بازار: ممکن است شما نیز تاکنون نام اظهارنامه مالیاتی را شنیده باشید و بپرسید اظهارنامه مالیاتی چیست؟ باید بیان نمود که اظهارنامه مالیاتی یا کارنامه مالیاتی یکی از مهمترین تکالیف قانونی مودیان مالیات در تمام کشور به شمار میآید. عدم ارائه این اظهارنامه در زمان مقرر، سبب محروم شدن افراد از معافیتها و بخشودگی مالیات میشود.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟ ارائه اظهارنامه مالیاتی چه مراحلی دارد؟
کارنامه مالیاتی نوعی اظهارنامه است و افرادی که به کسب درآمد مشغولاند، موظف به ارائه آن هستند. درواقع اظهارنامه مالیاتی یک دفترچه بهعنوان کارنامه عملکرد مالی برای اشخاص حقیقی و حقوقی است که مشمول پرداخت مالیات هستند. در این اظهارنامه رویدادهای مالی مستند بر مدارک و ادله قانونی و به ترتیب وقوع، ثبت میشوند.
در گذشته ارائه اظهارنامه مالیاتی بهصورت نسخههای چاپی انجام میشد؛ اما امروزه با راهاندازی سامانه سازمان امور مالیاتی، این فرایند به صورت اینترنتی انجام میشود. افراد برای ارائه اظهارنامه مالیاتی باید به سایت TAX.GOV.IR مراجعه کنند. درصورتیکه برای وارد کردن اطلاعات خود در این سامانه با مشکلی مواجه شدید و یا پرسشی برایتان به وجود آمد، کارشناسان موسسه حسابداری تدبیر پاسخگوی شما است.
ممکن است بپرسید مراحل و فرایند اصلی تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی به صورت اینترنتی چگونه است؟
اولین قدم پیش ثبت نام شماره اقتصادی خود و دریافت کد رهگیری است. در فرایند پیش ثبت نام مشخصات لازم را وارد میکنید. پس از تأیید اطلاعات پیش ثبت نام شده، پاکت نامهای را دریافت میکنید که حاوی اطلاعات کاربری، ثبت نام شماره اقتصادی و تأیید اطلاعات ثبت نام شما است.
پس از دریافت و تکمیل اظهارنامه الکترونیک باید اظهارنامه را ارسال نموده و کد رهگیری دریافت کنید. در انتها باید قبوض پرداختی مالیات خود را به طور اینترنتی پرداخت نمایید.
کارنامه مالی چه زمانی باید ارائه شود؟
زمان ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیات، ترازنامه، حساب سود و زیان و پرداخت مالیات برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است. اشخاص حقیقی باید ۳ ماه بعد از پایان سال مالیاتی و اشخاص حقوقی ۴ ماه بعد از پایان سال مالیاتی، برای ارائه اظهارنامه الکترونیکی اقدام کنند.
چند نوع اظهارنامه برای اعلام درآمد وجود دارد؟
در ایران اظهارنامههای ششگانه مالیات بر درآمد وجود دارد. آشنایی با انواع اظهارنامه به شما کمک میکند تا درک بهتری از این تکلیف قانونی به دست آورید.
کارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی که بر اساس ماده ۱۱۰ قانون مالیاتهای مستقیم تنظیم شده است. کارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی نیز بر اساس ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم به سه گروه تقسیم میشود. از این سه دسته با عنوان گروه اول، گروم دوم و گروه اشخاص حقیقی یاد میشود.
پنجمین اظهارنامه، کارنامه مالیات بر درآمد املاک برای اشخاص حقیقی است که از املاک کسب درآمد میکنند. این اظهارنامه طبق ماده ۵۷ و ۸۰ قانون مالیاتهای مستقیم تنظیم میشود. آخرین اظهارنامه مالیاتی ششگانه، کارنامه مالیاتی انحلال شرکت بر اساس ماده ۱۱۴ و ۱۱۶ قانون مالیاتهای مستقیم است.
آموزش مالیات در اصفهان سبب میشود تا بتوانید کارنامه مالیاتی درست کنید و با تمام قواعد، مادهها و نوع ارائه اظهارنامه مالیاتی آشنا شوید. با توجه به اینکه کارنامه مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از اشخاص ایرانی و اتباع مهم است، آموزش آن به شما کمک فراوانی خواهد کرد.
مزایای ارائه اظهارنامه مالیاتی چیست؟
جالب است بدانید که ارائه کارنامه مالیاتی فواید و مزایایی برای اشخاص حقیقی و حقوقی دارد. ازجمله فواید ارائه اظهارنامه مالیاتی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
شفافیت کسبوکار
عمل به تکالیف قانونی
تسریع روند رسیدگی به صورتهای مالی مودیان مالیاتی
بخشودگی یا معافیت مالیاتی بر اساس قانون تصویب شده برای مودیان خوشحساب در پرداخت مالیات
ارائه جایزه خوشحسابی و کسر مقداری از مالیات بر اثر پرداخت مالیات بهصورت منظم در سه سال متوالی
چه اشخاصی به ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیات موظفاند؟
طبیعی است که بپرسید چه اشخاصی به ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیات موظفاند تا متوجه شوید شما نیز مشمول ارائه این کارنامه هستید یا خیر. ازاینرو باید بیان نمود که تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که در ایران فعالیت میکنند، باید مالیات پرداخت کنند. ارائه کارنامه مالیاتی مشمول تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی که در کشورهای دیگر به کار مشغول هستند، نیز میشود.
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی مقیم خارج از ایران که کسب درآمد آنها از داخل ایران است باید اظهارنامه مالیاتی ارائه کنند. همچنین تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که اتباع غیرایرانی هستند و در ایران کسب درآمد میکنند نیز باید مالیات پرداخت کنند.
چه کسانی ملزم به ارائه کارنامه مالیاتی نیستند؟
درواقع در میان تمام اشخاصی که موظف به پرداخت مالیات هستند، برخی مشمول ارائه اظهارنامه مالیاتی نمیشوند. قطعاً میپرسید که چه کسانی مالیات پرداخت نمیکنند؟ اشخاصی که در دستههای زیر قرار دارند، موظف به پرداخت مالیات نیستند:
- عشایر
- صیادان
- کارگران
- تمامی مؤسسات و وزارتخانهها
- شهرداریها و سازمانهای زیرمجموعه آنها
- تمامی شرکتهای تعاونی دانشآموزی و دانشجویان
- سازمانها و نهادهای استفادهکننده از بودجه عمومی دولت
این دسته از اشخاص فعال در دسته پرداختکنندههای مالیات قرار ندارند. بهطورکلی بهتر است تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که مشمول پرداخت مالیات میشوند، در موعد مقرر به ارائه اظهارنامه مالیاتی بپردازند تا مشمول جریمه نشوند.
نظر شما