بازار، گروه استان ها: گرمساریها سالها است که از فقدان اختصاص کامل حقابه شأن از نمرود و بالادست شکایت دارند و توسعه کشاورزی و باغداری بی رویه در فیروزکوه و کشتهای غیر قابل توجیه مانند انار صادراتی و.... توسط افراد و اقشاری خاص و برداشت حقابه شأن در بالا دست به صورت غیرقانونی را محکوم میکنند.
حالا اما بحران آب به نبود آب بدل شده و کشاورزانی که به تازگی گندمهایشان را سبز میبینند همه محصولات خودشان را در معرض نابودی مشاهده میکنند زیرا هنوز گندمها دانه نزده و آب به زمینهایشان نمیرسد.
این فقدان آب سبب شد تا در یک هفته اخیر کشاورزان گرمساری سه بار در مقابل فرمانداری گردهم بیایند و از مسئولان بخواهند که کاری را صورت دهند و از ضرر صدها میلیارد تومانی شأن جلوگیری کنند همچنین مسئولان گرمساری هم در این روزها بیکار ننشسته و به انواع مختلف صدای این کشاورزان را به گوش مسئولان ارشد کشوری رساندهاند.
رانت و فساد در کار است
یاسر عربی نماینده گرمسار و آرادان در مجلس نطق خود را به این موضوع اختصاص داد و با سخنانی گلایه آمیز اعلام کرد: سه هزار میلیارد تومان خسارت به کشاورزان شهرستانهای گرمسار و آرادان نتیجه ترک فعل و بیمسئولیتی مدیران است.
ناصری کارشناس کشاورزی: اضافه برداشت در بالادست و خارج از استان سمنان از حقابه گرمساریها سبب خشک شدن آن شده است
عربی رانت خواران و فساد را نیز سبب بروز این بی عدالتی در حقابه گرمسار دانست و ابراز کرد: رودخانه حبله رود مشترک بین شهرستانهای گرمسار، آرادان و فیروزکوه و به نام کشاورزان و باغداران است که هر دو زحمتکش و مورد حمایت هستند اما چند سالی است که متخلفان، رانت خوارها و رشوه گیرندهها از ضعف مدیران سو استفاده کرده و امروز شاهد نابودی مردم کویر از نرسیدن آبی هستیم که وجود دارد ولی شاهد این هستیم حریم بستر رودخانه به اتباع بیگانه اجاره داده میشود و منابع آن از کشور خارج میگردد.
وی تصریح کرد: گندم به عنوان یک محصول استراتژیک این کشور در حال خشکیده شدن است، با حفر صدها چاه غیر مجاز منطقه تبدیل شده به ویلاهایی برای از ما بهتران و باغ و باغچههایی که هیچ تأثیری در چرخه اقتصادی کشور ندارد. بدون اینکه دستگاههای مربوطه توجه جدی داشته باشند، هرچند بعضاً میبینیم یک برخوردی صورت میگیرد آن هم با حضور صدها دوربین و خبرنگار و بازتاب گسترده برای اینکه نشان داده شود برخوردی صورت میگیرد.
نماینده گرمسار و آرادان در مجلس همچنین اعلام کرد: متأسفانه طرحهای من درآوردهای مثل طرح طوبی که بدون مطالعه و توجه به مشکلات زیست محیطی دستاویزی شد برای دست درازی به رودخانهای که رگ حیات مردم کویر و مردم شریف گرمسار، آرادان، ایوانکی و کهن آباد بوده و حق قانونی مردم ما توسط همین زیاده خواهان به سرقت میرود و هیچ اقدام مؤثری در جهت احقاق حق این مردم طی یک سال انجام نشد.
حقابه گرمساریها قانونی است
هادی ناصری کارشناس کشاورزی در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه حقابه کشاورزان و مردم گرمسار و آرادان و ایوانکی از نمرود قانونی و مصوب است و باید در اختیار آنها قرار گیرد، گفت: مسئولان فکر میکنند که این آب لطفی برای کشاورزان است در صورتی که حقابه رسمی و قانونی آنها است.
ناصری با بیان اینکه اضافه برداشت در بالادست و خارج از استان سمنان از حقابه گرمساریها سبب خشک شدن آن شده است، تاکید کرد: برخی نهادها و افراد با سو استفاده در بالادست از حقابه مردم گرمسار برداشت میکنند و برای خودشان در فیروزکوه ویلا و باغ انار و گردو و… بنا میکنند تا با خانوادههایشان آخر هفته را تفریح کنند در صورتی که کشاورزان گرمساری برای یک سال ارتزاق شأن میجنگند و نیاز است که آب قانونی شأن تأمین شود.
وی با بیان اینکه هر روز که میگذرد خسارات کشاورزان گرمساری افزایش پیدا میکند، تاکید کرد: اگر کاری برای کشاورزان گرمساری و حقابه قانونی آنها صورت نگیرد به زودی شاهد مرگ کشاورزی و گندم کاری در غرب استان سمنان خواهیم بود.
مسئولان پاسخگو باشند
جعفر ثامنی دبیر مجمع صنفی کشاورزان گرمسار در گفتگو با خبرنگار بازار، میگوید: اگر ۲۵ سنگ (دو و نیم میلیون متر مکعب) آب برای شرب شهر به شهر آب تحویل دهیم در چهار ماه دو و نیم میلیون مکعب میشود نزدیک هشت میلیون متر مکعب در سد نمرود آب وجود دارد و تازه این سند ورودی هم دارد چرا آب به گرمسار نمیدهد؟
همتی فرماندار گرمسار: با پیگیریهای مدام مسئولان و یک و نیم متر مازاد بر چهار متری که از اسفند ماه رها سازی شده بود، برای نجات گندم گرمساریها آماده شده است
ثامنی بیان میکند: ما از استاندار سمنان و مسئولان میخواهیم به این چرایی پاسخ دهند. هر کارشناسی نیز ورود کرد و اعلام داشت که ما غلط میگوئیم، هیچ توقعی دیگر نداریم. ورودی سد همیشه تا اردیبهشت سیر صعودی دارد و از این ماه تا شهریورماه شاهد روند کاهشی هستیم اما بعد از پاییز که دوباره بارشها صورت میگیرد مجدداً ورودی زیاد میشود و در ضمن کشاورزان گرمساری هم آب دیگر لازم ندارند و لذا گرمساریها در همین چهار ماه اردیبهشت تا شهریورماه نیازمند آب هستند که نیاز ما هم سه میلیون متر مکعب است.
زرین کمر دیگر کشاورز گرمساری است که درباره فقدان آب و خسارات کشاورزی به خبرنگار بازار، میگوید: اصطلاحی داریم در گندم کاری که میگوید تا گندم دو آب نخورد، دانه نمیبندد و لذا این ندادن آب به گرمسار سبب نابودی همه محصولات کشاورزی شهرستان میشود گندمی که آب نخورد وضعیت نابسامانی خواهد یافت.
علی همتی فرماندار گرمسار امسال تابستان آب شرب به صنعت نخواهیم داد و شرکت شهرکهای صنعتی نیز پروژهای را تعریف کرده که بتواند فاضلاب را به سمت ایوانکی بیاورد و ۲۰ الی ۲۵ درصد کار انجام شده است.
پیگیریهایی کردهایم
علی همتی فرماندار گرمسار اما ضمن دعوت کشاورزان به آرامش از پیگیریهای صورت گرفته خبر داده و اعلام میکند: از ۲۵ اسفند ماه درخواست آزادسازی دو متر مکعب مازاد آبی که از سد خارج میشود برای کشاورزان گرمساری ارائه کردیم که استاندار سمنان و نماینده گرمسار و آرادان و … کمک کردند که این امر صورت گرفت تا اوایل اردیبهشت که فصل برداشت آب در بالادست شروع شد، آبی که لازم داشتیم به دستمان نرسید.
همتی با بیان اینکه خوشبختانه با پیگیریهای مدام مسئولان و یک و نیم متر مازاد بر چهار متری که از اسفند ماه رها سازی شده بود، برای نجات گندم گرمساریها رها سازی شده است، تاکید کرد: کشاورزان برنامه منظمی دارند و هرگز بیشتر از حقشان نمیخواهند.
یک فعال رسانه ای در گرمسار: معاون استاندار سمنان اعلام کرده که چهار و نیم متر مکعب آب برای کشاورزان گرمساری از سد رها سازی شده
وی میافزاید: مذاکره تلفنی با وزیر نیرو حتی ما به نظام آبیاری منظم بیش از نیم قرن گرمسار تاکید کردیم و حتی حساب و کتابی که در زمینه آب گرمسار وجود دارد مشخص میکند که این کشاورزان اسراف کار نیستند و درخواست ما این است که در بالا دست نمرود این حقابه پیگیری شود خوشبختانه با توجه به برگزاری شورای تأمین مشترک دو شهرستان گرمسار و فیروزکوه، هماهنگ شده که میراب هایی به همراه نمایندگان ادارات دولتی ذیربط در بالادست حضور داشته باشند تا نظارت بر حقابه های کشاورزان داشته باشند.
مسئولان فقط وعده میدهند
اعتراضات کشاورزان همچنان ادامه دارد و مسئولان کماکان وعده میدهند یکی فعال رسانهای گرمساری که نام خود را به لحاظ برخی ملاحظات ذکر نمیکند در گفتگو با خبرنگار بازار، میگوید: تقریباً ۱۵ روزه آب کشاورزی حقابه گرمسار کم شده تا امروز فقط مسئولان وعده میدهند و اعلام میکنند که در حال پیگیری امور هستند در صورتی که هیچ اتفاقی رخ نداده است.
وی با بیان اینکه معاون استاندار سمنان اعلام کرده که چهار و نیم متر مکعب آب برای کشاورزان گرمساری از سد رها سازی شده که دو متر مکعب آن مازاد بر سهمیه گرمساریها است اما کشاورزان عقیده دارند که هیچ آبی فعلاً ندیدهاند و اینها در حد حرف بوده است.
این فعال رسانهای با بیان اینکه فرماندار گرمسار و استاندار سمنان و نماینده و… زحمات خودشان را میکشند اما مشکل در بالا دست است و باید مسئولان کشوری به این امر ورود کرده و جلوی برداشت آبی که حق مردم گرمسار است را بگیرند، تاکید کرد: متأسفانه امروز گرمساریها برای آبی که حقشان است باید التماس کنند.
نظر شما