۱۰ مهر ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۶
بررسی انتقاد سرپرست جدید بانک مسکن از بانک ها| سهمیه ۶۳ هزار میلیارد تومانی نهضت ملی ته کشید!
«بازار» گزارش می دهد

بررسی انتقاد سرپرست جدید بانک مسکن از بانک ها| سهمیه ۶۳ هزار میلیارد تومانی نهضت ملی ته کشید!

اجرای کلی طرح نهضت ملی مسکن در حالی این روزها درگیر کمبود منابع مالی و تامین زمین است که سرپرست جدید بانک مسکن در نخستین و تنها اظهار نظر خود اجرای کلی نهضت ملی مسکن را منوط به همکاری بانک ها دانست.

بازار؛ گروه راه و مسکن: دولت سیزدهم همچنان بر اجرایی کردن وعده تولید چهار میلیون واحد مسکونی تا پایان دولت پافشاری می کنند. این در حالی است که طی ماه های گذشته وجود مشکل از سوی شبکه بانکی و عدم تامین زمین از سوی سازمان های دولتی به خصوص وزارت نفت و وزارت علوم برای اجرایی شدن طرح مزبور منتشر شده است.
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور اخیرا در شورای عالی مسکن کشور اعلام کرد که حتماً وعده رئیس‌جمهور برای ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در دولت سیزدهم محقق خواهد شد و با برنامه‌ریزی‌های انجام شده برای ساخت واحدهای مسکونی، روش‌های مختلف تأمین مالی مطابق با دهک‌های درآمدی پیش‌بینی شده است.

با گذشت ماه ها از دستور و تاکید رئیس جمهور برای تامین زمین و تامین اعتبار و توجه سیستم بانکی به طرح نهضت ملی مسکن به نظر می رسد هنوز هم بانک ها این موضوع را جدّی نگرفته اند.

همین عدم جدیت بانک ها برای توجه به بخش مسکن بارها و بارها از سوی نمایندگان مجلس مورد انتقاد قرار گرفته است. حتی در ماه های اخیر نیز «محمود شایان» مدیر عامل سابق و بازنشسته این بانک در گفتگو با خبرنگار «بازار» گفته بود که بانکداران تمایلی به فرآیند بازار سرمایه ندارند. حال آنکه باید در تأمین مالی پروژه‌ها به اصلاح روش روی آورده و به سمت تأمین مالی از بازار سرمایه برویم.

بانکدار حاضر است بابت عدم اجرای قانون جهش تولید مسکن و ندادن تسهیلات، مالیات بدهد اما حاضر نیست به دلیل طولانی بودن دوره بازپرداخت تسهیلات مسکن متضرر بشود. در قانون جهش تولید مسکن نیامده که بانک تسهیلات جدید به مسکن بدهد بلکه ۲۰ درصد از تسهیلاتی که قبلاً می‌داده را باید به ساخت مسکن بیاورد

او می افزاید: بانکدار حاضر است بابت عدم اجرای قانون جهش تولید مسکن و ندادن تسهیلات، مالیات بدهد اما حاضر نیست به دلیل طولانی بودن دوره بازپرداخت تسهیلات مسکن متضرر بشود. به نظر من قانون درست تبیین شده چون در قانون جهش تولید مسکن نیامده که بانک تسهیلات جدید به مسکن بدهد بلکه ۲۰ درصد از تسهیلاتی که قبلاً می‌داده را باید به ساخت مسکن بیاورد.

قانونگذار تاکید کرده است که ۲۰ درصد تسهیلات پرداختی را به این بخش اختصاص دهد. یعنی به عبارتی نگفته است که ۲۰ درصد از منابع را باید حتما به این کار اختصاص بدهید. گفته آنچه که تسهیلات پرداخت می شود و پرداخت می کنید از این بخش ۲۰ درصد را جدا کنید و در بخش مسکن تزریق شود. بر اساس قانون جهش تولید مسکن بانک‌ها باید ۲۰ درصد تسهیلات پرداختی خود را به بخش مسکن بدهند اما غیر از بانک مسکن سایر بانک‌ها به ندرت ورود کرده‌اند.

دلیل انتقاد سرپرست جدید بانک مسکن از بانک ها| سهمیه ۶۳ هزار میلیارد تومانی نهضت ملی ته کشید!

رحیم زارع عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نیز با اشاره به اینکه بانک ها در پرداخت تسهیلات حوزه مسکن همکاری نمی کنند گفت: در قانون جهش تولید مسکن مقرر شده تا بانک‌ها ۲۰ درصد از منابع تسهیلاتی خودشان را به حوزه مسکن اختصاص دهند. این میزان در سال ۱۳۹۹ تنها ۷ درصد بوده که با تلاش در دو سال اخیر به ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده است اما متاسفانه بانک‌ها توجه کافی به حوزه مسکن نداشته و همکاری لازم را نکردند، در حالی که مسکن پیشران اقتصاد کشور بوده و بیش از ۱۳۰ شغل به آن مربوط بوده وافزایش مسکن سازی رونق می‌گیرند.

