۱۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۴
اجرای ۹۵ پروژه آب‌شیرین‌کن با ظرفیت تولید ۶۳۴ هزار مترمکعب در کشور
شرکت آب و فاضلاب کشور اعلام کرد

اجرای ۹۵ پروژه آب‌شیرین‌کن با ظرفیت تولید ۶۳۴ هزار مترمکعب در کشور

بر اساس اعلام شرکت آب و فاضلاب کشور، ۹۵ پروژه آب‌شیرین‌کن کشور با ظرفیت ۶۳۴ هزار مترمکعب در شبانه‌روز با حجم سرمایه‌گذاری بیش از ۳۸ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال در حال ساخت و بهره‌برداری است.

به گزارش بازار، کره‌ زمین منبع بزرگی از آب بوده اما در عین حال بارها و بارها در مورد بحران آب می‌شنویم ولی هر بار که به اطلاعاتی در مورد کره زمین نگاه می‌کنیم با خودمان می‌گوییم حالا که ۷۰ درصد از سطح کره‌ زمین را آب پوشانده است چرا باید مشکل آب وجود داشته باشد؟ درست است. در حدود ۷۰ درصد از سطح کره‌ زمین را آب گرفته است اما همچنان مشکل آب آشامیدنی وجود دارد. چرا که این آب قابل آشامیدن نیست. اینجاست که اهمیت دستگاهی برای تبدیل آب غیرآشامیدنی به آشامیدنی مشخص می‌شود.

آب دریاها و بسیاری از آب‌های زیرزمینی شور بوده و حاوی نمک‌ها و املاح معدنی گوناگون هستند که باعث شده قابل استفاده و آشامیدن نباشد، اما دولت‌ها با توسعه آب شیرین‌کن خانگی یا آب شیرین‌کن صنعتی این مشکل را حل کردند؛ البته که هنوز هم مشکل آب آشامیدنی وجود دارد اما با این دستگاه‌های کوچک و بزرگ بخش اعظمی از این مشکلات رفع شده است.

کاربرد آب شیرین‌کن
اینکه بتوانیم از آب شور، آب شیرین تولید کنیم کار ساده‌ای نیست. نیاز به فرایندهای مکانیکی و حرارتی و دستگاه‌های خاص خودش را دارد. جدا کردن نمک از آب باید در یک بستر قدرتمند انجام شود که باعث مشکلات خاص نشود.

ما در ادامه برای دسترسی به اطلاعات بیشتر در زمینه آب‌شیرین‌کن‌های ایران و پروژه‌هایی در این خصوص به گفت‌وگو با مدیر دفتر تجهیز منابع مالی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نشستیم.

بر اساس اطلاعات شرکت آب و فاضلاب کشور از تعداد ۹۵ آب شیرین‌کن، ۷۵ پروژه با ظرفیت ۴۴۰ هزار مترمکعب در شبانه‌روز و سرمایه‌گذاری ۱۸هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال در حال بهره‌برداری و تعداد ۲۰ پروژه با ظرفیت ۱۹۴هزار مترمکعب در شبانه روز و اعتباری بالغ بر ۱۹هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال در حال ساخت است.

۴ استان جنوبی کشور، تولیدکنندگان عمده آب شرب از آب‌شیرین‌کن‌ها
فریبا گلریزان در گفت‌وگو با پاون با اشاره با بیان اینکه حدود ۳ درصد از آب شرب کشور از طریق آب‌شیرین‌کن‌ها تامین می‌شود، گفت: ۹۲ درصد از قراردادهای تأمین آب از محل نمک‌زدایی، متعلق به استان‌های هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و خوزستان است.

وی افزود بیشتر قراردادهای ارتقای کیفی نیز مربوط به تأسیسات آب‌شیرین‌کن استان‌های مرکزی و کم آب کشور است.

گلریزان در ادامه تشریح کرد: در حال حاضر، بسیاری از مشکلات جزایر استان هرمزگان که تا قبل از سال ۹۱، با مشکل تأمین آب مواجه بوده‌اند، از طریق انعقاد قرارداد با بخش خصوصی برای نمک‌زدایی از آب دریا و پرداخت از محل ردیف خرید تضمینی آب/پساب حل شده است.

وی همچنین با اشاره به ظرفیت بالای چهار استان خوزستان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر در تولید آب شرب با این روش گفت: این چهار استان ظرفیت بالایی در تولید آب شرب با تاسیسات آب‌شیرین‌کن دارند که از این میزان ۸۰ درصد آب مورد نیاز از طریق دریا و ۲۰ درصد نیز از طریق منابع آب سطحی و یا چاه‌ها تامین می‌شود.

هزینه تولید آب با تاسیسات آب‌شیرین‌کن چقدر است؟
به گفته مدیر دفتر تجهیز منابع مالی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، برای تولید هر مترمکعب آب توسط این تاسیسات به طور متوسط ۹۸ هزار ریال در سال ۱۴۰۰ بوده که از سوی دولت پرداخت می‌شود.

البته گفتنی است این رقم با توجه به شرایط آب خام ورودی، شرایط جغرافیایی، محل احداث آب‌شیرین‌کن‌ها، وجود زیرساخت‌های قبل و بعد از کارخانه شامل خطوط انتقال آب و برق، نوع آب‌گیری، ظرفیت آب شیرین‌کن‌ها و مشخصات آب تحویلی، متفاوت است.

آب تولیدی آب شیرین‌کن‌ها چه کیفیتی دارد؟
گلریزان کیفیت آب تولیدی توسط این تاسیسات را بالا عنوان کرد و ادامه داد: آبی که توسط این دستگاه‌ها تولید می‌شود دارای استاندارد ملی ۲۰۷۰۵ و استاندارد ۲۰۷۰۴ ایران برای پارامترهای میکروبی، فیزیکی و شیمیایی است که این استانداردها بسیار سختگیرانه‌ هستند و محصول نهایی آب باکیفیت بالاتری است.

برنامه دولت برای افزایش تولید آب تاسیسات آب شیرین‌کن در ۴ سال آینده
مدیر دفتر تجهیز منابع شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در پایان گفت: بر مبنای برنامه دولت برای توسعه استفاده از ظرفیت آب‌شیرین‌کن‌ها و گسترش بهره‌برداری از این تاسیسات، در چهار سال آینده حداقل ۴۰۰ هزار متر مکعب در شبانه روز از محل خرید تضمینی آب/پساب به ظرفیت آب شیرین‌کن‌های کشور افزوده خواهد شد.

گلریزان ادامه داد: افزون بر این، طرح‌های بزرگ انتقال آب نیز وجود دارد که در درجه اول، با هدف تامین آب صنعت اجرا می‌شود، ولی در جایی که نیاز شرب وجود داشته باشد و منطقه در کنار خط صنعت باشد، از این ظرفیت استفاده شده و در آینده هم بهره خواهیم برد.

وی گفت: مهم‌ترین خط در حال حاضر، طرح خط انتقال خلیج فارس به صنایع معدنی است که قرار است بخشی از آب صنایع جنوب‌شرق کشور و بخشی از آب شرب استان‌های هرمزگان، کرمان و یزد را تامین کند.

گلریزان در پایان افزود: همچنین طرح تصفیه و انتقال آب دریای عمان به کریدور شرق کشور به خصوص در استان سیستان و بلوچستان در حال پیگیری است که پیش‌بینی می‌شود حداقل ۱۵۰ هزار متر مکعب در شبانه‌روز نیز از این محل به ظرفیت آب شیرین‌کن‌ها افزوده شود.

کد خبر: ۱۶۵٬۹۸۸

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha