۲۱ تیر ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۰
انفجار قیمت مس با تعرفه های جدید ترامپ|آیا نقره و پلاتین نیز شاهد رشد قیمت خواهند بود؟
بازار گزارش می هد؛

انفجار قیمت مس با تعرفه های جدید ترامپ|آیا نقره و پلاتین نیز شاهد رشد قیمت خواهند بود؟

با افزایش تعرفه ۵۰ درصدی واردات فلز مس به آمریکا که منجر به رشد بیش از ۲۰ درصدی قیمت شد، اکنون تمامی نگاه ها به نوسان قیمت سه فلز پلاتین، لیتیوم و نقره دوخته شده است.

بازار؛ گروه بین الملل: اقدام دونالد ترامپ برای اعمال تعرفه سنگین ۵۰ درصدی روی واردات مس به آمریکا، منجر به ایجاد جهش در قیمت این فلز اساسی شده است. اگرچه به گفته دولت آمریکا این تعرفه قرار است از روز یکم آگوست اجرایی شود، اما آثار وضعی تصمیم ترامپ بر بازار طی روزهای اخیر کاملا مشهور بوده است.

دونالد ترامپ با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت: «مس برای حفظ سیطره آمریکا بر حوزه های هوش مصنوعی، آمادگی نظامی و رهبری صنعتی آمریکا بسیار حیاتی است... ت. این دوران طلایی ماست. ما بر صنعت مس چیزه خواهیم شد». درست پس از انتشار این پیام، قیمت مس ظرف چند ساعت بیش از ۲۰ درصد رشد را تجربه کرده و سود بسیار قابل توجهی را قسمت سرمایه گذاران خود کرد.

هوش مصنوعی، دفاع و انرژی: چرا مس اکنون به سلاحی راهبردی تبدیل شده است؟

زمان‌بندی این تغییر سیاست در دولت ترامپ تصادفی نیست. مس شریان حیاتی اقتصاد قرن ۲۱ بوده و نیروی محرکه همه چیز از تراشه‌های نیمه‌هادی، موشک‌ها و سیستم‌های راداری گرفته تا خودروهای برقی، مراکز داده هوش مصنوعی و باتری‌های لیتیومی محسوب می‌شود.

تنها در بخش زیرساخت‌های هوش مصنوعی پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰، این صنعت نو و پر طرفدار بتواند بیش از ۱.۸ تریلیون دلار سرمایه جهانی جذب کند. با توجه به رسانایی الکتریکی بی‌نظیر و مقیاس‌پذیری مس، این فلز به عنصری جایگزین‌ناپذیر در انقلاب هوش مصنوعی تبدیل شده است. از سوی دیگر، هر ابرمرکز داده های اطلاعاتی تا ۳۰٬۰۰۰ تُن مس مصرف می‌کند و با رقابت کشورها برای تسلط بر این فضا، تقاضا برای این فزل صنعتی نیز در حال رشد است.

آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) هشدار داده که جهان تا سال ۲۰۳۵ با کمبود ۳۰ درصدی مس مواجه خواهد شد

اعلام اخیر ترامپ درباره انعقاد قرارداد ۳ تریلیون دلاری زیرساخت هوش مصنوعی با کشورهای خلیج‌فارس (عربستان، امارات و قطر)، آتش معاملات مس را شعله‌ورتر کرده است. همچنین، قرار است مراکز داده های عظیم اطلاعاتی، کارخانه‌های تولید تراشه و قطب‌های رباتیک در سراسر آمریکای شمالی و خاورمیانه ایجاد شوند که همه آنها به حجم بی سابقه ای از فلزات صنعتی نیاز به ویژه مس خواهند داشت.

شکست اخیر قیمتی مس، آغاز یک اَبَرچرخه چندساله!

نکته ای که باید به آن توجه داشت اینکه کمبودهای زیرساختی برای تامین این حجم از مس، از همین حالا در حال شکل گیری است. آژانس بین‌المللی انرژی (IEA) هشدار داده که جهان تا سال ۲۰۳۵ با کمبود ۳۰ درصدی مس مواجه خواهد شد. این در حالیست که پیش‌بینی می‌شود تقضای جهانی برا مس از ۲۷ میلیون تُن در سال ۲۰۲۴ به بیش از ۳۷ میلیون تُن تا سال ۲۰۵۰ افزایش یابد.

به گفته برخی کارشناسان بازار فلزات، نیمه دوم سال جاری میلادی می تواند قیمت بسیاری از فلزات اساسی و البته گرانبها را به اوج رسانده و افزایش قیمتی بی نظیر از اوایل دهه ۲۰۰۰ تاکنون برای آنها رقم بزند

از سوی دیگر، تمرکز عرضه مس یک ریسک سیستماتیک بزرگ را ایجاد خواهد کرد:
- چین کنترل ۴۵٪ از ظرفیت پالایش جهانی مس را در دست دارد.
- شیلی، پرو و جمهوری دموکراتیک کنگو (DRC) نزدیک به نیمی از تولید استخراج‌شده جهان را تأمین می‌کنند.

آیا پلاتین، نقره و لیتیوم در صف بعدی افزایش قیمت هستند؟

به گفته تحلیلگران هلدینگ GSC Commodity Intelligence، پلاتین، نقره و لیتیوم گزینه‌های محتمل بعدی برای افزایش تعرفه های گمرکی دونالد ترامپ هستند. هر سه فلز با سه چالش مشترک روبه‌رو هستند:
۱. عرضه محدود
۲. تقاضای راهبردی فزاینده
۳. اهمیت ژئوپلیتیک روزافزون

بدیهی است، با توجه به شرایط یاد شده برای بازار فلزاتی چون پلاتین، نقره و لیتیوم، می توان منتظر انفجار قیمت و رخداد وضعیتی مشابه وضعیت فعلی مس بود. در خصوص این فلزات نیز باید گفت که عواملی چون عرضه محدود، رشد فزاینده تقاضا به ویژه در سایه توسعه صنعت هوش مصنوعی و افزایش فشارهای ژئوپولیتیک در مجموع شرایطی بی نظیر را برای بازار این فلزات رقم زده است. به گفته برخی کارشناسان بازار فلزات، نیمه دوم سال جاری میلادی می تواند قیمت بسیاری از فلزات اساسی و البته گرانبها را به اوج رسانده و افزایش قیمتی بی نظیر از اوایل دهه ۲۰۰۰ تاکنون برای آنها رقم بزند.

کد خبر: ۳۵۱٬۸۸۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha