زهراترابی؛ تحلیل بازار: رضا صارمی کارشناس بین المللی درباره تعلیق همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت: ما از سوی دو طرف بین المللی یعنی رژیم صهیونیستی و آمریکا هدف قرار گرفتیم و حملاتشان به سایتهایی انجام گرفت که تحت نظارت آژانس هسته ایی بود. آژانس، هم باید تضمین میکرد هیچ حملهای به سایتهای تحت نظارتش صورت نخواهد گرفت، هم اینکه پس از انجام این حمله، باید آن را محکوم میکرد، ولی هیچیک از این دو اتفاق نیفتاد.
صارمی افزود: مضاف بر اینکه گزارش آقای گروسی، ابهامی ایجاد کرد که برای اقدامات تهاجمی صهیونیستها و آمریکا زمینهچینی شد. اساساً، فلسفه وجودی آژانس زیر سؤال رفت، زیرا آژانس به وظایف خود، درست عمل نکرده است. جالب این است که آقای گروسی نیز اکنون حاضر به محکوم کردن این تجاوزها نیست و فقط اصرار دارد که باید محلهایی که مورد حمله قرار گرفتهاند را بازدید کنیم.
اگر اجازه دهیم بازرسها وارد سایتهای ما شوند، باید تضمینهای لازم را دریافت کنیم. حداقل این است که آنها باید اقدام آمریکاییها و صهیونیست ها را محکوم کنند و هم اینکه تضمینهای لازم را بدهند و هم به وظیفه ذاتی آژانس که امانتداری و عدم انتشار اطلاعات مربوطه است، عمل کنند که تا به امروز این اتفاق نیفتاده است
صارمی تصریح کرد: قاعده این است که حداقل، باید تضمینهای لازم را از آژانس بگیریم. اگر اجازه دهیم بازرسها وارد سایتهای ما شوند، باید تضمینهای لازم را دریافت کنیم. دستکم آنها باید اقدام آمریکاییها و صهیونیست ها را محکوم کنند. آنها باید هم تضمینهای لازم را بدهند و هم به وظیفه ذاتی آژانس که امانتداری و عدم انتشار اطلاعات مربوطه است، عمل کنند که تا امروز این اتفاق نیفتاده است.
باید وارد دیپلماسی ابهام شویم
او ادامه داد: به ناچار باید وارد دیپلماسی ابهام شویم تا تعیین تکلیف شود که آنها میخواهند چه اقداماتی انجام دهند. البته اتفاقی که اکنون افتاده به معنی خروج از NPT نیست. هنوز از NPT خارج نشدهایم، فقط بازرسیها را متوقف کردهایم تا آژانس بالاخره موضع خود را اعلام کند.
آمریکاییها ضمانت و تعهدات لازم را بدهند و هر زمانی که این تعهدات انجام گرفت، میتوانیم تصمیم بگیریم. با توجه به صحبتی که آقای عراقچی کردند زمینه برای مذاکرات وجود دارد، ولی فعلاً آماده نیست، شرایط اولیه ایجاد نشده است
آمریکایی ها باید تعهدات لازم را بدهند
وی با اشاره به از سرگیری مذاکرات گفت: ما از مذاکرات خارج نشدهایم، آنها مذاکرات را به هم زدند. در آستانه دور ششم، صهیونیستها حمله کردند. پس از مذاکراتی که با طرفهای اروپایی در ژنو داشتیم و پس از حملات رژیم صهیونیستی، ما در مذاکره بودیم. قرار بود هفته بعد مذاکرات ادامه پیدا کند، اما آمریکاییها حمله کردند. در جنگ ۱۲ روزه که از طرف آنها به ما تحمیل شد، دوباره آنها یک مرحله دیگر از مذاکرات را به هم زدند. این نشاندهنده آن است که اگر قرار باشد مذاکراتی صورت بگیرد، حتماً آمریکاییها باید ضمانت و تعهدات لازم را بدهند. هر زمانی که این تعهدات انجام گرفت، میتوانیم تصمیم بگیریم. با توجه به صحبت آقای عراقچی، زمینه برای مذاکرات وجود دارد، ولی فعلاً آماده نیست، شرایط اولیه ایجاد نشده است.
تاکتیک ترامپ این است که مثلاً در یک صبح تا شب چهار بار حرفش را عوض کند تا طرف مقابل را در ابهام قرار دهد ولی اکنون این تاکتیک رو شده و دیگر صحبت های ترامپ کارایی ندارد
مبنا نباید صحبت های ترامپ بلکه باید سیاست های رسمی امریکا باشد
این کارشناس اضافه کرد: اصولاً پیامهایی که ترامپ میدهد، فاقد ارزش است. شاید دو ماه پیش این پیامها به عنوان تاکتیک ترامپ، مطرح بود. این تاکتیک ترامپ است که مثلاً در یک صبح تا شب چهار بار حرفش را عوض کند تا طرف مقابل را در ابهام قرار بدهد ولی اکنون این تاکتیک رو شده و دیگر صحبت های او کارایی ندارد. اکنون حتی برخی از صحبتهایش را در خبرگزاریها نقل قول نمیکنند و در همان صفحه اجتماعی خودش اعلام می شود. نباید این را مبنا قرار دهیم. مبنا باید سیاستهای رسمی باشد که آمریکاییها اعلام میکنند.
صارمی با اشاره به نقش کشورهای اروپایی پاسخ داد: اروپاییها اساساً چه در دادن تضمین و چه در پیشبرد یک سیاست، فاقد تواناییهای لازم هستند؛ این را هم در برجام و هم در مذاکراتی که در اواسط جنگ تحمیلی ۱۲ روزه بود، نشان دادند.
اروپایی ها در میدان امریکا بازی می کند
صارمی افزود: در اواسط مذاکرات ژنو، اروپایی ها نتوانستند اقدام خاصی انجام دهند. آنها اکنون در میدان آمریکاییها بازی میکنند. آمریکاییها از آنها خواستند که دنبال فعال کردن مکانیسم ماشه بروند. فرانسویها هم گفتند. آخرین حلقه ارتباطی که با ما میتوانند داشته باشند مکانیسم ماشه است. اگر این را هم بسوزانند و استفاده کنند، عملاً دیگر ارتباطی با اروپاییها در حوزه برنامه هستهای نخواهیم داشت. اروپاییها باید حساب کنند آیا این کار را باید انجام دهند یا نه.
این کارشناس خاطرنشان کرد: اروپاییها از یک طرف میگویند هیچ نقشی در حملات رژیم صهیونیستی نداشتیم، از طرفی حمایت میکنند و وزیر خارجهشان به سرزمینهای اشغالی می رود. این سیاستها نشاندهنده این است که سقف تواناییهای اروپا همین مقدار است؛ مذاکرهکننده ای که در زمین آمریکا بازی میکند.
نظر شما