۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۰:۰۱
رکورد خشک و خالی برای بزرگترین سد مخزنی شمال؛ خشک یعنی بی آب ترین سد، خالی یعنی بی پول ترین پروژه
بازار گزارش می دهد؛

رکورد خشک و خالی برای بزرگترین سد مخزنی شمال؛ خشک یعنی بی آب ترین سد، خالی یعنی بی پول ترین پروژه

آمل- ۱۶ سال از ساخت بزرگترین سد مخزنی شمال کشور می گذرد و هراز همچنان تشنه جرعه ای آب است.

گروه استان ها؛ فوزیه حمزه پور: ۱۶ سال پیش قرار بود با ساخت و تکمیل سد مخزنی هراز در مازندران میزان مدیریت و مهار ذخایر آبهای سطحی در استان به بیش از ۴۰ درصد برسد و روزها و شبهای بیش از ۱.۵ دهه گذشت و مدیریت آب های سطحی مازندران از ۱۲ درصد فراتر نرفته است هراز همچنان تشنه جرعه ای آب است.

آب های سطحی مازندران از یک سو به دریا می ریزد و از سوی دیگر روی سرشاخه های آبی استان و در دیگر استان ها سد احداث شده و ورود آب به حوزه های آبریز مازندران هر روز کمتر می شود.

با این حال همه امید مازندران و کشاورزانش به بزرگترین سد مخزنی آن است تا آنچه را که از دیگران تمنا می کند در این سد جستجو کنند ولی با گذشت بیش از ۱۶ سال از اجرای آن روند ساخت این پروژه به نیمه رسید و همچنان مازندران باید سال‌های سال منتظر بماند تا این سد تکمیل شود.

سد مخزنی هراز در ۲۲ کیلومتری جنوب شهر آمل در مسیر جاده آمل به تهران بر روی رودخانه هراز واقع شده است و کلنگ آن در سال ۱۳۸۹ به زمین زده شد. بزرگترین سد شمال کشور چشم انتظار بودجه ملی است و با بودجه های قطره‌چکانی کنونی و روند اجرای آن سالها به طول می کشد.

با بهره‌برداری از این سد قرار است آب آشامیدنی ۶ شهرستان، ۴۵۰ روستا و ۱۵۰ هزار هکتار زمین کشاورزی شهرستان های آمل، بابل، بابلسرف فریدونکنار، نور و محمودآباد از آب مطمئن برخوردار شوند.

دولت پنج هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری کرد

سید محمود حسینی پور استاندار مازندران با اشاره به سرمایه‌گذاری ۵ هزار میلیارد ریالی دولت در ساخت سد هراز وعده داد با مولدسازی و تهاتر ساخت این پروژه بزرگ شتاب گیرد.

بزرگترین سد مخزنی شمال تشنه جرعه‌ای آب| آسمان ریسمان کردن‌ها از بی پولی است

سید محمود حسینی پور در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه تاکنون ۵ هزار میلیارد ریال توسط دولت در این کلان پروژه سرمایه گذاری شده است، گفت: برای گره گشایی از این طرح راهبردی باید از ظرفیت بودجه ملی در قالب مولد سازی و تهاتر برای تامین مالی آن بهره گیری شود.

وی با اشاره به محدودیت‌های منابع آبی پیش‌روی مازندران، تکمیل این پروژه راهبردی را برای آینده استان بسیار حائز اهمیت و استراتژیک خواند و گفت: تلاش می‌کنیم از اعتبارات ملی برای شتاب بخشی به روند تکمیل این پروژه بهره‌گیری کنیم.

تکمیل سد هراز سه هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد

استاندار مازندران به میزان اعتبار مورد نیاز برای تکمیل این پروژه اشاره کرد و گفت: برای ساخت و تکمیل این سطح به حدود ۳ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است و طبق برنامه ریزی این پروژه تا سه سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

وی با بیان اینکه سد مخزنی هراز با استفاده از متخصصان داخلی و بدون دخالت هیچ شرکت خارجی در حال تکمیل است، نقش آن را در توسعه بخش کشاورزی منطقه حائز اهمیت دانست و گفت این پروژه تاکنون ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و باید برای تکمیل آن از ظرفیت بودجه ملی استفاده کنیم.

ساخت سد هراز به عنوان «سد منگول» شناخته می‌شود و از سال ۷۰ اعتبار آن در ردیف ملی کشور قرار گرفته بود اما به دلیل اختلافات سیاسی عملیات اجرایی آن ۱۹ سال بعد و در سال ۸۹ آغاز شد.

سد هراز معادل ۸۰۰ قطعه آببندان و سدهای موجود مازندران آب ذخیره می کند

حیدر داودیان مدیرعامل آب منطقه مازندران با بیان اینکه این ساعت از نوع خاکی با هسته رسی است، افزود: این پروژه ارتفاع ۱۵۰ متر با طول تاج ۳۷۳ متر در حال احداث است و ظرفیت نهایی پیش بینی شده برای آن ۶۵۰ میلیون متر مکعب است .

