۱۶ تیر ۱۴۰۴ - ۱۶:۲۲
هشدار رئیس مرکز ملی اقلیم هواشناسی کشور؛ ایران در آستانه بحران شدید اقلیمی است
در گفت و گو با بازار مطرح شد؛

هشدار رئیس مرکز ملی اقلیم هواشناسی کشور؛ ایران در آستانه بحران شدید اقلیمی است

رئیس مرکز ملی اقلیم هواشناسی کشورگفت: وضعیت اقلیمی کشور در شرایط بحرانی است و با روند کنونی زندگی در بسیاری از مناطق از جمله تهران، اصفهان، مشهد با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.

احد وظیفه، در گفت‌وگوی ختصاصی با خبرنگار بازار هشدار داد که وضعیت اقلیمی کشور در شرایط بحرانی قرار دارد و در صورت بی‌توجهی به روندهای کنونی، زندگی در بسیاری از مناطق ایران از جمله تهران، اصفهان، مشهد و یزد با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.

وی با اشاره به روند گرمایش زمین اظهار داشت: در ۵۰ سال گذشته میانگین دمای کشور بین ۲ تا ۲.۵ درجه افزایش یافته و در فلات مرکزی این افزایش تا ۳ درجه نیز رسیده است. این افزایش دما باعث تبخیر بیشتر، کاهش رطوبت جو و افزایش نیاز آبی گیاهان شده است. هر یک درجه افزایش دما، حدود ۷ درصد توان تبخیر را بالا می‌ برد.

رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور ادامه داد: پتانسیل تبخیر در کشور از حدود ۱۱۰۰ میلی‌متر در ۵۰ سال گذشته به ۱۳۵۰ میلی‌متر رسیده است؛ یعنی به‌طور متوسط سالانه ۲۵ سانتی‌متر آب بیشتری از سطح کشور تبخیر می‌شود. این موضوع فشار مضاعفی بر منابع آبی وارد می‌کند، به‌ویژه در شرایطی که الگوی بارش نیز تغییر کرده است.

احد وظیفه هشدار داد که میزان بارش سالانه نیز کاهش یافته است؛ در دهه‌های گذشته میانگین بارش کشور حدود ۲۵۵ میلی‌متر بود، اما در حال حاضر این میزان به حدود ۲۰۰ میلی‌متر رسیده است؛ یعنی حدود یک‌ پنجم کاهش بارش نسبت به گذشته.

تخریب محیط زیست و توسعه بی برنامه در بالادست

وی همچنین به تخریب محیط‌ زیست و توسعه‌های بی‌برنامه در بالادست رودخانه‌ها اشاره کرد و گفت: ساخت باغات و ویلاها در مناطق حساس، فشار زیادی به منابع طبیعی وارد کرده است. به‌عنوان مثال، زاینده‌رود که روزگاری همواره جاری بود، امروز به دلیل کاهش منابع و سوءمدیریت خشک شده است. تالاب گاوخونی نیز به مرز نابودی رسیده و این وضعیت شمال یزد و جنوب اصفهان را نیز درگیر کرده است.

به گفته وظیفه، تغییر اقلیم و بی‌توجهی به انرژی‌های پاک می‌تواند تا سال ۲۱۰۰ سناریوهای فاجعه‌باری برای ایران و منطقه به‌همراه داشته باشد.

او افزود: اگر اقدامات جدی صورت نگیرد، دمای زمین تا ۸.۵ درجه افزایش خواهد یافت که بدترین سناریو ممکن است. حتی در سناریوی متوسط نیز ۴.۵ درجه افزایش دما پیش‌بینی می‌شود. در بهترین حالت، با اجرای پیمان‌های جهانی مانند پیمان پاریس و استفاده از انرژی‌های پاک، این میزان به ۲.۵ درجه محدود خواهد شد. در حال حاضر، دمای زمین نسبت به دوران پیشاصنعتی حدود ۱.۵ درجه گرم‌تر شده است.

وظیفه تاکید کرد: تأثیر این روند در خاورمیانه و ایران بسیار جدی است و شاهد کاهش منابع آبی، افزایش تبخیر، گسترش بیابان‌زایی و فرونشست زمین هستیم. این روند زندگی را در بسیاری از مناطق کشور به‌ویژه در شهرهای بزرگ با خطر جدی مواجه می‌کند و ممکن است در آینده نزدیک با موج مهاجرت اقلیمی مواجه شویم.

او هشدار داد: اگر همین مسیر ادامه پیدا کند و اقدامات اساسی برای مهار گرمایش زمین و اصلاح الگوهای مصرف آب و انرژی انجام نشود، شرایط زیستی در مناطقی مانند تهران و اصفهان دشوار و شاید غیرممکن شود.

کد خبر: ۳۵۰٬۹۸۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha