۱۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۸:۴۱
ندری: بورسی ها با کاهش ادامه دار بهره وری در سرمایه باز هم رشد می کنند
وضعیت بورس ۱۴۰۲ با تورم فزاینده چه می شود؟

ندری: بورسی ها با کاهش ادامه دار بهره وری در سرمایه باز هم رشد می کنند

افزایش نقدینگی در اقتصاد کشور همچنان ادامه دارد اما جریان نقدینگی وارد بازارهای مولد همچون بورس نشده، زیرا هنوز بی اعتمادی وجود دارد و بانک ها به عنوان رقیب اصلی بورس عامل انحراف جریان نقدینگی هستند.

بازار؛ گروه بورس: تقریبا همه کارشناسان بازار سرمایه به صراحت اعلام کرده اند که شاخص کل بورس به روند صعودی خود ادامه می دهد و حتی اگر در چند مرحله توقف یا اصلاح داشته باشد بازهم از ارزندگی بازار نمی کاهد. از طرف دیگر جریان خلق پول از طرف بانک ها شارژ می شود و احتمال بروز یک تورم جدید در اقتصاد می دهد که بازار سرمایه هم به استقبال آن رفته است.

کاهش اعتماد حقیقی ها به بازار سرمایه مهمترین چالشی است که باعث شده با وجود افزایش تورم و ادامه رشد نقدینگی در اقتصاد کشور بازهم خیلی ها تمایل نداشته باشند در بلندمدت در بورس سرمایه گذاری کنند و اگر این مسأله رفع شود نه تنها مشکل تامین مالی بنگاه ها رفع می شود، بلکه بازارهای مالی هم به ثبات می رسند

یک اقتصاددان در گفتگو با خبرنگار بازار درباره موانع تکرار رشد شاخص کل بورس همچون سال ۹۸ و ۹۹ گفت: در شرایط کنونی بازار سرمایه با یک مساله مواجه شده و آن‌ کاهش اعتماد حقیقی ها به بازار سرمایه است و شرط بازگشت شرایط به حالت عادی حفظ همین روند صعودی است که در این حالت دوباره حقیقی ها به بازار بر می گردند.

کامران ندری با بیان اینکه در حال حاضر رشد بازار سرمایه در مسیر جبران عقب ماندگی از سایر بازارها است، افزود: با توجه به اینکه سال آینده تورم فزاینده ای خواهیم داشت و بهره وری سرمایه ها بازهم کاهش می یابد شرکت ها تنها از طریق ارزش جایگزینی رشد خواهند داشت.

به گفته برخی کارشناسان اقتصادی اگر دولت اجازه می داد که بانک ها درباره نرخ سود تصمیم گیری کنند به طور قطع نه موضوع انحراف نقدینگی وجود داشت و نه بحث ناترازی بانک ها به اندازه الان جدی می شد

او با تاکید بر اینکه رشد نقدینگی همچنان در اقتصاد کشور ادامه دارد و تورم پولی یکی از چالش هایی است که همچنان ادامه دارد، افزود: این مساله متفاوت از تعدیل قیمت کالایی توسط شرکت هاست و روی ارزش دارایی شرکت ها تاثیر دارد و به واسطه آن بازدهی سهام هم بالا می رود.
این کارشناس اقتصادی درباره دلایل رشد نقدینگی در کشور اظهار کرد: اقدامات بانک ها یکی از دلایل رشد نقدینگی در کشور است. در واقع اگر دولت اجازه می داد که بانک ها درباره نرخ سود تصمیم گیری کنند شرایط بهتر بود زیرا مردم تمایلی به سپرده گذاری بلندمدت ندارند بانک ها با چالش نقدینگی جاری مواجه می شوند و سراغ بانک مرکزی می روند و در نتیجه بدهی بانک ها به بانک مرکزی بالا می رود و باعث می شود زمینه برای رشد پایه پولی و تورم فراهم شود.

یکی از مهمترین بخش های اقتصادی هر کشور بازار پول است و وقتی بانک ها ورشکسته می شوند تنها راهکار آنها برای فرار از مشکلات تامین نقدینگی از طریق بانک مرکزی است ‌و به دلیل اینکه دولت توانایی لازم برای حل مشکل بانک ها را ندارد اجازه خلق پول به آنها می دهد

او افزود: بانک ها از چند سال پیش ورشکسته هستند و دولت هم برای حل مشکل آنها راهکاری ندارد و بانک ها سعی می کنند خلق پول کنند و با تجدید ارزیابی دارایی های خود سعی می کنند وضعیت مالی شان را بهبود ببخشند و از گذشته این سیاست بوده و به نوعی بانک ها از این طریق پایه پول را بالا ببرند.

عدم تعادل نقدینگی در اقتصاد کشور

شاخص کل بورس همچنان بالای یک میلیون و هشتصد هزار مانده و نوسان تا یک میلیون و هفتصد هزار واحد در این مقطع خیلی عجیب نیست، اما به طور قطع رشد بورس ادامه دارد و ممکن است نقدینگی بین گروه ها و نمادهای مختلف جابه جا شود. اما این مسئله منوط به جریان پول و تورم بستگی دارد.

یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار ضمن اشاره به اینکه رشد نقدینگی تا زمانی که درآمدهای ارزی افزایش نیابد ادامه خواهد داشت، گفت: در واقع ریشه افزایش نقدینگی کسری بودجه است و در مقطع کنونی صادرات محدود شده و بخشی از تامین اعتبار کشور از مسیرهایی است که پایه پولی را بالا می برد و اثر آن بر تمام اقتصادی کشور به صورت تورم نمایان می شود در این مسیر عدم تقارن تورم و سپرده های بانکی باعث می شود که ناترازی بانک ها افزایش یابد.

جواد صلاحی با بیان اینکه در حال حاضر خلق پول در اقتصاد کشور از مسیر بانک ها انجام می شود، تصریح کرد: در واقع بانک ها به دلیل نقشی که در کنترل نقدینگی دارند در رقابت با بورس قرار گرفته اند، هرچند سیاست های پولی باید در جهت تامین مالی اقتصاد مولد باشد تا بتواند از طریق رشد تولید تعادل بیشتری در گردش مالی به وجود بیاورد.

سیاست های پولی نقش پررنگی در جریان مالی دارد و در شرایط کنونی که اقتصاد کشور از حالت تعادل خارج شده باید زمینه انتقال نقدینگی به بازارهای مولد را فراهم کند اما در مقطع کنونی ناترازی بانک ها و اجرای سیاست های ضد تولید منجر شده نقدینگی از بورس به سایر بازارها منحرف شود


او با تاکید بر اینکه سهم بورس از نقدینگی کشور بسیار پایین است، اظهار کرد: اقتصاد ایران بانک محور است، به همین دلیل سیاست های پولی نقش پررنگی در جریان مالی دارد و باید تعادل لازم به وجود بیاید تا مسیر برای اقتصاد مولد از مسیر بازار سرمایه فراهم شود.

به گزارش تحلیل بازار، رشد تورم در اقتصاد کشور در حالی اتفاق افتاده که وزیر اقتصاد مدعی شده که رشد نقدینگی از ۴۲ درصد به ۳۴ درصد رسیده، اما در مقابل تورم در کشور روندی صعودی دارد و حتی در زمستان رشد تورم بیشتر از پاییز بوده و این موضوع توقف رشد نقدینگی را رد می کند. این مسأله حکایت از این دارد که موضوع ناترازی بانک ها و خلق پول همچنان عاملی برای رشد پایه پولی است، از این رو بازار سرمایه هم در واکنش به تورم روند صعودی خود را حفظ می کند و اگر قرار باشد شاخص کل بورس اصلاح کند به نوعی پولبک به مقاومت شکسته شده است.

کد خبر: ۲۰۹٬۶۶۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha