به گزارش بازار به نقل از صداوسیما، محمد اسلامی پس از جلسه کمیسیون عمران مجلس در جمع خبرنگاران گفت: برای دریافت این تسهیلات دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر ثبت نام کرده بودند که ما این اسامی را با استفاده از پایگاههای اطلاعاتی وزارتخانههای تعاون و راه و شهرسازی مرور کردیم و حداکثر تا پایان این هفته واجدان شرایط با هماهنگی بانک مرکزی به بانکهای عامل معرفی میشوند.
وی افزود: رقم پرداختی این تسهیلات براساس مصوبه ستاد ملی کرونا برای تهران ۵۰ میلیون تومان، کلانشهرها ۳۰ میلیون تومان و سایر شهرها ۱۵ میلیون تومان است.
اسلامی در پاسخ به سوال دیگری درباره انتقال بانک مسکن از زیرمجموعه بانک مرکزی به وزارت راه و شهرسازی گفت: طبق قوانین و مقررات و طبق اساسنامه بانک مرکزی رئیس مجمع عمومی بانک مسکن از بدو تاسیس تا چند سال پیش وزیر راه و شهرسازی بود.
وی افزود:، اما چند سال پیش یک قانون در مجلس تصویب شد که طبق آن رئیس مجمع عمومی همه بانکها باید وزیر اقتصاد باشد و خود این مصوبه باعث شد که این جا به جایی مطرح شود.
وزیر راه و شهرسازی گفت:، اما پس از آن بانک کشاورزی به زیرمجموعه وزارت جهادکشاورزی برگردانده شد.
اسلامی با بیان اینکه اقدامات لازم برای انتقال بانک مسکن به زیرمجموعه وزارت راه و شهرسازی ادامه دارد، ابراز امیدواری کرد با این انتقال یک وحدت شکلی و رفتاری برای اداره بانک مسکن که تخصصی و ویژه مسکن است بوجود آید.
وضع استخدامی نیروهای عملیاتی ساماندهی میشود
وزیر راه گفت: وضعیت استخدامی نیروی انسانی مشاغل عملیاتی که بصورت شبانه روزی در خطوط ریلی و راهداری فعالیت میکنند ساماندهی میشود.
محمد اسلامی پس از شرکت در جلسه کمیسیون عمران مجلس در جمع خبرنگاران با مثبت ارزیابی کردن نشست خود با نمایندگان مجلس افزود: فعالیت نیروهای انسانی در طرحهای راهداری و راه آهن، به ویژه مراکز تعمیرات و نگهداری محور اصلی گفتگوهای امروز در کمیسیون عمران بود.
وی با اشاره به تنوع و تفاوت در وضعیت استخدامی کسانی که در طرحهای راهداری و راه آهن فعال هستند، گفت: این گروه از کارگران برای تداوم امنیت شغلی شان ابهامهایی دارند و به همین خاطر نمایندگان مجلس در این زمینه مسایلی را مطرح کردند.
اسلامی افزود: نکته مهمتر این بود که در واقع راه آهن در بخشهایی پستهای خود را کاهش داده است و ما در این زمینه ضوابط قانونی و الزاماتی داریم به این صورت که مشاغل عملیاتی از جنس مشاغلی نیست که بشود آنها را به صورت پیمانکاری انجام داد، چون حالت امدادی و حضور مداوم شبانه روزی دارد و با پیمانکاری قابل انجام نیست.
وی گفت: قرار شد کمیته مشترکی تشکیل شود و سازمان امور اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه هم در این کمیته حضور داشته باشند که ما ساماندهی نیروی انسانی مشاغل عملیاتی را که شبانه روز باید در خطوط ریلی و راهداری فعالیت کنند بازبینی و برای آن رویهای تنظیم کنیم.
وزیر راه و شهرسازی افزود: پیگیری طرحهای زیرساختی اعم از راههای اصلی و شریانی یا راه آهن و راههای روستایی محور دیگر این جلسه بودکه پاسخهای لازم داده شد و برای بخشهایی از آن هم قرار شد جلسات خاص با نمایندگان داشته باشیم و مسایل حوزه انتخابیه شان را با آنها به بحث بگذاریم.
نظر شما