۲۵ آذر ۱۴۰۱ - ۰۷:۵۰
دلایل تاخیر در پرداخت ۶۰ هزار میلیارد تومانی سود سهام عدالت
سهام عدالت استخوان در گلوی بورس

دلایل تاخیر در پرداخت ۶۰ هزار میلیارد تومانی سود سهام عدالت

در حالی که وعده اعطای سهام عدالت به ۴ میلیون جامانده به یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر تقلیل یافته، بلاتکلیفی در سهام متوفیان و همچنین تاخیر در واریز سود پرتفوی به چالش بزرگ دولت بدل شده است.

حامدشایگان؛ بازار: درحالی که وزیر اقتصاد پیش از این وعده داده بود که تا پایان آذر ماه مرحله نخست سود سهام عدالت واریز می شود اما خبرها حکایت از این دارد که با وجود اینکه از ۳۶ شرکت در پرتفوی بورسی سهام عدالت ۳۴ شرکت مجامع برگزار کرده و ۲۹ شرکت سود نقدی برای واریز تخصیص داده اند اما هنوز پرداخت سود معلوم نیست.

در واقع از مجموع پرتفوی سهام عدالت ۵ شرکت، سودی برای توزیع بین سهامداران عمده در نظر نگرفتند و از این ۲۹ شرکت دارای سود، بیش از ۸ شرکت تا چند روز پیش سود واریز نکرده بودند، البته در دو روز اخیر اعلام شد که ۴ بانک تجارت، صادرات، ملت و پست بانک در یک فرجه ضرب العجلی سود واریز کردند اما هنوز قطعی اعلام نشده و ۴ شرکت پتروشیمی تندگویان، پارس سوئیچ، نیرو ترانس و حمل و نقل پتروشیمی هم خبری از زمان دقیق واریز سود اعلام نکرده اند.

وزیر اقتصاد اعلام کرده بود «سود سهام عدالت بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان یعنی بیش از دو برابر سال گذشته بوده به همین دلیل در دو مرحله واریز خواهد شد «گویا این مساله تحت تاثیر عدم برگزاری مجمع چند شرکت باقی مانده از پرتفوی سهام عدالت است.

سازمان خصوصی سازی مسئول پیگیری وصول سود شرکت‌های پرتفوی سهام عدالت شده تا طبق وعده داده شده سود در پایان آذر به حساب سهامداران واریز شود و اما برخی شرکت ها با وجود تهدید سازمان خصوصی سازی و ... سود را واریز نکرده اند

حالا در مقابل بی توجهی برخی شرکت های پرتفوی سهام عدالت برای عدم پرداخت سود واریزی، سازمان خصوصی سازی مسئول پیگیری وصول سود شرکت‌ها شده تا طبق وعده داده شده به حساب سهامداران واریز شود و حتی شرکت ها را تهدید کرده اند در صورتی که سود را واریز نکنند اسامی آنها اعلام می شود، اما گویا این تهدید عملا اثرگذار نبوده و اسامی این شرکت ها در رسانه ها منتشر شد و از سوی دیگر به نظر می رسد که خودت دولت هم تمایل دارد که این سود با تاخیر واریز شود.

چالش واریز ۶۰ هزار میلیارد سود سهام

در واقع در شرایط کنونی ۶۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی بزرگی است و در صورتی که در بورس جریان داشته باشد مانع از ورود نقدینگی به بازارهای سوداگری می شود، اما از سوی دیگر تورم عمومی بالا افراد دهک های پایین جامعه را به همین میزان سود هم محتاج کرده است. در حال حاضر طبق عدد اعلامی افرادی دارای پرتفوی ۵۳۲ هزار تومانی دارند در هر مرحله حدود ۵۰۰ هزار تومان و در مجموع یک میلیون تومان دریافت می کنند و افرادی با پرتفوی یک میلیون تومانی سهام عدالت هر مرحله یک میلیون تومان سود دریافت می کنند.

ارزش سهام عدالت سبد ۴۹۰ هزار تومانی چهارشنبه (۲۳ آذر ۱۴۰۱) با احتساب و اعمال تمام افزایش سرمایه های شرکت های بورسی به ۸ میلیون۴۶۱ هزار و ۵۷۵ تومان و ارزش سهام عدالت سبد ۵۳۲ هزارتومانی به۸ میلیون و۹۴۳ هزار و ۲۲۹تومان و ارزش پرتفوی یک میلیون تومانی به و ۱۸ میلیون و ۴۰ هزار تومان رسیده است.

با توجه به اینکه بخش عمده پرتفوی سهام عدالت مربوط به نمادهای معدنی، فولادی و پتروشیمی است و قیمت جهانی این محصولات روندی نزولی پیدا کرده و در داخل هم مساله سهمیه بندی سهمیه گاز مطرح شده ه روی میزان درآمد و سودسازی فصلی این شرکت ها تاثیر می گذارد، از این رو به نظر می رسد که ارزش سهام عدالت همچنان در همین محدوده باقی بماند، زیرا شرکت های کوچک مربوط به ماشین آلات و بانک ها و ... در موج صعودی آخیر رشد خواهند داشت و احتمالا نمادهای معدنی و فولادی در همین محدوده قیمتی باقی بمانند و شاید کمی هم افت کنند و اما پتروشیمی ها با چالش جدی روبرو هستند و احتمالا ریزش قیمت خواهند داشت. زیرا با کاهش قیمت نفت، قیمت فرآورده های نفتی و پتروشیمی ها هم افت خواهند داشت و همین مساله روی ارزش کل شرکت هم تاثیر خواهد گذاشت.

جاماندگان سهام عدالت و خانواده های متوفیان سهام عدالت هم بلاتکلیف هستند. در حال حاضر گفته می شود حدود ۴ میلیون نفر سهام عدالت ندارند و گفته می شود احتمالا از این تعداد حدود یک میلیون ۴۴۹ هزار نفر در ۶ دهک پایینی جامعه نفری ده میلیون تومان سهام عدالت خواهند گرفت که زمان آن هم مشخص نیست

در حال حاضر حاشیه های پرتفوی سهام عدالت تنها مربوط به ارزش آن و سود پرداختی نیست، بلکه جاماندگان سهام عدالت و خانواده های متوفیان سهام عدالت هم بلاتکلیف هستند. در حال حاضر گفته می شود حدود ۴ میلیون نفر سهام عدالت ندارند و اگر به گفته رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی سهام عدالت «برای هر نفر ۱۰ میلیون تومان سهام عدالت درنظر گرفته می شود» برای این تعداد جامانده، سهام با ارزشی حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان نیاز است که برابر با ۳۰ درصد از ارزش بلوک ۱۲ درصدی سهام فارس است این سهام به تازگی دولت به صندوق بازنشستگی نفت واگذار کرده، به همین دلیل اگر قرار بود دولت سهام این جامانده ها تخصیص داده می شد از سهام همین شرکت اعطا می شد، پس دولت برنامه ای برای اجرای آن ندارد.

موضع دولت برای اعطای سهام جاماندگان

اما صولت مرتضوی وزیر جدید کار اعلام کرده که «جاماندگان سهام عدالت تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی، همه کسانی که احساس می‌کنند حقوقی از آنها جا مانده است، می‌توانند به دستگاه‌های اجرایی مرتبط مراجعه کنند» در همین رابطه رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی سهام عدالت گفته «طبق قانون فقط به شش دهک جامعه می توان سهام عدالت ارائه کرد.» به نظر می‌رسد منظور وزیر کار هم از جاماندگان سهام عدالت همین گروهها است که تعداد آنها حدود یک میلیون ۴۴۹ هزار نفر است و نتوانسته‌اند مشمول سهام عدالت ۱۰ میلیونی جدید هم بشوند.

درمورد سهام عدالت متوفیان هم مجید عشقی رئیس سازمان بورس اعلام کرده «قرار بود سامانه سهام عدالت متوفیان تا پایان شهریور راه‌اندازی شود اما اجرای آن نیازمند همکاری همه جانبه قوه‌قضائیه است و از طرف دیگر تعداد متوفیان زیاد بوده و اکنون مسئولان مربوطه در حال فراهم‌سازی زیرساخت‌های الکترونیکی در شهرها برای تعیین تکلیف سهام متوفیان هستند.»

مهدی سوری کارشناس بورس در گفتگو با خبرنگار بازار سرمایه در اینباره گفت: «تا زمانی که وضعیت اقتصاد کشور به حالت تعادل برنگردد، مردم نمی توانند روی سهام عدالت هیچ حسابی باز کنند و اگر همه چیز به روال طبیعی برگردد دیگر خروج نقدینگی سهام عدالت از بورس هم نمی تواند تهدیدی برای سایر بازارها باشد و در چنین شرایطی دولت اجازه آزادسازی سهام عدالت هم می دهد.»

براساس این گزارش، به نظر می رسد سهام عدالت همچون یک استخوان در گلوی بورس باقی مانده است و در مقطع کنونی هیچ تصمیم جدی درباره تعیین تکلیف آن وجود ندارد و سهامدارن فقط می توانند منتظر سود آن بمانند.

کد خبر: ۱۹۴٬۲۲۹

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha