طلسم ۸۰ ساله اسکراپ کشتی در ایران شکسته می‌شود
رئیس هیات مدیره انجمن مهندسی دریایی ایران:

طلسم ۸۰ ساله اسکراپ کشتی در ایران شکسته می‌شود

رئیس هیات مدیره انجمن مهندسی دریایی ایران با بیان مقصر عدم ساخت کشتی در ایران، بهره‌برداران هستند گفت: طلسم ۸۰ ساله اسکراپ کشتی در ایران شکسته می‌شود.

به گزراش بازار، حسن‌رضا صفری با اشاره به توانمندی ایران در ساخت انواع کشتی و سکوهای نفتی، اظهار کرد: از سال ۸۹ تا امروز حدود ۲۰۰ فروند شناور تحت نظارت موسسۀ رده‌بندی ایرانیان در کشور ساخته شده است. بنابراین ایران، کشتی‌ساز بوده و صنعت کشتی‌سازی در کشورمان بومی‌سازی شده است.

وی با بیان این‌که بهره‌برداران مقصر عدم ساخت کشتی در کشور هستند، افزود: به‌عنوان مثال یک شناور لندی‌گرافت معمولی برای ساخت نیازمند ۱۴ تا ۲۰ میلیارد تومان اعتبار است. چه کسی می‌تواند از منابع شخصی یا شرکتی برای این کار هزینه کند. در دنیا به‌جای سفارش کشتی از جیب بهره‌بردار یا سازنده از بانک‌ها فاینانس دریافت می‌کنند. تامین مالی قوی در این بخش وجود دارد چراکه صنعت کشتی‌سازی بیشتر از این‌که فکر کنیم برای دولت سودآور است.

وی ادامه داد: اشتغالزایی کشتی‌سازی بالاست و بالغ بر ۲۰۰ صنعت جنبی را فعال می‌کند. به ازا هر اشتغال مستقیم در صنعت کشتی‌سازی مطابق آمار ۴ تا ۵ اشتغال غیرمستقیم ایجاد می شود.

رئیس هیئت مدیره انجمن مهندسی دریایی ایران با تاکید بر این‌که در حوزه کشتی‌سازی بیشتر از هرچه چیزی در تامین مالی مشکل داریم، گفت: اگر تامین مالی درست و قابل اطمینان برای سفارش‌ها شکل بگیرید کشتی‌سازی ایران فعال می‌شود. هر جا این کار درست شکل گرفته، ‌کشتی‌سازی ایران موفق بوده است. مانند افراماکس که کشور ونزوئلا پشتیبان تامین مالی آن بود. یا سکوی ایران امیرکبیر، سکوی ایران-البرز و کاسپین‌هایی که در شمال ساخته شدو تامین مالی آنرا وزارت نفت انجام داده است.

صفری در ادامه با بیان این‌که با بیان این‌که بخش خصوصی یا شرکت‌هایی مانند کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و شرکت ملی نفتکش که نمی‌توانند از منابع درآمدی خود تامین مالی خرید کشتی را انجام دهند، اضافه کرد: اینها شرکت‌های کشتیرانی هستند و می‌خواهند سریع کشتی را تحویل گرفته و با آن کار کنند. عمده دلیلی ما نمی‌توانیم از سفارش ساخت کشتی به کشتی سازان خارجی جلوگیری کنیم، مسائل مربوط به تامین مالی است. قرار بود که صندوق توسعه صنایع دریایی و صندوق توسعه ملی کارهایی انجام شود که فعلا اینها به نوعی عملیاتی نشده است.

وی همچنین با اشاره به بازیافت شناورها (اسکراپ کشتی) گفت:‌به دلیل عدم شناخت مسئولان کشور به‌ویژه در حوزه حفاظت از محیط‌زیست به این موضوع و روند اعمال اجرا کنوانسیون‌های بین‌المللی در ایران تا امروز تفکر بر این بود که نمی‌شود هم صنعت بازیافت شناورها را داشت و هم ضوابط زیست‌محیطی را رعایت کرد.

رئیس هیئت مدیره انجمن مهندسی دریایی ایران افزود: با کاری که موسسۀ رده‌بندی ایرانیان برای سازمان حفاظت محیط زیست انجام داد یعنی ضوابط محیط زیستی بازیافت شناور را تهیه و مصوبه سازمان برنامه و بودجه کشور را برای آن اخذ کرد، زیرساخت اسکراپ کشتی در کشور فراهم شده است.

صفری تاکید کرد: با توجه به این‌که اجرا کنوانسیون بازیافت کشتی IMO از سال ۲۰۲۵ میلادی برای ایران الزامی شده است، امیدواریم دیگر کسی از این صنعت به‌عنوان صنعت ضد محیط زیست و کثیف یاد نکند و کم‌کم بتوانیم با توجه به ضابطه‌مند شدن حفاظت از محیط زیست، صنعت بازیافت کشتی‌ها در کشور پا بگیرد.

وی یادآور شد:‌ بر اساس اطلاعات دریافتی و رویکرد صنعت، خبرهایی خوبی برای این بخش در پیش است و به‌زودی شاهد راه‌اندازی صنعت اوراق کشتی در کشور پس از ۸۰ سال از تجربه جهانی آن خواهیم بود. در واقع اسکراپ در سواحل جنوبی کشور به‌ویژه در چابهار شکل عملیاتی به‌خود خواهد گرفت. صنعتگران یا سرمایه‌گذاران این صنعت را راه‌اندازی می‌کنند، اینها در گذشته اجازه ورود به اوراق شناورها را نداشتند.

رئیس هیئت مدیره انجمن مهندسی دریایی ایران بیان کرد:‌امروز ضوابط محیط زیستی بازیافت شناورها وجود دارد و دیگر کسی این نگرانی را ندارد که بگویند اوراق کشتی ضد محیط‌زیست است. اگر الزامات عین تمام دنیا رعایت شود و موسسات رده‌بندی یا سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان بنادر به‌عنوان متولی اجرا کنوانسیون‌ها در ایران ارزیابی زیست محیط را تایید کنند، اوراق شناور شکل خواهد گرفت و همه از این صنعت استقبال می‌کنند.

صفری گفت: چندی قبل سازمان بنادر و دریانوردی بخشنامه‌ای را ابلاغ کرد که در قالب آن بخشی از کنوانسیون بین‌المللی را تایید کرد که بر اساس آن شرکت‌های مشاور و موسسه‌های رده‌بندی می‌توانند به صنعت اوراق وارد شوند.

کد خبر: ۲۶۳٬۱۳۴

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha