۱۷ تیر ۱۴۰۱ - ۱۶:۱۵
سالانه ۲۵۰میلیون مترمکعب خاک وارد مخزن سدها می‌شود

سالانه ۲۵۰میلیون مترمکعب خاک وارد مخزن سدها می‌شود

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تاکید بر مدیریت درست در بالادست سدها گفت: سالانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب خاک وارد مخزن سدها می‌شود.

به گزارش بازار، هوشنگ جزی در جلسه مدیریت جامع حوزه آبخیز و ظرفیت‌سازی برای مدیریت مشارکتی حوزه آبخیز کارون با حضور کارشناسان جایکا در شهرکرد، افزود: اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری و مدیریت جامع حوزه آبخیز یک راهکار برای جلوگیری از فرسایش خاک، جلوگیری از بروز سیل و ایجاد اشتغال پایدار، استفاده پایدار از منابع زیستی در حوزه کارون است که باید این مدیریت به یک مطالبه ملی تبدیل شود.

جزی با بیان اینکه حوزه آبخیز کارون بزرگ به عنوان نخستین حوزه است که سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک حوزه بزرگ برنامه مدیریت جامع را در آن در حال اجرا دارد، گفت: حفاظت خاک، کنترل سیل، مدیریت منابع آب، پوشش گیاهی و جنگل‌های زاگرس در این برنامه در اولویت قرار دارد، تا از بالادست تا پایین دست حوضه آبخیز برنامه‌ریزی انجام شود.

این مقام مسئول افزود سطح حوزه آبخیز کارون بزرگ ۶.۴ میلیون هکتار وسعت دارد و برای پایداری حوزه آبخیز در هفت استان کشور به یک انسجام بخشی نیاز است تا بتوان از همه ظرفیت‌ها و سرمایه‌ها از جمله نیروی انسانی، منابع طبیعی و تسهیلات و توان مالی مردم و سرمایه‌های اجتماعی استفاده کرد.

جزی افزود: هم اکنون فرسایش خاک در کشور ۱۶.۷ تن در هکتار در سال و ۱۲۵ میلیون هکتار از عرصه‌های کشور دچار فرسایش آبی است که این میزان فرسایش خسارت سنگینی به منابع طبیعی وارد می‌کند.

جزی با اشاره به اینکه نزدیک به ۵۱ میلیون نفر جمیعت کشور در مناطقی زندگی می‌کنند که در خطر و تهدید سیل قرار دارند، گفت: هر ساله سیل خسارت‌های سنگینی به مردم و منابع‌طبیعی و تاسیسات وارد می‌کند که با اجرای طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز می‌توان این خسارت‌ها را کاهش داد.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به از بین رفتن آبخوان‌ها به دلیل برداشت بی‌رویه از چاه‌ها به عنوان یک معضل و عاملی برای افزایش فرونشست زمین اشاره کرد و گفت: در اراضی که فرونشست زمین اتفاق می‌افتد قابلیت کشت و کشاورزی از بین می‌رود و با تزریق آب به این اراضی نیز جبران خسارت نخواهد شد.

جزی با تاکید بر اینکه برای اجرای طرح‌ها و برنامه‌ها باید به توان حوزه آبخیز توجه و کارهای مطالعاتی انجام شود، گفت: اجرای طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز یک فرآیند است که جنبه‌های مختلف و شاخص‌ها مختلف در حوزه در کنار هم قرار داده می‌شود تا مدیریت جامع اجرایی و در نهایت امنیت غذایی، سودآوری و معیشت پایدار تامین شود.

جزی بر لزوم انسجام بین سازمان‌ها در حوزه آبخیز و استفاده از مدیریت مشارکتی تاکید کرد و اظهار داشت: تصمیم‌گیران و برنامه‌ریزان در حوزه‌های آبخیز به خصوص حوزه آبخیز کارون بزرگ باید با استفاده از مدیریت مشارکتی در جهت حفظ و احیاءجنگل‌ها و مراتع برنامه‌ریزی داشته باشند و براساس چشم‌انداز و برنامه زمانی طرح‌های حفاظتی را اجرا کنند.

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری افزود: برنامه مدیریت جامع آبخیز از سال ۹۵ در کشور اجرایی شده و مدیریت برنامه جامع آبخیز برای ۳۳ حوزه آبخیز پایدار کشور تهیه شده است.

کد خبر: ۱۶۰٬۷۹۳

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha