۳۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۴
رشد ۱۰۳ درصدی قیمت مرغ ظرف یکسال| سرانه مصرف مرغ به کمتر از ۲۵کیلوگرم رسید| صادرات مرغ معنا ندارد
آینده نامعلوم در انتظار صنعت طیور کشور

رشد ۱۰۳ درصدی قیمت مرغ ظرف یکسال| سرانه مصرف مرغ به کمتر از ۲۵کیلوگرم رسید| صادرات مرغ معنا ندارد

در حالیکه صنعت طیور با کمبود نهاده و کاهش تولید مواجه است به گفته کارشناسان قیمت تمام شده تولید مرغ با ارز نیمایی چندان متناسب با قیمت صادراتی نیست لذا نمیتوان با دیگر کشورها در امر صادرات رقابت کرد.

بازار؛ گروه کشاورزی: صنعت طیور کشور طی ماه های گذشته و به طور خاص با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات نهاده های دامی با چالش های متعددی مواجه است و تولید کنندگان این بخش چشم انداز روشنی پیش روی خود نمی بینند. به طوری که برخی معتقدند زمستان جاری تاریک ترین روزهای این صنعت رقم خواهد خورد و تولید به طوری چشمگیری با کاهش مواجه می شود.

در صورت ادامه روند کاهش تولید مرغ ممکن است در آینده مجبور به واردات باشیم

از سوی دیگر به گفته جلال محمودزاده عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، مشکل فعلی فعالان صنعت طیور نداشتن نقدینگی و از سوی دیگر کمبود نهاده در بازار است. به طوری که الان تعداد اندکی از مرغداران اقدام به جوجه ریزی کرده اند لذا شاهد هستیم که جوجه یکروزه تولیدی روی دست تولیدکنندگان جوجه یکروزه مانده است. علاوه بر این در حالی که تولید هر قطعه جوجه یکروزه برای تولیدکنندگان ۲۰هزار تومان تمام شده تولیدکنندگان مجبور هستند تولیدات خود را نهایت به قیمت ۲ هزار تومان به فروش برسانند. با این وجود باز هم کسی خریدار جوجه یکروزه نیست چون به دلیل کمبود نقدینگی در خرید نهاده ها، جوجه ریزی وجود ندارد.

همچنین این نماینده مجلس با بیان اینکه تولید مرغ کمی در چند ماه آینده خواهیم داشت، عنوان کرد: در صورت بروز کاهش تولید مرغ باید دست به واردات این محصول بزنیم.

برای داشتن تولید کافی مرغ دولت باید از مرغداران حمایت کند

با این وجود محمود رضایی، تولید کننده بخش طیور به خبرنگار بازار می گوید: قطعا به وارد کردن مرغ نیازی نیست چون ظرفیتهای تولید این بخش روز به روز غیرفعال تر می شود. بنابراین اگر دولتمردان اصرار دارند که مرغی برای عرضه کردن در بازار داشته باشیم و نیازی به واردات نداشته باشیم فقط کافی است از ما تولید کنندگان حمایت کنند.

وی ادامه داد: الان کمبود و گرانی نهاده و همچنین متناسب نبودن قیمتی که مرغ از ما خریداری می شود با هزینه تمام شده آن برای منِ تولید کننده، موجب شده واحدهای تولیدی یا تولیدات خود را کاهش دهند و یا به طور کلی آن را متوقف سازند.

وقتی صنعت با زیان موجه است چگونه می توان از صادرات مرغ صحبت کرد

از سوی دیگر شنیده ها حاکی است برای رفع مشکلات این صنعت تصمیم دارند بخشی از تولیدات صنعت طیور را به بازارهای خارجی صادر کنند. اگرچه صحبت کردن از صادرات مرغ آن هم در شرایطی که بازار با کمبود نهاده مواجه است چندان منطقی به نظر نمی رسد و صادرات در شرایطی می تواند گره گشا باشد که حجم تولید بالا باشد و بازار داخل نیز کشش خرید نداشته باشد و یا با برنامه ریزی های صورت گرفته میزان مشخصی از تولید برای بازارهای صادراتی هدف گذاری شود. در این راستا، محمد یوسفی رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی به خبرنگار بازار می گوید: صنعت با زیان مواجه است و نمی توان پذیرفت چگونه ممکن است صادراتی در این حوزه رقم بخورد.

یوسفی افزود: کشورهای حاشیه خلیج فارس بخصوص امارات و عربستان جزو واردکنندگان عمده مرغ در این منطقه هستند اما از نظر قیمتی قطعا نخواهیم توانست صادراتی داشته باشیم.

قیمت تمام شده تولید مرغ با ارز نیمایی چندان متناسب با قیمت های صادراتی نیست بنابراین نمی توان با دیگر کشورها در امر صادرات رقابت کنیم

وی خاطر نشان کرد: بحث صادرات در هر حوزه ای بخصوص حوزه محصولات کشاورزی و طیور مقوله تخصصی است و تنها با بیان اینکه می خواهیم صادرات داشته باشیم کاری از پیش نمی رود.

این فعال صنعت طیور اظهار داشت: نقطه عطف صادرات طیور به ویژه مرغ، بحث رقابت با سایر کشورهایی است که صادرکننده مرغ هستند و مرغ تولیدی خود را در بازارهای اطراف کشور ما توزیع می کنند اما ما محروم هستیم، چون از نظر قیمتی نمی توانیم با آنها رقابت کنیم. به عبارت دیگر قیمت تمام شده با ارز نیمایی چندان متناسب با قیمت های صادراتی نیست که بتوان با دیگر کشورها در امر صادرات رقابت کرد.

وی ادامه داد: در واقع تفاوت ما با صادرکنندگان دیگر کشورها این است که دولت های دیگر به صادرکنندگان مشوق های صادراتی می دهند تا صادرات برای آنها مقرون به صرفه باشد اما در ایران چنین شرایطی وجود ندارد.

قیمت جهانی نهاده های دامی و خوراک طیور کماکان بالا است

بر اساس این گزارش، قیمت نهاده های دامی در بازارهای جهانی تا حدودی کاهش داشته است و به گفته برخی کارشناسان این امر می تواند بر واردات این محصولات و بالا رفتن میزان تولید در این بخش داشته باشد. اما یوسفی رئیس اتحادیه پرورش دهندگان مرغ گوشتی در این خصوص می گوید: همانطور که می دانید به واسطه جنگ اوکراین و روسیه چون محدودیت هایی در ارسال بار به بازارهای صادراتی ایجاد شد، در نتیجه قیمت های جهانی ۵۰ تا ۶۰ درصد نسبت به قبل افزایش پیدا کرده بود. حال که صادرات غلات از اوکراین در نتیجه یکسری توافقات باز شده است کمی کاهش قیمت در بازارهای جهانی رقم خورده است اما این کاهش قیمت ها آنقدری نبوده که نرخ نهاده های دامی به اندازه اوایل سال۱۴۰۰ رسیده باشد.

وی ادامه داد: به عبارت دیگر اگرچه بخشی از افزایش قیمت جهانی که پیش از این رقم خورده بود با برداشته شدن محدودیت های صادرات کاهش پیدا کرده اما این کاهش قیمت به اندازه ای نبوده که قیمت ها به نرخ سال ۱۴۰۰ برسد بنابراین هنوز هم قیمت جهانی نهاده های مورد نیاز تولید بالا است.

به گفته مرکز آمار ایران، قیمت گوشت مرغ از تیر ۱۴۰۰ تا تیر ۱۴۰۱ به میزان ۱۰۳ درصد افزایش یافته است

بر اساس این گزارش با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، قیمت کالاهای مختلف به یکباره دچار جهش شد این در شرایطی است که بر اساس آنچه توافق شده بود قرار بر این بود تنها در شرایطی حذف ارز صورت بگیرد که قیمت کالاهای مختلف به نرخ شهریور سال ۱۴۰۰ باشد اما این اتفاق در عمل نیفتاد و با حذف ارز به سرعت قیمت ها صعودی شد. به طوری که بر اساس آمار ارائه شده از سوی مرکز آمار ایران که مربوط به دوره منتهی به تیرماه ۱۴۰۱ است قیمت مرغ ظرف یکسال (پایان تیر۱۴۰۰ تا پایان تیر۱۴۰۱) رشدی به میزان ۱۰۳ درصد داشته است. به این ترتیب چندان عجیب نیست که سرانه مصرف مرغ در کشور کاهشی باشد.

رئیس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتی در خصوص این کاهش سرانه مصرف می گوید: قرار بر این بوده که سرانه مصرف مرغ در کشور به ازای هر نفر سالانه ۲۹ کیلوگرم باشد اما الان به کمتر از ۲۵ کیلوگرم رسیده است. این در حالی است که مرغ در بازار فراوان است اما خریداری وجود ندارد.

کد خبر: ۱۶۹٬۷۹۹

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha