکه در راستای اجرای تبصره یک ماده ۱۶۶ مکررِ مالیات های مستقیم، اعطای معافیت مشوق یا نرخ صفر مستلزم پرکردن اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر است، بیان کرد: بحث تسلیم اظهارنامه مالیاتی عملکرد ۱۴۰۳ تمدید شد و از پایان خردادماه به پایان شهریورماه برای صاحبان مشاغل موکول شد و این زمان برای صاحبان املاک نیز به همین تاریخ تمدید شده است.
تولید برنامههای عروسکی با هدف آموزش مفاهیم مالیاتی
مدیرکل امور مالیاتی استان اصفهان گفت: نیز از جمله اقدامات نوآورانه فرهنگی اداره کل مالیاتی همکاری مشترک با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای تولید برنامههای عروسکی با هدف آموزش مفاهیم مالیاتی به نسل آینده است که روز گذشته رونمایی شد.
وی با اشاره به اینکه در بحث عدالت مالیاتی، اجرای سامانههای هوشمند همچون سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی مدنظر بوده است، بیان کرد: اگر یک فعال اقتصادی به سامانه سازمان مالیاتی متصل شده و صورتحساب الکترونیکی صادر کند، مامور مالیاتی مجاز به مراجعه حضوری نخواهد بود مگر در صورت وجود مغایرت داده های سازمان و اطلاعات مودی که در اظهارنامه بیان شده است، این مورد نیز ابتدا نیز باید به اطلاع مودی برسد و در صورت رفع شدن مغایرات، بازهم مامور اجازه حضور در محل را نخواهد داشت.
قطعیسازی بیش از ۸۰ درصد پروندههای مالیاتی به صورت سیستمی
مدبرنیا ابراز کرد: در سال ۱۴۰۲، برای نخستین بار بیش از ۸۰ درصد پرونده های مالیاتی به صورت سیستمی قطعی سازی شدند که نشان از حرکت جدی سازمان به سمت حاکمیت داده و حذف روش های سنتی علیالرأس دارد.
وی با اشاره به طرح نشاندار کردن مالیات برای مشارکت مردمی گفت: اداره کل امور مالیاتی استان اصفهان در سال گذشته طرحی با عنوان نشان دار کردن مالیاتی اجرا کرد که به موجب آن، مودیان می توانستند تعیین کنند که مالیاتشان در کدام پروژه های عمرانی استان هزینه شود؛ در این طرح، بیش از ۲۸ هزار مودی شرکت کردند و اعتباری بالغ بر ۸۷۰ میلیارد تومان به صورت هدفمند اختصاص یافت.
مدبرنیا اضافه کرد: برای سال ۱۴۰۳ نیز تداوم این طرح در دستور کار سازمان قرار دارد، در این زمینه نیز منتظر ابلاغ تفاهم نامه رسمی از سوی وزارت اقتصاد و سازمان برنام هو بودجه کشور هستیم.
وی در ادامه با اشاره به مبحث فرار مالیاتی عنوان کرد: در سه ماهه ابتدایی سال جاری، ۴۸ مورد بازرسی میدانی «۱۸۱» انجام شد که منجر به صدور برگ تشخیص به مبلغ ۱۶۴ میلیارد تومان شده است؛ در سال گذشته نیز در حوزه فرار مالیاتی بیش از ۹۳۰ میلیارد تومان و در سال جاری نیز ۱۸۷ میلیارد تومان وصول مالیاتی بوده است.
روشهای شناسایی فرارهای مالیاتی مشاغل
مدیرکل مالیاتی استان اصفهان تاکید کرد: بررسی حساب های بانکی، دستگاه های کارت خوان، گزارش های مردمی و گزارش سامانه ۱۵۲۶ ابزارهای نظارتی ما در این حوزه هستند. حتی موارد استفاده از دستگاههای پوز غیرمرتبط مثل «صنایع دستی» شناسایی و با آنها برخورد شده است.
وی در پاسخ به سوالی در ارتباط با عدالت در نظام مالیاتی، ضمن تاکید بر پذیرش هزینه های واقعی مودیان نظیر اجاره، حقوق و استهلاک، تصریح کرد: محاسبه مالیات بر اساس درآمد مشمول مالیات است نه صرفاً درآمد ناخالص و این فرایند در چهارچوب مقررات با رعایت انصاف انجام می شود.
مدبرنیا در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اینکه برخی صاحبان مشاغل به شیوه های مختلف مانند دریافت وجوه نقد یا سکه در قبال خدمات، استفاده از دستگاه پوز غیرمرتبط، استفاده از حساب های افراد غیر (نظیر کودکان) و غیره به فرار مالیاتی اقدام می کنند، بیان کرد: سازمان با استفاده از سامانه سوت زنی و بررسی دقیق داده های بانکی، این فعالیت ها را شناسایی کرده و مؤدیان را مشمول جریمه های قانونی می کند.
وی گفت: بسیاری از مشاغل خرد به اشتباه تصور می کنند اگر فعالیت اندکی دارند، نیازی به ارائه اظهارنامه نیست؛ در حالی که عدم ارائه اظهارنامه منجر به محرومیت از معافیت ها و تعلق جریمه های سنگین خواهد شد؛ جریمه عدم تسلیم اظهارنامه در موعد مقرر، ۳۰ درصد مالیات بهصورت ثابت و دو و نیم درصد در هر ماه تأخیر است که غیر قابل بخشش است.
مدیرکل مالیاتی استان اصفهان اصفهان پیرامون تفاوت در میزان مالیات پرداختی توسط شرکت های حقوقی و اشخاص حقیقی نیز گفت: اشخاص حقوقی به دلیل داشتن تیم مالی و دفاتر حسابداری، فعالیتهای شفافتری دارند اما اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل کوچک، اغلب فاقد ساز و کارهای حرفهای هستند و ممکن است مالیات بیشتری را احساس کنند؛ رد این زمینه سازمان با توسعه زیرساخت های هوشمند، به دنبال برقراری عدالت مالیاتی و رفع این تفاوت ها است.
برخورد جدی با معاملات و صدور فاکتورهای صوری
وی در ارتباط با موضوع معاملات و فاکتورهای صوری نیز گفت: با اجرای کامل سامانه مودیان و سامانه جامع تجارت، صدور فاکتورهای صوری به شدت کاهش خواهد یافت؛ اتصال حساب های بانکی به سامانه ها باعث می شود که تنها تراکنش های واقعی و شفاف در نظام مالیاتی پذیرفته شوند و فاکتورهای صوری شناسایی شده و مؤدیان متخلف بر اساس ماده ۱۵۷ قانون مالیات های مستقیم مورد پیگرد قرار می گیرند.
مدبر نیا به استفاده از ظرفیت های مردمی برای شناسایی فرارمالیات اشاره کرد و گفت: در استان اصفهان تاکنون بیش از ۵۴۶ گزارش مردمی مؤثر در شناسایی فرار مالیاتی ثبت شده است که برخی از آنها منجر به مطالبه مالیات های سنگین از مؤدیان شده اند.
وی تاکید کرد: که سازمان امور مالیاتی در سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ بهطور جدی در پی کاهش شکاف مالیاتی، هوشمندسازی فرآیندها، افزایش سهم مالیات بر فعالیت های واقعی و کنترل اقتصاد زیرزمینی است که لازمه موفقیت این مسیر، شفاف سازی، مشارکت مردم، همکاری رسانه ها و تعامل نهادهای مختلف دولتی است.
نظر شما