مسوولیت بانک در دوره اخیر بویژه با ماموریت طرح نهضت ملی مسکن و وظیفه‌ای که این بانک تخصصی در این حوزه بر عهده دارد، بسیار سنگین است و این موضوع نیاز به حمایت وزارت اقتصاد و مجموعه دولت دارد تا این هدف با توجه به تقسیم کاری که بین بانک مسکن و دیگر بانک‌ها صورت گرفته در یک چارچوب کلان به نتیجه برسد

اما «علی عسکری» سرپرست جدید بانک مسکن در مراسم معارفه خود به صراحت اعلام کرد که مسوولیت بانک در دوره اخیر بویژه با ماموریت طرح نهضت ملی مسکن و وظیفه‌ای که این بانک تخصصی در این حوزه بر عهده دارد، بسیار سنگین است و این موضوع نیاز به حمایت وزارت اقتصاد و مجموعه دولت دارد تا این هدف با توجه به تقسیم کاری که بین بانک مسکن و دیگر بانک‌ها صورت گرفته در یک چارچوب کلان به نتیجه برسد.

دلیل انتقاد سرپرست جدید بانک مسکن از بانک ها| سهمیه ۶۳ هزار میلیارد تومانی نهضت ملی ته کشید!

سرپرست بانک مسکن با اشاره به عملکرد این بانک در تامین مالی طرح نهضت ملی مسکن افزود: بانک مسکن درحد بضاعت و تکالیفی که به عهده آن سپرده شده است، یقینا از عهده این مسوولیت بر می‌آید و اجرای کلی این طرح نیازمند همکاری دولت و بانک‌ها در این خصوص است.

اما آنطور که از آمارهای بانک مسکن بر می آید به نظر می رسد سهمیه این بانک در طرح ملی مسکن در حال به اتمام رسیدن باشد. پرداخت ۴۵ هزار میلیارد تومان از سهمیه ۶۳ هزار میلیارد تومانی بانک مسکن در پرداخت تسهیلات برای ساخت ۲۱۰ هزار واحد مسکونی نشان می دهد اگر سایر بانک ها به کمک این طرح نیایند این مشکل عدم حمایت بانک ها از حوزه مسکن و طرح نهضت ملی مسکن بیش از پیش خواهد شد.
قانون ۲۷ بانک و موسسه مالی و اعتباری را مکلف کرده در نهضت ملی مسکن مشارکت داشته باشند. این اولین بار است که در قانون از بانک‌های دولتی و خصوصی و موسسات نام برده می‌شود. همه این‌ها در نهضت ملی مسکن سهمیه دارند و باید برای تولید سالانه یک میلیون مسکن ۳۶۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات را پرداخت کنند.

از ۲۷ بانک و موسسه اعتباری عملکرد چندانی در پرداخت وام به طرح نهضت ملی مسکن ارایه نشده و طبق اعلام مسئولان سهمیه ۶۳ هزار میلیارد تومانی بانک مسکن در پرداخت تسهیلات برای ساخت ۲۱۰ هزار واحد مسکونی به شعب بانک مسکن ابلاغ و اجرای آن آغاز شده است اما ظاهرا رو به اتمام است

براساس برخی گزارش ها از ۲۷ بانک و موسسه اعتباری عملکرد چندانی در پرداخت وام به طرح نهضت ملی مسکن ارایه نشده و طبق اعلام مسئولان سهمیه ۶۳ هزار میلیارد تومانی بانک مسکن در پرداخت تسهیلات برای ساخت ۲۱۰ هزار واحد مسکونی به شعب بانک مسکن ابلاغ و اجرای آن آغاز شده است اما ظاهرا رو به اتمام است.

دلیل انتقاد سرپرست جدید بانک مسکن از بانک ها| سهمیه ۶۳ هزار میلیارد تومانی نهضت ملی ته کشید!

آخرین وضعیت پروژه نهضت ملی مسکن نیز حاکی از آن است که برای ۱.۷ میلیون واحد زمین اختصاص یافته است. برای ۶۲۱ هزار واحد پروانه صادر شده، ۶۲۲ هزار متقاضی در بانک مسکن افتتاح حساب کرده‌اند و بیش از ۴۳۰ هزار واحد به مرحله فونداسیون رسیده است. با این وجود علاوه بر انتظار پرداخت آورده به‌موقع از سوی متقاضیان، انتظار می‌رود بانک‌ها در پرداخت وام‌های این پروژه همکاری بیشتری داشته باشند؛ بخصوص آن‌که طبق وعده وزیر راه و شهرسازی، پروژه‌ها در شروع کار با استفاده از وام بانکی پیش برود تا متقاضیان نسبت به این طرح خوشبین شوند.
تفاوت مسکن مهر با نهضت ملی مسکن این است که در طرح نهضت ملی ابتدا باید بخشی از سهم‌الشرکه خود را که ۴۰ میلیون تومان است، واریز کنند. پس بنابراین بانک‌ها و موسسات مالی باید به نهضت ملی مسکن وارد شوند ولی متأسفانه تاکنون اقدام چندانی در این زمینه صورت نگرفته است.

به نظر می رسد انتقاد سرپرست جدید بانک مسکن از بانک ها نیز به این دلیل باشد که سهمیه این بانک در طرح نهضت ملی مسکن در حال اتمام است و اگر سایر بانک ها به کمک این طرح نیایند قطعا کُندی طرح نهضت ملی مسکن بیشتر از این خواهد شد.

کد خبر: ۱۷۸٬۲۵۴

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha