بازار؛ گروه استان ها: در حالی صنایع، ستون اصلی تولید و صادرات کشور به شمار می روند که به تازگی با ابلاغیه ای رسمی مواجه شده اند که فعالیت آن ها را به مدت ۱۵ روز به حالت تعلیق در میآورد. این تصمیم، برخلاف توافق رسمی میان وزارت صمت و نیرو برای تضمین برق پایدار صنایع، ضربه ای جدی به تولید ملی و سرمایه گذاری در کشور وارد کرده است.
سید محمد اتابک، وزیر صمت نیز به صراحت از این اقدام انتقاد کرد و گفت: این تصمیم در تضاد کامل با تفاهمنامه اخیر اینجانب با وزیر نیرو است و جای تاسف دارد که بار دیگر بخش صنعت کشور به عنوان اولویت نخست اعمال محدودیتهای کمبود برق تعیین شده است.
وزیر صمت با بیان اینکه هزینه های قطع برق بخش صنعت و معدن که نقش مهمی در تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور دارند بسیار سنگین است، افزود: در حالی که رهبر معظم انقلاب بر امر تولید تاکید ویژه دارند، قطع برق صنایع عمده به عنوان اولویت اول محدودیت در سالی که مقرر شده که سرمایهگذاری برای تولید تشویق شود، بر هم زننده امنیت سرمایهگذاری در تولید است.
وزیر صمت: انعقاد تفاهمنامه جامع با وزارت نیرو و برنامهریزی دقیق و جزئی برای چگونگی قطع برق صنایع به صورت تفکیکی در این راستا صورت گرفت که متاسفانه در کمتر از دو هفته این تفاهمنامه از سوی وزارت نیرو نقض شده است
اتابک با تاکید بر اینکه این وزارتخانه برای جلوگیری از تکرار خسارتهای سنگینی که سال گذشته بر صنایع کلان وارد شد، تلاش کرد با ایجاد تفاهم در دولت، بخش صنعت و معدن کشور را از اولویت نخست قطع برق خارج کند، تصریح کرد: انعقاد تفاهمنامه جامع با وزارت نیرو و برنامهریزی دقیق و جزئی برای چگونگی قطع برق صنایع به صورت تفکیکی در این راستا صورت گرفت که متاسفانه در کمتر از دو هفته این تفاهمنامه از سوی وزارت نیرو نقض شده است.
البته پس از اعتراض فعالان حوزه صنایع، مسئولان سعی در تکذیب یا تعدیل این خبر داشتهاند و وزیر کشور تعطیلی ۱۵ روزه را نادرست دانسته است.
به گفته کارشناسان اقتصادی قطع برق صنایع کشور از جمله استان پهناور کرمان، زنجیره ای از تبعات منفی را به همراه دارد که از آن جمله می توان به توقف تولید، کاهش صادرات، جهش قیمت مصالح و کالاها، افت ارزش سهام صنایع بورسی و در نهایت کاهش سطح رفاه عمومی اشاره کرد.
طبق اعلام فعالان صنعت فولاد، در چند سال اخیر میلیاردها دلار خسارت به دلیل قطعی های برق و گاز وارد شده و کارخانه ها ناچار به کاهش تولید یا افزایش قیمت محصولات شده اند. واحدهای صنعتی کرمان هم دچار ضررهای هنگفتی شده اند به گونه ای طی سال گذشته فقط «گل گهر» ۳۷ هزار میلیارد تومان عدم النفع ناشی از خاموشی داشته است.
این اتفاق در سالی رخ میدهد که قرار بود تمرکز کشور بر «سرمایهگذاری برای تولید» باشد. در حالی که تامین پایدار انرژی، حداقل شرط جذب سرمایهگذار است، تصمیمات خلقالساعه و بدون پشتوانه کارشناسی، اعتماد بازار را از بین میبرد. کارشناسان هشدار داده اند که تداوم این روند، انگیزه تولید و سرمایهگذاری را نابود میکند.
این در حالیست که استان کرمان با تولید بیش از ۴ هزار مگاوات برق مازاد بر نیاز خود برق تولید می کند. نیاز برق کرمان در اوج مصرف ۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات است اما قطعی برق گریبانگر مردم و صنایع این استان هم شده است.
خاموشی صنایع فاجعه است
رئیس اتاق کرمان در این خصوص به بازار گفت: در حال حاضر ناترازی به ویژه در زمینه انرژی بسیار حاد شده است؛ به گونه ای که با توجه به گرمی هوا و فصل امتحانات دانش آموزان، فرمان خاموشی به صنایع داده شده است.
رئیس اتاق کرمان ادامه داد: این که در فصل امتحانات خاموشی در منازل و مدارس رخ ندهد، حرف حقی است؛ اما اینکه خاموشی به صنایع داده شود، فاجعه است.
رئیس اتاق کرمان: سال گذشته فقط «گل گهر» ۳۷ هزار میلیارد تومان عدم النفع ناشی از خاموشی داشته است
وی گفت: سال گذشته فقط «گل گهر» ۳۷ هزار میلیارد تومان عدم النفع ناشی از خاموشی داشته است. واحدهای صنعتی که شاکی هستند ضررهای هنگفتی می کنند؛ این ناترازی به کشور آسیب وارد می کند.
دولت باعث ناترازی برق شده است
طبیب زاده گفت: دستگاه های نظارتی و نمایندگان مجلس دلیل این ناترازی در برق را ریشه یابی کنند. به صورت قاطع حاضرم با عدد و رقم ثابت کنم که ریشه این ناترازی، خودِ دولت است.
وی ادامه داد: دولت در برنامه سوم اجازه داد بخش خصوصی نیروگاه تاسیس کند. در حال حاضر مدرن ترین نیروگاه های کشور با بالاترین بازدهی و راندمان در بخش خصوصی فعال است.
رئیس اتاق کرمان گفت: دولت به بخش خصوصی عنوان کرد که ارز شما را می دهم، چون شما برق را با قیمت دستوری می فروشید؛ دولت از شما حمایت می کند. نیروگاه های بخش خصوصی را مجبور کرد که برق را با قیمت ارزان به توانیر بدهند (که کمتر از قیمت تمام شده است) و اعلام کرد برای تامین آن، یا مابه التفاوت می دهم یا بانک مرکزی موظف است در هنگام تصفیه، نرخ رسمی ارز را از نیروگاه های بخش خصوصی بگیرد.
وی ادامه داد: نمی توانیم به یک مجموعه بگوییم که هزینه هایش براساس نرخ آزاد باشد اما قیمتش دستوری باشد. جالب اینجاست که دولت پول همان قیمت دستوری را هم ماه ها و سال ها پرداخت نکرد. در واقع برق ارزان از آن ها می خرید و پولشان را نمی داد و در نتیجه نیروگاه ها ورشکست شدند که ۶۰ درصد نیروگاه های کشور بودند. مصوبه ای هم که دولت از سال ۹۴ داشت را هم اجرا نکردند که به معنای خلف وعده کامل دولت است.
رئیس اتاق کرمان بیان کرد: نیروگاه داریم که در مالکیت دولت است و ۲۵ درصد راندمان دارد اما نیروگاه های بخش خصوصی مدرن بوده و بالای ۴۰ درصد راندمان دارد.
محمدعلی طالبی استاندار کرمان هم روز سه شنبه ۲۳ اردیبهشت در صفحه شخصی اش در شبکه اجتماعی ایکس به قطعی برق واکنش نشان داد و گفت: کرمان با ظرفیت ۲۲۵ مگاوات، پیشتاز بهرهبرداری و صدرنشین پروژههای در حال اجرای تجدیدپذیر کشور است؛ افتخاری بزرگ برای دیار کریمان. پاسخ شایسته به مطالبه مردم، رفع موانع و حمایت جدی از تأمین برق پایدار در استان است.
لزوم نگاه ویژه به استان کرمان در حوزه انرژی
چندی پیش هم محمدعلی طالبی در شورای پدافند غیرعامل استان در محل نیروگاه سیکل ترکیبی شهید سلیمانی کرمان گفت: بیش از ۴ هزار مگاوات برق در استان تولید میشود در حالی که نیاز ما در اوج مصرف ۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات است اما برای کمک به رفع مشکل ناترازیها، حدود ۳ هزار مگاوات برق مصرف میکنیم.
وی خواستار نگاه ویژه در سطح ملی به استان کرمان در حوزه انرژی شد و افزود: استان کرمان در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر هم پیشتاز است و با تولید ۲۵۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی جایگاه اول را به خود اختصاص داده است.
طالبی ادامه داد: برای احداث ۲ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان کرمان مجوز داده شده که ۸۰۰ مگاوات آن در حال اجرا و ۳ هزار مگاوات نیز جانمایی شده است.
ضربه کرمان از قطعی برق
استاندار کرمان با اشاره به ضربه خوردن استان از قطعی برق تصریح کرد: ۷۰ درصد برق مصرفی استان در بخشهای تولیدی کشاورزی و صنعتی است که کمک به تولید ملی هستند، اما در برنامهریزیها برای قطع برق اصلا به کیفیت تولید و کیفیت مصرف توجه نمیشود.
طالبی گفت: ما حتما این گلایه را به مسؤلان مربوطه میرسانیم و از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز میخواهیم این مسئله را پیگیری کنند.
استاندار کرمان اظهار کرد: نیروگاههای ما به دنبال رفع موانع هستند که تولید خود را افزایش و راندمان را هم بالا ببرند.
وی گفت: یکی از مشکلات ما کمبود آب است که بناست از تصفیه فاضلاب استفاده و در جهت تولید برق به کار گیریم.
واکنش خانه صمت ایران به قطعی گسترده برق واحدهای تولیدی
در پی قطعی واحدهای صنعتی، هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با انتشار بیانیهای نگرانی خود را از بابت قطع گسترده برق واحدهای تولیدی اعلام کرد.
در این بیانیه که به صورت نامهای سرگشاده خطاب به مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم نوشته شده، آمده است:
«با توجه به افزایش غیر قابل قبول قطعی های برق بخش تولید که در عمل مزید بر تمامی گرفتاری ها و معضل های پایان ناپذیر تولید کنندگان شده است به سوی شرایطی پیش می رویم که فعالیت اقتصادی توجیه پذیر را غیر ممکن می سازد.
انتظار داریم دولت محترم که حفظ امنیت اقتصادی، غذایی و سرمایه گذاری را به عنوان دغدغه ای مهم و حیاتی برای کشور میپذیرد؛ بر این باور است که غیر قابل تحمل شدن و ادامه وضع فعلی منجر به بر هم خوردن تعادل امنیتی کشور می شود.
باید به طور جدی تمامی وجهه همت خود را بر این قرار دهد که با اقتدار و هوشمندانه بروکراسی ناکارآمد و مدیریت های منفعلانه برخی دستگاههای ذی ربط به کنار زند و با عمل به شعار خود یعنی وفاق ملی با استقبال از نظرات و همراهی بخش خصوصی و کارشناسان این بخش بازبینی جدی در برنامهها و اقدامات خود داشته و زمینه را برای رفع مشکل انرژی تولید کنندگان داشته باشد.
خانه صمت ایران: چرا علیرغم این بحران جدی تسهیل و تسریع در حمایت تمام قد و صدور مجوزها برای مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی در تولید پنل های خورشیدی و توربین های بادی ایجاد مزارع تولید برق تجدیدپذیر واردات تجهیزات مورد نیاز و انتقال فناوری روز صورت نمی گیرد؟
ما در حد اطلاعات منتشره از محدودیت های حال حاضر تولید کنندگان انرژی برق آگاهیم و می دانیم که این معضل بزرگ یک شبه به وجود نیامده و حاصل سالها ناکارآمدی و بی تدبیری است اما آن چه برایمان غیر قابل فهم به نظر می رسد این است که چرا علیرغم این بحران جدی تسهیل و تسریع در حمایت تمام قد و صدور مجوزها برای مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی در تولید پنل های خورشیدی و توربین های بادی ایجاد مزارع تولید برق تجدیدپذیر واردات تجهیزات مورد نیاز و انتقال فناوری روز صورت نمی گیرد؟
اعضای این تشکل فراگیر اقتصادی که به شدت از تسری زبانها و بحرانهای اقتصادی آینده کسب و کارها نگرانیم، آمادگی خود و کلیه فعالان بخش تولید کشور را برای تشریک مساعی و مشارکت برای رفع این بحران و افزایش تولید و بهره وری انرژی به حضورتان ابراز داشته و انتظار داریم بر خلاف آنچه که تاکنون حتی از همفکری و کسب نظر بخش خصوصی و تشکلهای فراگیر اقتصادی دریغ شده است شاهد اقدامات درست و به موقع و پیشگیرانه از سوی دولت محترم باشیم.
اتخاذ سیاستهای جبرانی مانند اعمال شرایط فورس ماژور قوه قاهره استمهال تقسیط و بخشودگی جرایم دیرکرد و …. در انجام تعهدات پیشین واحدهای تولیدی در برابر بانکها امور مالیاتی تأمین اجتماعی گمرکات و سایر اشخاص نیز از جمله انتظارات به حق بخش تولید کشور است.
لطفا به همکاران محترم در دولت بفرمائید اجتناب از رو در رو شدن با نمایندگان فعالان اقتصادی و شنیدن درد دلها و گلایه ها و پیشنهادات آنان اگر چاره ساز بود وضعیت در حال حاضر چنین نمی شد.»
با نگاهی به وضعیت فعلی، روشن است که استان کرمان علیرغم برخورداری از ظرفیت های عظیم در تولید انرژی (به ویژه در حوزه انرژی های تجدیدپذیر) اکنون در جایگاهی قرار گرفته که از بهره مندی پایدار از همین انرژی نیز محروم است. استانی که بیش از ۷۰ درصد مصرف برق آن در بخش های تولیدی و کشاورزی است، اکنون باید در میانه فصل گرما، تولید خود را متوقف کند تا کمبودها در سایر بخش ها جبران شود؛ تصمیمی که نه تنها منطقی نیست، بلکه پیامدهای سنگینی برای اقتصاد منطقهای و ملی دارد.
کرمان با پروژه های خورشیدی فعال و مجوزهایی برای تولید هزاران مگاوات برق تجدیدپذیر، میتواند الگویی ملی برای حل بحران ناترازی انرژی باشد؛ اما بی توجهی به این ظرفیت ها و تصمیم گیری های مقطعی و غیرکارشناسی، امنیت سرمایه گذاری را به شدت تهدید می کند. قطع برق در واحدهایی مثل گلگهر، که فقط در یک سال ۳۷ هزار میلیارد تومان عدمالنفع گزارش کرده، نشان میدهد تداوم این روند، نه تنها منجر به تعطیلی زنجیره های تولید و صادرات خواهد شد، بلکه توسعه صنعتی استان را به عقب خواهد راند.
در نهایت، خروج از این وضعیت مستلزم بازنگری جدی در حکمرانی انرژی کشور، استفاده واقعی از ظرفیت بخش خصوصی و ایجاد زیرساختهای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر است.
نظر شما