۲۰ مهر ۱۴۰۱ - ۰۹:۵۵
سموم سیاسی ۴ ساله اقتصاد را آلوده کرده است
کارشناس اقتصادی در گفتگو با «بازار» مطرح کرد:

سموم سیاسی ۴ ساله اقتصاد را آلوده کرده است

شایان آرانی تحلیلگر اقتصادی گفت: اقتصاد کشور را به سمتی ببریم که دولت در آن نقشی نداشته باشد و یا بسیار کمرنگ و در سطح سیاست گذاری کلان باشد. مالکیت دولتی را به طور کلی از فضای اقتصاد برداریم.

بازار؛ گروه ایران: شاهین شایان آرانی تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با بازار، درباره دست آورد حذف ارز ترجیحی گفت: اتفاقات مختلفی افتاده که تاثیرات مثبت و منفی متقابل داشته است. ولی تفکیک این امر سخت است که ببینیم حذف ارز چه تاثیری داشته است. به طور کلی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به نفع اقتصاد است. به دلیل اینکه رانت ها را از بین می برد و مزیت های ویژه را به وجود می آورد که می تواند فساد را در کشور از بین ببرد. ولی مشکلی که با آن مواجه هستیم مشکلات اقتصادی از جمله تورم و بحث های تحریم است که روی هم تاثیرات مضاعف ایجاد کرده است و دیگر نمی توان مدعی شد که آنها اثرات مثبت برای اقتصاد ما ایجاد کرده یا خیر؟

وی ادامه داد: اگر ارز۴۲۰۰ حذف نمی شد هزار گرفتاری دیگر ایجاد می شد. به هر حال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی حرکت درستی بود. ولی اگر عملکرد این را بعد از چند ماه بخواهیم ارزیابی کنیم، نمی توانم زیرا اتفاقات پیچیده و تاثیرگذاری در اقتصاد ما رخ داده که غبار این اتفاقات کل مسئله اقتصاد حاصل از کاهش سوبسید ارزی را تحت شعاع قرار داده است.

بحث های تحریم را دوست داشته باشیم یا خیر وجود دارد و تاثیر منفی برروی اقتصاد گذاشته است و واقعیتی که تمام مدیران با آن دست به گریبان هستند. این مسئله به حدی حادست که اگر ارز را کاهش دهید بحران تورم و مسئله تورم امر جدی در کشور است

شایان آرانی افزود: ما مشکلات اساسی دیگری داریم. مشکلات اساسی و مسائل مدیریتی در کشور داریم که پر از چالش و اشکال است. بحث های تحریم را دوست داشته باشیم یا خیر، وجود دارد و تاثیر منفی برروی اقتصاد گذاشته است و واقعیتی که تمام مدیران با آن دست به گریبان هستند.

این تحلیلگر اضافه کرد: مشکل کشور ما ساختاری و مدیریت اقتصاد است. این دولت هم نباشد همین مشکلات پا برجاست. اقتصاد ما مشکل زیربنایی دارد که متاسفانه خیلی ها دست به اصلاح آن نمی زنند و یا نمی توانند و یا زور آنها نمی رسد. اقتصاد ما به شدت دولتی و وابسته به نهادهای دولتی است. اقتصاد این چنینی را نمی توان با مدل های اقتصاد آزاد یا رقابتی پیش برد.

او ادامه داد: هیچ کسی این حرف را نمی گوید ولی دولت به نوعی در هر شرکت موثر و با موفق نسبی در کشور ما دخیل است. بخش خصوصی که کار می کنند به نوعی با حمایت دولت جلو می روند. اقتصاد ایران مشکل مدیریتی و ساختاری دارد و بخش خصوصی فعال نداریم. متاسفانه انگیزه برای این شرکت ها نیز ایجاد نکردیم. چه بسا آنهایی که خوب کار می کنند را می سوزانیم و با داستان های پیچ و خم دار از صحنه خارج می شوند.

اقتصادی که این چنین تحت تاثیر قرار گرفته نمی توان در آن برنامه درستی پیاده کرد و همه برنامه ها کوتاه مدت است و همه می خواهند گزارش عملکرد ارائه دهند که موثر و خوب است و اینها به شدت تحت تاثیر فشارهای سیاسی و نفوذهای سیاسی است

این کارشناس اظهار کرد: اقتصادی را مشاهده می کنید که دولت زده و سیاست زده است و سیاسیون به شدت و به صورت مختلف در آن نفوذ دارند و طبیعی است که نگرش کوتاه مدت حاکم می شود. دولت ها در ایران ۴ ساله است و سیاسیون هم هر ۴ سال عوض می شوند. همه این افراد چند سال خود را می بینند و کاری ندارند ده سال دیگر در فعالیت اقتصادی چه اتفاقی می افتد. اقتصادی که این چنین تحت تاثیر قرار گرفته نمی توان در آن برنامه درستی پیاده کرد و همه برنامه ها کوتاه مدت است و همه می خواهند گزارش عملکرد ارائه دهند که موثر و خوب است و اینها به شدت تحت تاثیر فشارهای سیاسی و نفوذهای سیاسی است.

آرانی با اشاره به اینکه با توجه به اقتصادی که داریم اگر ارز یارانه ای را برداریم چه تاثیر مثبتی میگذارد پاسخ داد: اثر این امر زیاد نیست. به دلیل اینکه نفوذ و سم سیاست در فضای اقتصاد ما به شدت پررنگ است و اولین و مهم ترین کار اصول استقلال اقتصادی را پیاده کنیم که کار سختی بشمار می آید، یعنی اقتصاد کشور را به سمتی ببریم که دولت در آن نقشی نداشته باشد و یا بسیار کمرنگ و در سطح سیاست گذاری کلان باشد. مالکیت دولتی را به طور کلی از فضای اقتصاد برداریم.

وقتی در اقتصاد مالک کار خود نباشید و در درازمدت نگاه نکنید اقتصاد راه نمی افتد. اقتصاد نیاز به مدیر و مالکی دارد که دلسوز مال باشد و بر آن طرح درازمدت حاضر باشد پای کار بایستد. حکومت ها نیز باید از این افراد حمایت کنند

وی افزود: متاسفانه در اقتصاد دولت همه کارها را انجام می دهد و یک کشور در دنیا مثال بزنید که دولت در اقتصاد پررنگ باشد و اقتصاد آن کشور موفق باشد. این چنین کشوری در دنیا وجود ندارد. یعنی قرار نیست دولت ها یا نهادهای وابسته به دولت اقتصاد را بچرخانند ولی در ایران این چنین است و دلایل مختلفی نیز بیان می کنند. وقتی در اقتصاد مالک کار خود نباشید و با نگاه درازمدت به کسب و کارو حوزه اقتصادی خود نگاه نکنید؛ اقتصاد راه نمی افتد. اقتصاد نیاز به مدیر و مالکی دارد که دلسوز مال باشد و حاضر باشد در درازمدت پای تصمیم و کار خود بایستد. حکومت ها نیز باید از این سیاست و افراد حمایت کنند.

اقتصادی داریم که به شدت دولت زده و آلوده به سم سیاست که این حاکم بر کلیه فعالیت های اقتصادی که این امر عامل بازدارنده است و مقدار زیادی تورم کشور بالا مانده که تورم ۳۰-۲۰ درصد را مشکلی نمی بینیم

این تحلیلگر اقتصادی تصریح کرد: اقتصادی داریم که به شدت دولت زده و آلوده به سم سیاست که این حاکم بر کلیه فعالیت های اقتصادی که این امر عامل بازدارنده است. در هر کشوری پا بگذارید و بگویید تورم ده درصد است همه می ترسند. برای ما تورم بالای ۲۰ درصد عادی است!

دولت باید دست خود را از اقتصاد کنار بکشد، نهادهای دولتی باید دست خود را از اقتصاد کنار بکشند و فقط نقش حامی و حمایت کننده و سیاست گذار کلان و ناظر بر این امر باشند

او در پایان خاطرنشان کرد: این دمل بزرگ به نام تورم کنار گلوی ما چسبیده و نرمال می بینیم در صورتی که اصلاً نرمال نیست. مقدار زیادی از این هزینه ها نتیجه عدم کارایی هایی است که در اقتصاد ما به دلیل مدیریت ضعیف دولتی و تفکر دولتی است. دولت باید دست خود را از اقتصاد کنار بکشد، نهادهای دولتی باید دست خود را از اقتصاد کنار بکشند و فقط نقش حامی و حمایت کننده و سیاست گذار کلان و ناظر بر این امر باشند، فضا را برای کارآفرینان مساعد کنند. چرا این تعداد منطقه آزاد درست شد؟ برای رونق بخش خصوصی بود اما اکنون تمام شرکت های دولتی در این مناطق آزاد شرکت زده اند. این رویه ها جواب نمی دهد.

کد خبر: ۱۸۰٬۰۹۷

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha