به گزارش بازار، مرتضی حسن آبادی روز دوشنبه، توضیح داد: مجوز چاههای کشاورزی بر اساس مساحت زمین های زیر پوشش و الگوی کشت مشخص صادر میشود و اگر کشاورزان مطابق با این الگو اقدام به کشت کنند، برداشت آب نیز در چارچوب پروانه بوده و مشکلی بهوجود نمیآید.
وی تشریح کرد اما در بسیاری موارد، کشاورزان بومی زمینهای خود را به کشاورزان مهاجر اجاره میدهند و آنها برای بهرهبرداری بیشتر، اقدام به کشتهای پرمصرف و خارج از الگوی تعیینشده (مانند سیبزمینی و پیاز) میکنند و این موضوع باعث افزایش مصرف آب و برداشت غیرمجاز از منابع زیرزمینی استان میشود.
وی یادآور شد این در حالی است که در پروانههای بهرهبرداری، نوع و درصد مجاز هر نوع کشت بهطور دقیق مشخص شده مثلاً میزان مجاز کشتهای پاییزه مانند گندم و جو و همچنین کشتهای بهاره با میزان مصرف آب آن قید شده و کشاورز باید نوع کشت خود راد طوری تنظیم کند که هم در چارچوب مجوز باشد و هم از منابع آب بیش از حد استفاده نشود.
حسنآبادی اظهار کرد: طبق قانون در صورت تخطی کشاورزان؛ آنها با مواردی مانند بستن چاه، ارجاع به مراجع قضایی یا دریافت خسارت از متخلفان روبهرو خواهند شد که متأسفانه جریمهها به دلیل افزایش قیمت محصولات کشاورزی باز دارنده نیست و کشاورزان حاضرند هزینهها را بپردازند اما همچنان کشت پرمصرف انجام دهند.
سرپرست شرکت آب منطقه ای کرمانشاه به کشاورزان کرمانشاهی یادآور شد: مهاجرت کشاورزان غیر بومی به استان ما عمدتاً به دلیل کمآبی در استانهای خودشان است و بدانند آنها برای بهرهبرداری بیشتر از زمین و آب، از هیچ تلاشی فروگذار نمیکنند؛ چه در زمینه خاک و چه منابع آب.
حسنآبادی در بخش دیگری از سخنان خود به تلاش شرکت آب منطقه ای برای جلوگیری از اضافه برداشت آب از منابع زیر زمینی استان اشاره کرد و گفت: در سال گذشته ۴۹۵ حلقه چاه غیرمجاز در استان مسدود شد و برای سال ۱۴۰۴ نیز مسدودسازی هزار و ۲۰۰ چاه در برنامه است.
وی همچنین گفت: نصب کنتورهای هوشمند برای کنترل اضافه برداشت از چاههای کشاورزی با قوت در حال اجراست. سال گذشته بخشی از چاهها مجهز به کنتور شدند و امسال نیز نصب حدود ۸۰۰ کنتور دیگر در برنامه است.
به گفته حسنآبادی در استان کرمانشاه ۱۲هزار و ۲۶۶ حلقه چاه مجاز در بخش کشاورزی، صنعت، خدمات و بهداشت وجود دارد که از این تعداد، ۱۰ هزار و ۲۸۵ چاه مربوط به بخش کشاورزی است که سالانه حدود ۶۰۷ میلیون مترمکعب آب برداشت میکنند.
در استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه حدود ۱۵۰ هزار بهره بردار در بخش کشاورزی مشغول فعالیت هستند، این استان با بیش از ۹۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی و تولید سالانه بالغ بر۵/۴ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، دامی و باغی که چهار درصد کل محصولات کشور است به یکی از قطب های کشاورزی در منطقه تبدیل شده است.
نظر شما