بازار؛ گروه بانک و بیمه: قطع یارانه افراد متمکن، اگر چه اقدامی درست درراستای رعایت عدالت و با هدف توانمندی دولت در تامین منابع برای پرداخت یارانه نقدی به دهک های پایین درآمدی است، اما کارشناسان و نمایندگان مجلس تاکید دارند؛ دولت در فرایند غربالگری برای شناسایی افرادی که مستحق دریافت یارانه هستند و یا آندسته از کسانی که به دلیل تمکن مالی نباید یارانه ای دریافت کنند، بایستی دقت زیادی به خرج دهد تا در این مسیر حقوق برخی ها که مستحق دریافت یارانه هستند، تضییع نشود.
یارانه ای که البته به دلیل کاهش ارزش پول ملی و رشد سرسام آور هزینه های زندگی اکنون رقمی دندانگیری نیست اما همین رقم اندک نیز برای خیلی ها می تواند کمک هزینه ای حداقلی باشد و چه بسا برخی ها هستند که روی همین مبلغ یارانه نقدی به عنوان کمک هزینه زندگی چون پرداخت اجاره بهاء خانه و ... در طول سال حساب باز کرده اند، در چنین شرایطی قطع یارانه ها بایستی با دقت زیاد و برگرفته از حصول اطلاعات درست از میزان دارایی و درآمدهای خانوارها صورت گیرد، چرا که بعضی که نسبت به قطع یارانه هایشان اعتراض می کنند، مدعی هستند جزو قشر کم درآمد جامعه بوده و فاقد خانه، خودرو و یا درآمد بالا می باشند. در چنین شرایطی دولت باید از جوانب مختلف و از طریق بانک های اطلاعاتی قوی نسبت شناسایی خانوارها از حیث درآمد و ... توجه ای ویژه کند.
یارانه ۷۵۰ هزار نفر طبق شاخصهای اقتصادی در دهکهای بالای درآمدی قطع شده است، افرادی که یارانهشان قطع شده میتوانند اعتراض کنند البته از آنها خواسته میشود که درآمد ماهانه خود را به درستی اعلام کنند زیرا ارائه اطلاعات نادرست درباره درآمد، محرومیت از همه یارانهها را در پی دارد
اعتراض به حذف یارانه با ارائه اطلاعات درست درآمدی
هر چند همه دولت ها در طول چندین سال گذشته بر تعدیل پرداخت یارانه با شناسایی میزان درآمد و یا برخورداری خانوارها از میزان دارایی تاکید کرده اند ولی هستند افرادی که شرایط مالی و درآمدی خوبی دارند ولی همچنان یارانه دریافت می کنند. با این وجود دولت چهاردهم اخیرا قطع یارانه برخی خانوارها را کلید زده است، طبق اظهارات وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی یارانه ۷۵۰ هزار نفر قطع شده که ۱۵۰ هزار نفر از این تعداد افرادی هستند که در خارج از کشور می باشند و مابقی نیز طبق شاخصهای اقتصادی در دهکهای بالای درآمدی قرار داشتهاند. همچنین افرادی که یارانهشان قطع شده است، میتوانند اعتراض کنند البته از آنها خواسته میشود که درآمد ماهانه خود را به درستی اعلام کنند زیرا ارائه اطلاعات نادرست به دولت درباره درآمد، محرومیت از همه یارانهها را در پی دارد.
به گفته میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اگر پس از بررسی ها مشخص شود افراد اطلاعات درآمدی خود را به درستی ارائه کردهاند و زیر سقف تعیینشده درآمد دارند، یارانه آنها بازگردانده خواهد شد ولی چنانچه در این زمینه اطلاعات غلط را به دولت بدهند پیشنهاد این است که دیگر مشمول هیچ نوع یارانهای ازجمله دریافت وام یا زمین یارانهای نشوند، موضوعی که در همه کشورها، ارائه اطلاعات نادرست به دولت مجازات سنگینی را در پی دارد و ما نیز باید با این پدیده برخورد جدی داشته باشیم.
دولت اجازه دارد که نسبت به قطع یارانه افرادی که درآمد بالا و یا دارایی مناسبی دارند وارد عمل شود و مجلس دخالتی در این موضوع ندارد، اما بایستی به این نکته مهم توجه شود که در چنین فرایندی دولت بایستی اطلاعات دقیقی از میزان درآمد افراد داشته باشد تا حقوق آندسته از کسانی که مستحق دریافت یارانه هستند ضایع نشود
مجلس دخالتی در قطع یارانه پردرآمدها ندارد
جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرگزاری «بازار» راجع به قطع یارانه ۷۵۰ هزار نفر از یارانه بگیران در دولت چهاردهم، گفت: طبق مصوبه مجلس، دست دولت در قطع یارانه دهک های بالا درآمدی بازار گذاشته شده است. سه دهک بالا درآمدی که البته دریافت یارانه برای آنها نه تنها رقم چندانی نیست اما همیمن رقم در سطح بالا برای دولت به دلیل محدودیت مالی که دارد می تواند تا حدی در تامین منابع کارگشا باشد و از این محل بتواند منابع مالی خود را برای پرداخت یارانه نقدی به دهک های پایین درآمدی تجهیز کند.
وی با بیان اینکه دولت اجازه دارد که نسبت به قطع یارانه افرادی که درآمد و یا دارایی بالایی دارند وارد عمل شود و مجلس شورای اسلامی دخالتی در این موضوع ندارد، اضافه کرد: قرار بر این بود که در دولت های گذشته نسبت به قطع یارانه سه دهک بالا درآمدی حذف شود اما این کار انجام نشد حالا دولت تصمیم گرفته است که تغییراتی را در پرداخت یارانه های نقدی با حذف پردرآمدها در دهک های بالا انجام دهد اما بایستی به این نکته مهم توجه شود که در چنین فرایند دولت بایستی اطلاعات دقیقی از میزان درآمد افراد داشته باشد تا حقوق آندسته از کسانی که مستحق دریافت یارانه هستند ضایع نشود.
یارانه نقدی حدود ۱۸ میلیون نفر از سه دهک بالای درآمدی کشور قرار است به زودی قطع شود چرا که دولت اجرای مصوبه حذف یارانه نقدی افراد پردرآمد که در سال ۱۴۰۳ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده را در راستای تقویت عدالت اجتماعی و تمرکز بر حمایت هدفمند از اقشار آسیبپذیر آغاز کرده است
یارانه چه کسانی قطع می شود؟
طبق برآوردها یارانه نقدی حدود ۱۸ میلیون نفر از سه دهک بالای درآمدی کشور قرار است به زودی قطع شود چرا که دولت اجرای مصوبه حذف یارانه نقدی افراد پردرآمد که در سال ۱۴۰۳ توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شده را آغاز کرده است. این طرح با هدف اصلاح ساختار یارانهها، کاهش فشار بودجهای و هدایت منابع به اقشار نیازمند تدوین و اکنون وارد فاز اجرایی شده است. اقدامی که می توان گفت؛ منابع دولت که در قالب یارانه نقدی سالهاست بدون هیچ کم کاستی و به صورت یکسان به همه افراد ارایه می شد اکنون فقط به کسانی تعلق گیرد که درآمد چندانی ندارند.
در این میان گویا قرار است خانوارهایی که مجموع ارزش املاک، مستغلات یا باغ ویلاهای آنها بیش از ۳۵ میلیارد تومان باشد و یا آن خانوار از یک یا چند خودروی سواری یا وانت دو کابین با مجموع ارزش بیش از ۳ میلیارد تومان داشته باشند، همچنین درآمد ماهانه آنها از سقف مشخص بر اساس اطلاعات سامانههای رسمی (مالیاتی، بانکی، بیمهای) عبور کند مشمول قطع یارانه خواهند شد زیرا خریدهای ماهانه یا گردش مالی بالا در حسابها بهعنوان نشانه توان مالی بالا است. همچنین ثبت اقامت دائم خانوار یا یکی از اعضا در خارج از کشور یا اینکه افراد خانواده سفرهای خارجی مکرر بیش از پنج سفر خارجی در طول یک سال داشته باشند نیز نمی تواند مشمول دریافت یارانه شوند.
اما سئوال اینجاست پول یارانه قطع شده این افراد به کجا می رود و دولت آنرا چگونه هزینه می کند؟، این در حالی است که منابع حاصل از حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی، قرار است صرف افزایش حمایت و اختصاص یارانه بیشتر به سه دهک پایین جامعه شود. به گفته مسئولان این اقدام در راستای تقویت عدالت اجتماعی و تمرکز بر حمایت هدفمند از اقشار آسیبپذیر صورت میگیرد. از طرفی دولت اعلام کرده است که دادههای مورد استفاده برای حذف یارانهها از منابع مختلفی چون سازمان امور مالیاتی، وزارت راه و شهرسازی، بانکها و سایر نهادهای ذیربط استخراج میشود تا عدالت اجرایی حفظ شود و چنانچه در فرایند قطع یارانه کسی اعتراض داشته باشد می تواند با ارایه اطلاعات خود از میزان درآمد و ...نسبت به آن تجدید نظر شود.
نظر شما