۱۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۳:۳۰
نیروگاه های بی رمق جان می کنند و هزینه می تراشند؛ صرف انرژی برای تولید انرژی!
تولید ۲۰ هزار مگاوات برق با فرسوده ها

نیروگاه های بی رمق جان می کنند و هزینه می تراشند؛ صرف انرژی برای تولید انرژی!

با وجود اینکه حدود ۲۰ هزار مگا وات برق از طریق نیروگاه های فرسوده در کشور تولید می شود، اما طبق گفته های مسئولین به دلیل ناترازی این نیروگاه ها همچنان در مدار هستند.

بازار؛ گروه آب و انرژی: نیروگاه های ایران بازنشستگی ندارند. نیروگاه های فرسوده ای که به دلیل کمبود برق همچنان ناچارند در مدار باقی بمانند طبق گفته های ابراهیم خوش گفتار رئیس سندیکای برق ظرفیت تولیدشان حدود ۲۰ هزار مگاوات است.

خوش گفتار: ظرفیت تولید نیروگاه های فرسوده در کشور حدود ۲۰ هزار مگاوات است

البته اسکندری معاون شرکت برق حرارتی به بازار می گوید: وقتی دچار ناترازی برق هستیم، ناچار به استفاده از نیروگاه ها فرسوده و کم بهره ور می شویم.

هرچند که این مقام مسئول مدعی است که مدت زمان استفاده از نیروگاه های فرسوده به مرور در حال کاهش است، اما هاشم اورعی کارشناس انرژی معتقد است که با توجه به روند سرمایه گذاری های صورت گرفته در صنعت برق، نیروگاه های ایران هیچ گاه به بازنشستگی نخواهند رسید و برای تامین برق ناچار خواهیم بود که هر نیروگاه با هر وضعیت تولیدی را در ساعت های پیک وارد مدار کنیم.

بحران گاز هم تجدید پذیر ها را توسعه نداد

آمارهای اعلامی نشان می دهد که تولید حدود ۹۲ درصد برق کشور وابسته به گاز است. گازی که خود هم با ناترازی سنگینی دست و پنجه نرم می کند. بر اساس آنچه جواد اوجی وزیر نفت اعلام کرده با کسری حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعبی گاز در کشور مواجه هستیم.

با کمبود گاز در کشور اما همچنان خبری از توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر پذیر نیست. بر اساس آخرین آمار اعلامی حدود هزار مگاوات از برق کشور از محل انرژی های نو از تولید می شود این در حالی است که مجموع ظرفیت تولید کشور حدو ۹۱ هزار مگاوات اعلام شده است. به عبارت دیگر تجدیدپذیر ها سهمی حدود یک درصدی از تولید برق کشور دارند.

اورعی در این‌باره به بازار می گوید: دنیا در حال گذار از انرژی های فسیلی بوده و در حال توسعه انرژی های نو است. اما ما همچنان به دنبال تولید برق از گاز هستیم.

انتقاد وزارت نفت از وضعیت مصرف سوخت نیروگاه

در این میان مسولین وزارت نفت به شدت به وضعیت مصرف سوخت نیروگاه ها انتقاد دارند.

جوکار رییس موسسه مطالعات انرژی کشور هم به بازار می گوید حجم زیادی از سوخت کشور در نیروگاه ها با کمترین بهره وری مصرف می شود.

البته مسولین وزارت نیرو خیلی انتقادات مطرح شده را قبول نداشته و مدعی است که بهره وری نیروگاه ها در کشور به طور متوسط حدود ۳۹.۲ درصد است. ضمن اینکه بهره وری نیروگاه های سیکل ترکیبی جدید التاسیس بیش از ۵۰ درصد است.

۳۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق نیروگاه های فرسوده برق حرارتی

البته شرکت برق حرارتی مدعی است که تعداد نیروگاه های فرسوده و کم بهره ور به مرور از مدار خارج می شوند. اسکندری معاون شرکت برق حرارتی که معتقد است تعداد نیروگاه های فرسوده خیلی هم زیاد نیست، ادامه داد: عمده نیروگاه های فرسوده نیروگاه های کوچکی هستند که ظرفیت تولید آن ها کمتر از ۲۰ الی ۳۰ مگاوات است.

اسکندری: در شرکت برق حرارتی حدود ۱۰ نیروگاه فرسوده داریم که ظرفیت سرجمع همه آنها حدود ۳۰۰ مگاوات است. البته به دلیل ناترازی که در تولید و مصرف برق وجود دارد این نیروگاه ها در ایام پیک در مدار هستند

به گفته او، در شرکت برق حرارتی حدود ۱۰ نیروگاه فرسوده داریم که ظرفیت سرجمع همه آنها حدود ۳۰۰ مگاوات است. البته به دلیل ناترازی که در تولید و مصرف برق وجود دارد این نیروگاه ها در ایام پیک در مدار هستند.

اسکندری با بیان اینکه متناظر با مصرف مردم و نیروگاه هایی جدیدی که ایجاد می شوند در مورد استفاده از نیروگاه های فرسوده تصمیم گیری می شود. به عنوان مثال نیروگاه زرند در گذشته پیوسته در مدار بود. اما حالا مدت زمان استفاده از این نیروگاه از یک سال به چند ماه رسیده است.

اما رییس دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف اما خیلی امیدی به بهبود وضعیت نداشته و می گوید: متاسفانه ما به واسطه سوخت ارزانی که در اختیار نیروگاه ها قرار می گیرد به نوعی نیروگاه های با بهره وری پایین را تشویق می کند.

به گفته او، مادامی که قیمت انرژی در کشور اصلاح نشود، خبری از بهینه سازی مصرف انرژی در کشور نیست.

خوش گفتار هم که به نوعی موافق گفته های اورعی است، مدعی است نیروگاه های کشور به دلیل غیر منطقی بودن قیمت ها در زیان قرار داشته و در برخی موارد سود آنها حتی کفاف هزینه های تعمیرات آنها نمی شود. در چنین شرایطی اگر دولت خواهان بهبود وضعیت و ورود نیروگاه های جدید با راندمان بالاست باید برای سرمایه گذاران در این حوزه انگیزه ایجاد کند در غیر این صورت امیدی به بهبود وضعیت نیست.

خاموشی ها ۹ برابر شد

به دلیل مدیریت نامناسب شکاف بین تولید و مصرف هر روز در حال بیشتر شدن است. آنگونه که خوش گفتار رئیس سندیکای برق می گوید امروز بین ۱۵ الی ۱۸ هزار مگاوات کسری برق داریم.

با این وجود وزارت نیرو مدعی است که امسال و سال گذشته خاموشی برنامه ریزی شده ای در بخش خانگی نداشته ایم. حتی با فرض درست بودن این ادعا، نباید فراموش کرد که این روزها چطور بخش مولد اقتصاد را فدای مصرف برق در سایر بخش ها کرده ایم.

هاشم اورعی رییس دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف در اینباره به بازار می گوید: برای تامین برق بخش خانگی برق صنایع را کم کرده ایم.

او همچنین به آمار دیگری استناد می کند که نشان می دهد بر خلاف آنچه ادعا می شود، خاموشی ها در کشور نه تنها کمتر نشده بلکه بیشتر هم شده است.

اورعی: در سال ۱۳۹۹ به ازای هر نفر به طور متوسط یک دقیقه خاموشی در کشور داشتیم این در حالی است که در سال ۱۴۰۰ این مقدار به ۹.۲ دقیقه افزایش یافته است

اورعی با بیان اینکه مقدار خاموشی ها در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ حدود ۹برابر شده است، ادامه داد: در سال ۱۳۹۹ به ازای هر نفر به طور متوسط یک دقیقه خاموشی در کشور داشتیم این در حالی است که در سال ۱۴۰۰ این مقدار به ۹.۲ دقیقه افزایش یافته است.

البته آمار جدیدی درباره وضعیت خاموشی ها در سال گذشته و امسال منتشر نشده اما فعالین این صنعت مدعی اند که متوسط مقدار خاموشی ها بیشتر شده است.

کد خبر: ۲۳۵٬۳۱۵

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha