۱۶ مهر ۱۴۰۲ - ۰۹:۱۰
انرژی های نو، انرژی ندارند؛ سهم تقریبا صفر درصدی از تامین برق صنایع کشور
مشارکت ۲۴ واحد صنعتی برای تولید برق از تجدید پذیرها

انرژی های نو، انرژی ندارند؛ سهم تقریبا صفر درصدی از تامین برق صنایع کشور

طبق قانون باید تا پایان سال صنایع با دیماند بالای یک مگاوات یک درصد از برق مورد نیاز خود را از محل احداث تجدیدپذیرها تامین کنند، این در حالیست که سهم انرژی های نو از تامین برق این بخش صفر است.

بازار؛ گروه آب و انرژی: بر اساس آنچه در قانون رفع موانع توسعه صنعت برق پیش‌ بینی‌ شده صنعت و بخش اداری در سال۱۴۰۲، باید یک درصد از برق مورد نیاز خود را از طریق انرژی تجدید پذیر تامین کنند. البته بر اساس قانون صنایع بزرگ باید هر سال یک درصد به سهم تجدید پذیرها از تامین برق خود بیفزایند، طوری که بعد از ۵ سال، سهم انرژی های نو از تامین برق آنها به حدود ۵ درصد برسد.

هم اکنون سهم تجدید پذیرها از تامین برق صنایع با دیماند بالای یک مگاوات تقریبا صفر است

این هدف گذاری در شرایطی صورت گرفته که هم اکنون سهم تجدیدپذیرها از تامین برق صنایع با دیماند بالای یک مگاوات تقریبا صفر است.

از طرفی بر اساس آنچه مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق اعلام کرده چیزی حدود ۱۰۰میلیارد کیلووات برق در بخش صنعت کشور مصرف می شود. با این اوصاف تا پایان طرح باید چیزی در حدود ۵میلیارد کیلووات ساعت برق توسط این صنایع تولید شود.

صدور مجوز ساخت ۲۸۰۰ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر در صنایع

البته علی شبنورد مدیرکل دفتر نظارت بر احداث و تولید نیروگاه ها در ساتبا می گوید که پیش از این هیچ تکلیف قانونی در این خصوص وجود نداشته اما حالا دیگر شرایط فرق کرده است. چرا که پیش از این به صنایع توسعه نیروگاه های تجدید پذیر را غیر اقتصادی می دانستند اما حالا چنانچه صنعتی در این خصوص کوتاهی کند باید معادل یک درصد برق مصرفی خود را از بورس انرژی خریداری کند. به همین دلیل حالا دیگر احداث نیروگاه های تجدیدپذیر مورد استقبال صنایع واقع شده است.

به گفته او، هم اکنون پروانه ساخت ۲۸۰۰ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر در ۳۱ ساختگاه صادر شده است. به این معنا این صنایع مجوز ساخت خود را اخذ کرده و هم اکنون به دنبال تامین تجهیزات هستند.

۲۴ واحد صنعتی برای احداث نیروگاه تجدید پذیر دست به کار شدند

بر اساس آنچه اعلام شده این ۲۸۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه های تجدید پذیر در قالب ماده ۱۶ است. بدین گونه که صنایع معادل ظرفیتی که ایجاد می کنند از محدودیت های تامین برق در ایام پیک معاف می شوند.

تنها ۲۴ واحد صنعتی با دیماند بالای یک مگاوات نسبت به اخذ مجوز برای احداث نیروگاه های تجدید پذیر اقدام کرده اند که ۲ هزار مگاوات آن برای شرکت فولاد مبارکه و شرکت ملی مس بوده و ۸۰۰ مگاوات دیگر احتمالا مربوط به ۲۲ واحد صنعتی دیگر است

هرچند که مسئولین ساتبا نسبت به استقبال از این طرح ابراز رضایت می کنند اما آمار اعلامی از طرف شبنورد نشان می دهد که تنها ۲۴ واحد صنعتی با دیماند بالای یک مگاوات نسبت به اخذ مجوز برای احداث نیروگاه های تجدید پذیر اقدام کرده اند که ۲ هزار مگاوات آن برای شرکت فولاد مبارکه و شرکت ملی مس بوده و ۸۰۰ مگاوات دیگر احتمالا مربوط به ۲۲ واحد صنعتی دیگر است.

البته پالایشگاه ها نفت اصفهان هم در قالب ماده ۱۲(فروش برق) قرار شده که هزار مگاوات نیروگاه تجدید پذیر احداث کند.

صنایع تا قبل از پیک سال آینده ۶۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق اضافه می کنند

«تا پایان امسال دست کم حدود ۱۵۰ مگاوات از ۲۸۰۰ مگاوات و تا قبل از پیک سال آینده ۶۰۰ مگاوات از نیروگاه های خورشیدی صنایع که برای آنها پروانه ساخت صادر شده وارد مدار می شود.» این بخشی از گفته های مدیرکل دفتر نظارت بر احداث و تولید نیروگاه ها در ساتباست که امیدوار است که ظرفیت تولید برق صنایع از محل انرژی های تجدید پذیر در ماه ها و سال های آینده بیشتر هم شود.

به گفته او، هزینه بالای تامین برق از بورس انرژی از یک سو، ناترازی انرژی از سوی دیگر صنایع را به توسعه انرژی های تجدید پذیر وا داشته است.

میزان سرمایه لازم برای احداث یک کیلو وات نیروگاه خورشیدی چیزی حدود ۵۰۰ مگاوات تخمین زده می شود. از آنجاییکه صنایع در گذشته سوخت را به قیمت ناچیز و تقریبا رایگان دریافت می کردند، صرف این مقدار هزینه برای تولید برق از خورشید به نظر بالا می آمد. اما حالا که دیگر سوختی وجود ندارد و کشور با ناترازی شدید انرژی دست و پنجه نرم می کند، تولید برق از انرژی های نو توجیه پذیر بوده و دارای صرفه اقتصادی است

او با بیان اینکه هزینه احداث نیروگاه های خورشیدی در دنیا و ایران به شدت کاهش یافته است، گفت: میزان سرمایه لازم برای احداث یک کیلو وات نیروگاه خورشیدی چیزی حدود ۵۰۰ مگاوات تخمین زده می شود. از آنجاییکه صنایع در گذشته سوخت را به قیمت ناچیز و تقریبا رایگان دریافت می کردند، صرف این مقدار هزینه برای تولید برق از خورشید به نظر بالا می آمد. اما حالا که دیگر سوختی وجود ندارد و کشور با ناترازی انرژی دست و پنجه نرم می کند، تولید برق از انرژی های نو توجیه پذیر بوده و دارای صرفه اقتصادی است.

برنامه های رویایی برای انرژی های نو

بر اساس برنامه ششم توسعه قرار بوده که سهم تجدیدپذیرها از تامین برق کشور تا پایان این برنامه به حدود ۵ درصد برسد. با وجود تمام اهداف تعیین شده اما سهم انرژی‌ های تجدیدپذیر (بادی، خورشیدی، زیست‌ توده و برق‌ آبی‌های کمتر از ۱۰ مگاوات) از ظرفیت اسمی تولید برق کشور همچنان حدود یک‌ درصد بوده است. با این وجود همچنان دولت مصصم به هدف های گذاری های رویایی در برنامه های توسعه ای دیگر است. آنگونه که دولت در برنامه هفتم توسعه اقتصادی پیشنهاد داده که ظرفیت منصوبه تولید برق به ۱۲۰ هزار مگاوات افزایش پیدا کند که ۷ تا ۱۰ هزار مگاوات آن باید از محل نیروگاه های تجدید پذیر باشد.

حرکت کند توسعه انرژی های تجدیدپذیر در صنایع در شرایطی است که مقدار مصرف در این بخش به شدت روبه افزایش است. بر اساس آمار اعلامی از سوی توانیر در سال ۱۴۰۱ صنایع چیزی حدود ۱۱۴۷۶۹ میلیون کیلو وات ساعت برق مصرف کردند که نسبت به سال ۱۴۰۰ چیزی حدود ۴.۱ درصد رشد را نشان می دهد. از طرفی آمار اعلامی از سوی وزارت نیرو هم نشان می دهد که صنایع در نیمه نخست امسال هم برق بیشتری نسبت به نیمه نخست سال ۱۴۰۱ دریافت کرده اند.

کد خبر: ۲۴۷٬۸۰۱

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha