۱۸ فروردین ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸
بازار سیاه کنجاله سویا؛ مرغداران گله های جوان را راهی کشتارگاه کردند| تخصیص به موقع ارز؛ چاره کار
بازار گزارش می دهد؛

بازار سیاه کنجاله سویا؛ مرغداران گله های جوان را راهی کشتارگاه کردند| تخصیص به موقع ارز؛ چاره کار

درحالیکه کمبود برخی نهاده ها بخصوص کنجاله سویا دربازار مشهود است مرغداران از عرضه این محصول با نرخی بین ۲۶ تا ۳۰ هزار تومان خبر میدهند و میگویند برخی به ناچار گله های جوان را راهی کشتارگاه ها میکنند.

بازار؛ گروه کشاورزی: در بخش تولید محصولات لبنی و پروتئینی یکی از اصلی ترین نهاده های مصرفی مورد نیاز کنجاله سویا است که این روزها شاهد راه افتادن بازار سیاه این محصول هستیم و به گفته فعالان بخش این محصول در بازار حتی تا قیمت ۳۰ هزار تومان هم خرید و فروش می شود این در حالی است که نرخ مصوب کنجاله سویا ۱۶۳۰۰ تومان است.

کنجاله سویا؛ صد و پنجمین محصول پرمعامله در بازارهای جهانی

در واقع کنجاله سویا در بازارهای جهانی صدو پنجاهمین محصول پرمعامله است و در سال ۲۰۲۱-۲۰۲۲ بزرگترین صادر کنندگان این محصول به ترتیب کشورهای آرژانتین، برزیل، ایالات متحده، هلند و هند هستند. از سوی دیگر آمارهای فائو حاکی از این است که در سال ۲۰۲۱-۲۰۲۲ چین با تولید بیش از ۶۹ میلیون تن پیشروترین کشور در تولید کنجاله سویا است و کشورهایی همچون ایالات متحده، برزیل، آرژانتین، اتحادیه اروپا، هند و مکزیک نیز در جایگاه های بعدی تولید قرار دارند.

با این وجود بسیاری از کارشناسان در خصوص کمبود این محصول در بازار کشور هشدار داده اند که تبعاتی همچون کاهش تولید طیور را در پی خواهد داشت. «کاوه زرگران» رییس انجمن غلات ایران پیش از این در گفتگو با بازار گفت: وضعیت ذخایر برخی از کالاهای اساسی بحرانی بوده و احتمال بروز کمبودهایی در سال جدید وجود دارد. وی همچنین با اشاره به مشکلات پیش آمده در زمینه واردات نهاده های دامی، درباره احتمال افزایش قیمت محصولات لبنی و پروتئینی طی ماه های پیش رو هشدار داد و گفت: قطعا با کمبود کالا در بازار مواجه خواهیم شد چرا که فروش با قیمت های تعیین شده توجیه اقتصادی ندارد بنابراین کسی اقدام به واردات کالا نخواهد کرد و در تامین برخی از کالاهای اساسی از جمله کنجاله سویا دچار مشکل خواهیم شد.

قیمت کنجاله سویا در بازار آزاد تا ۳۰ هزار تومان هم رسیده است

بر اساس این گزارش به گفته کارشناسان قیمت تمام شده کنجاله سویا با احتساب ارز ۲۸۵۰۰ تومان برای وارد کننده حدود ۲۰ هزار تومان است با این وجود قیمت مصوب این محصول ۱۶۳۰۰ تومان است و پیش از سال جدید مقرر شد مابه التفاوت این قیمت را خود مرغداران بپردازند اما هنوز هیچ خبری از محموله های تحویلی به مرغداران نیست.

«ناصر نبی پور» رئیس اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران با بحرانی خواندن وضعیت تامین کنجاله سویا به خبرنگار بازار می گوید: دولت قول داده بود سویا را با نرخ ۱۹ هزار تومان در اختیار مرغداران بگذارد اما در حالی که مرغداران هزینه ها را پرداخت کرده اند هنوز هیچ کالایی به دست مرغداران نرسیده است. واقعیت این است که یا سویا ندارند که به مرغداران بدهند و یا اینکه به هر دلیل فعلا قصد ندارند بار تحویل بدهند. در هر صورت کنجاله سویا در بازار کمیاب شده و حتی با نرخ ۳۰ هزار تومان هم در بازار معامله می شود.

نبی پور تاکید کرد: در واقع قرار شد برای تسهیل تامین کنجاله سویا، نرخ ۱۶۳۰۰ تومان به ۱۹ هزار تومان برسد و قبل از عید در جلسه ای که با حضور معاونین وزیر برگزار شد مرغداران اعلام کردند که ۲۷۰۰ تومان مابه التفاوت را پرداخت می کنیم و کنجاله سویا را با نرخ ۱۹ هزار تومان به ما بدهید. اما دو ماه است پول پرداخت کرده ایم و هنوز محصولی به ما تحویل نداده اند!

پیامد کمبود نهاده ها در بازار گرانی کالاها خواهد بود

این مقام مسئول همچنین در پاسخ به این سوال که با این تفاسیر وضعیت جوجه ریزی طی ماه های پیش رو چگونه خواهد بود گفت: درست است که در هر حال مرغدار نمی گذارد مرغ گشنه بماند و به هر قیمتی شده خوراک تامین می کند اما از اصلی ترین عوارض این کمبودها را در پرورش دهندگان مرغ گوشتی مشاهده کردیم؛ یعنی علت اینکه قیمت مرغ طی روزهای اخیر بالا رفت احتمالا به دلیل کم شدن جوجه ریزی ها بوده است.

رئیس اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران: به دلیل کمبود و گرانی نهاده های دامی از جمله کنجاله سویا در بازار شاهد هستیم که مرغداران گله های جوان مرغ تخمگذار را راهی کشتارگاه ها می کنند!

نبی پور افزود: در بخش مرغ تخمگذار هم عوارض این کمبود نهاده در بازار، بعدا مشخص می شود؛ یعنی در حال حاضر بسیاری از گله های جوان مرغ تخمگذار به دلیل قیمتها و کمبود نهاده ها به کشتارگاه های فرستاده می شود.

وی ادامه داد: به عبارت دیگر در حال حاضر شاهد هستیم که گله های ۶۵ هفته به شدت و با تعداد زیاد راهی کشتارگاه ها می شود. چون از یکطرف قیمت تخم مرغ بسیار پایین است یعنی میانگین کیلویی ۳۴ هزار تومان است در صورتی که قیمت تمام شده بالای ۴۴ هزار تومان است. لذا شاهد هستیم که به ناچار مرغداران گله های جوان را راهی کشتارگاه ها می کنند.

نبی پور خاطر نشان کرد: از سوی دیگر ارز ریزمغذی ها را نیز حذف کرده اند و لذا این روزها قیمت نهاده ها در بازار نجومی شده است. به این ترتیب یک مرغدار که بالای ۱۰۰ هزار قطعه جوجه ریزی می کند حداقل باید ۲۰ میلیارد تومان پول داشته باشد تا بتواند جوجه ریزی کند.

رئیس اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران در خصوص نوسانات قیمت نهاده ها در بازارهای جهانی نیز اظهار کرد: مساله اینجا است که ما با دنیا ارتباطی نداریم یعنی در بازار جهانی هر اتفاقی بیفتد فرقی به حال ما ندارد وقتی قیمت ما را دولت تعیین می کند مجبوریم نهاده ها را هم با هر نرخی خریداری کنیم. به طوری که الان عملا با ارز آزاد نهاده خریداری می کنیم و لذا وقتی بالاترین مقام وزارتخانه قول می دهد و عملی نمی شود برگزاری هیچ نشست و جلسه ای با هیچ سازمان و نهاد و شخصی دیگری قابل اعتنا نیست و نتیجه ای نخواهد داشت.

وی همچنین وضعیت دیگر نهاده های را نیز نامطلوب خواند و گفت: در مورد همه نهاده ها این وضعیت کمبود و گرانی ها را داریم و حتی شاهد هستیم که برای تامین ریزمغذی ها نیز ارز ۲۸۵۰۰ نداده اند! جالب است که به پتروشیمی که خود درآمد دارد ارز ۲۸۵۰۰ تومانی می دهند اما برای تامین غذای مردم چنین ارزی تخصیص داده نمی شود و همه چیز به نوعی آزاد شده است.

پوریان فعال بخش گوشت قرمز: گرانی های اخیر به خصوص در بخش گوشت قرمز ناشی از گران شدن نهاده ها به عنوان یک ماده پایه در تولید است، در نتیجه تنها در صورتی که ارز واردات نهاده ها به روز تخصیص داده شود می توانیم از این وضعیت خارج شویم

گفتنی است بر اساس گزارش های دریافتی از مراکز توزیع و فروش مرغ در تهران، در سطح خرده فروشی هر کیلوگرم گوشت مرغ بین ۴۸ تا ۵۰ هزار تومان به فروش می رسد و به طور میانگین نرخ هر کیلوگرم گوشت مرغ ۴۹ هزار تومان است.

تنها راه خروج از شرایط بحرانی فعلی تخصیص به روز ارز برای تامین نهاده های دامی است

بر اساس این گزارش در بحث تامین نهاده های دامی تنها مرغداران کشور مشکل ندارند و دامداران نیز با مشکل گرانی نهاده ها مواجه هستند. «منصور پوریان» فعال بخش دامداری کشور نیز در خصوص کمبود نهاده ها در کشور به بازار می گوید: وقتی کالایی همچون نهاده های دامی وارد می شود باید محاسبات دقیق شود چون اگر قرار باشد با ارز آزاد وارد شود طبیعتا با قیمت دیگری در کشور عرضه می شود و قطعا برای وارد کننده هم صرفه اقتصادی ندارد در بازاری که خواهان ندارد اقدام به وارد کردن کالا کند.

پوریان افزود: همانطور که می دانید نهاده ها جزو کالاهای اساسی تولید محصولات لبنی و پروتئینی محسوب می شود و گرانی های اخیر به خصوص در بخش گوشت قرمز نیز ناشی از گران شدن نهاده ها به عنوان یک ماده پایه در تولید است. در نتیجه تنها در صورتی که ارز واردات نهاده ها به روز تخصیص داده شود می توانیم از این وضعیت آزار دهنده که به طور ویژه در ماه های پایانی سال مصرف کنندگان را اذیت کرد خارج شویم و قیمت ها بیش از این بالا نرود. در غیر این صورت هیچ چیزی قابل پیش بینی نخواهد بود.

افزایش قیمت خوراک و انرژی کاهش سودآوری در بخش طیور جهان را رقم خواهد زد

گفتنی است بر اساس گزارشات منتشر شده از سوی سازمان های جهانی مربوطه از جمله انجمن جهانی طیور، انتظار می رود تولید جهانی مرغ در سال ۲۰۲۳ با ۲ درصد افزایش به ۱۰۲.۷ میلیون تن برسد و در این بین پیش بینی می شود برزیل کشوری است که بیشترین رشد را در این بخش رقم بزند.

وزارت کشاورزی ایالات متحده: در سال جاری میلادی اگرچه افزایش قیمت خوراک و انرژی باعث کاهش سودآوری در سراسر جهان شده است با این حال، تقاضا زیادی وجود دارد و انتظار می رود مصرف گوشت مرغ افزایش یابد زیرا مصرف کنندگان به دنبال پروتئین حیوانی ارزان قیمت هستند

همچنین طبق گزارش اخیر وزارت کشاورزی ایالات متحده، افزایش قیمت خوراک و انرژی باعث کاهش سودآوری در سراسر جهان شده است. با این حال، تقاضا زیادی وجود دارد و انتظار می رود مصرف گوشت مرغ افزایش یابد زیرا مصرف کنندگان به دنبال پروتئین حیوانی با هزینه کم هستند.

از سوی دیگر بر اساس این گزارش در حوزه تولید گوشت مرغ کشور برزیل با پشت سر گذاشتن چین در سال ۲۰۲۲، بزرگترین تولید کننده مرغ به حساب می آید که می تواند به دلیل افزایش تقاضای داخلی و خارجی برای این محصول باشد. همچنین پیش بینی می شود تولید مرغ در چین با رکود مواجه خواهد شد چون مصرف کنندگان چینی غالبا به دنبال پروتئین های متنوع تری هستند و لذا به سمت محصولات پروتئینی دیگر نیز متمایل خواهند شد.

از سوی دیگر در گزارشی که اخیرا وزارت کشاورزی ایالات متحده منتشر کرده است آمده است کشور تایلند نیز به عنوان یکی از تولید کننده های عمده گوشت مرغ، در سال جاری میلادی به دلیل روند نه چندان سریع مصرف داخلی، هزینه های بالای تولید، کمبود عرضه جهانی غلات و همچنین کمبود عرضه جوجه یکروزه نهایتا تا ۳ درصد افزایش تولید در این حوزه خواهد داشت.

کد خبر: ۲۱۴٬۴۱۹

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • کامرانی IR ۰۴:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۱۹
      0 2
      چیزی به نام بازار کنجاله سویا و ذرت وجود ندارد دامدار و مرغدار خودش خوراک دام و طیورش را کشت میکند آنهایی هم که کنجاله واردات میکنند ،آنرا از کارخانه های روغنکشی خارجی میگیرند،تقریبا رایگان وارد میکنند و برای مصرف زیر گروه های خودشان است آنهم نه با ارز بلکه در ازای تهاتر، کنجاله سویا یعنی تفاله سویا بعد از روغنکشی،که این محصول را کارخانه های روغنکشی تقریبا رایگان به دامداریها و مرغداری میدهند، اگر صادرات گوشت و ماهی و مرغ و تخم مرغ ممنوع شود مرغداران و دامداران این داستان های علمی تخیلی را تالیف نمیکنند،