وی در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه این سد به تنهایی می تواند معادل سدهای بزرگ و کوچک موجود در استان و ۸۰۰ قطعه آب بندان فعلی آب ذخیره کند، افزود: یکی از مشکلات بر سر راه تکمیل جاده های جایگزین در بخشی از محور هراز است.

داودیان: این سد به تنهایی می تواند معادل سدهای بزرگ و کوچک موجود در استان و ۸۰۰ قطعه آب بندان فعلی آب ذخیره کند

وی ادامه داد: این سد موقع بهره‌برداری حدود ۹ کیلومتر از جاده هراز را به زیر آب می برد و هم اکنون جاده جایگزین با یک تونل به طول ۱۶۰۰ متر در دست ساخت است.

بزرگترین سد مخزنی شمال تشنه جرعه‌ای آب| آسمان ریسمان کردن‌ها از بی پولی است

داودیان یادآور شد: از سال ۹۴ تا سال ۹۷ بیش از ۱۲۰ میلیارد تومان از سوی دولت برای تکمیل این پروژه در نظر گرفته شد و همچنین فاینانس ۴۵۰ میلیون ریالی برای تکمیل این سد در نظر گرفته شد.

وی با بیان اینکه این سد قابلیت تامین آب زراعی ۱۰۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری و آب شرب ۱۴ شهر و حدود ۵۰۰ روستای منطقه دارد، افزود: تامین انرژی برق آبی به میزان ۲۵ مگابایت و کنترل سیلاب و بهبود شرایط زیست محیطی از دیگر مزایای این پروژه است.

داودیان با بیان اینکه در سدهای فعال استان حدود ۱۲ درصد از آبهای سطحی مازندران مهار می‌شود، گفت: این سد به تنهایی قادر است بیش از ۱۴ درصد آبهای سطحی استان را مهار کند.

طی دهه های گذشته هر سال تکمیل و بهره برداری از سد هراز به سال دیگر موکول شد اما روند تکمیل این سد خاکی سنگریزه ای با هسته رسی به اعتبارات ملی گره خورده است و به نظر می‌رسد با اعتبارات قطره چکانی، روند ساخت آن سال‌های سال به درازا بکشد. تاکنون تونل های انحراف آب و نیروگاه، حفاری های بستر، خاکریزی های فراز بند و نشیب بندی آن انجام شده است و بخشی از تاج نیز احداث شده و پیشرفت آن به بیش از ۵۰ درصد رسیده است و به نظر می‌رسد با اعتبارات کنونی ۱۶ سال دیگر باید برای افتتاح این سد لحظه شماری کرد.

با پایان ساخت سد مخزنی هراز حدود ۹ کیلومتر از جاده فعلی هراز به علت واقع شدن در وسط دریاچه سد پس از آبگیری به زیرآب خواهد رفت که برهمین اساس ساخت جاده جایگزین در بالادست سد به طول حدود ۱۱ کیلومتر از چند سال گذشته توسط وزارت نیرو و وزارت راه همزمان با ساخت سد وارد فاز اجرایی شد. در سال‌های اخیر وبا توجه به روند فعالیت‌های عمرانی در سد هراز و حجم بالای تردد خودروهای عبوری از محل کارگاه سد، خطرات پیش بینی نشده را دوچندان کرده و به همین علت به علت گره‌های کور ترافیکی در این محدوده سد ایجاد می‌شود.

کد خبر: ۲۲۶٬۶۵۶

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 6
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۱۲:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۹
      18 4
      آدم خندش می‌گیره از کار عمرانی تو این کشور. من هر روز ساخت سد رو می‌بینم. کندیش مضحکه
    • اردوان رهنما IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۳۰
      10 2
      این طرح روی هکتارها زمین که محل دپوی زباله بیش از نیم قرن بوده ساخته میشه.. نابودی محیط زیست. فاجعه به مراتب بدتر از سد گتوند... پیش به سوی نابودی مازندران...
      • IR ۲۳:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۱
        2 4
        سد گتوند که خوزستان نابود می‌کنه ونمک اضافه شده وحل شده وارد آب شده وما مردم وزمینهای کشاورزی در حال ازبین رفته. فقط بخاطر اشتباه سپاه نپذیرفتن اشتباهشون شهر ما در حال نابود شدنه
    • Aziz Arianfar DE ۱۵:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۱
      2 7
      بارها گفته ایم که تنها راه برونرفت از بحران آبی کشیدن چند کانال از دریای خزر، دریای عمان و خلیج پارس به اعماق خاک ایران با ساختن چند دریاچه مصنوعی است.
    • مهدی کشاورزیان IR ۱۱:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۲
      2 1
      لطفا ، اعلام کنید ، زباله عمارت که در بالادست سد هراز هست را چکار کردید ، هدایت شیرابه به داخل کاسه سد را حل کردید ، چگونه چنین مجوزی صادر شد ؟
    • رزمنده IR ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
      3 2
      فقط باید تاسف خورد بیمارستان با تمام امکانات در عراق مردم مازندران تشنه