۲۰ دی ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۶
عقب ماندگی ۳ برابری درآمدهای مالیاتی| رصد تراکنش های بانکی برای جلوگیری از فرار مالیاتی
«بازار» از سایه روشن تصمیم سازمان مالیاتی گزارش می دهد

عقب ماندگی ۳ برابری درآمدهای مالیاتی| رصد تراکنش های بانکی برای جلوگیری از فرار مالیاتی

با آنکه طبق برنامه ششم توسعه نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی قرار بود از ۷ به ۱۰ درصد برسد اما این رقم در پایان سال ۹۹ به دلیل ضعف مدیریت دولت ها به ۳.۵ درصد رسید.

بازار؛ گروه بانک و بیمه: اگرچه دولتها برای اداره امور کشورباید اقدامات قانونی لازم را در راستای اخذ مالیات به کار گیرند و با شناسایی فعالان اقتصادی و ...در این مسیر به جد گام بردارند، اما همچنان هنوز خیلی ها هستند که بدون اینکه دولت را در این مسیر همراهی کنند با انجام معاملات و فعالیت های اقتصادی زیرزمینی سودهای بسیار کلانی را کسب می کنند و برای اینکه حق و حقوق مالیاتی خود را نپردازند با زیرکی و هزاران ترفند ردی از خود به جای نمی گذارند.

البته چنین پدیده ای شاید بخشی از موضوع در خصوص فرار مالیاتی در کشور باشد چرا که به گفته برخی کارشناسان، هستند خیلی از تجار و فعالان اقتصادی که آشکارا در بخش های مختلف اقتصادی کشور فعال اند اما به دلیل برخورداری از رانت و نفوذ وظایف خود را در قبال پرداخت قانونی مالیات به دولت انجام نمی دهند. طبق گفته کارشناسان، ایران به دلیل قابلیت های فراوان و کم نظیری که در بخش های مختلف اقتصادی و...دارد، دارای ظرفیت های بسیار بالای در بخش کسب درآمدهای مالیات است.

ظرفیت های کسب درآمدهای مالیاتی در ایران بسیار بالاست و به درستی می توان با شناسایی کسانی که فرار مالیاتی دارند بدون اینکه رقم اخذ مالیات همگانی افزایش یابد، کسب منابع هنگفت کرد تا از این طریق فشار زیادی به مردم و فعالان اقتصادی وارد نشود

ایجاد عدالت مالیاتی با جلوگیری از فعالیت مالیات گریزان
حال در چنین شرایطی چنانچه دولت نسبت به شناسایی فعالان اقتصادی با راهکارهای کارشناسانه توجه ویژه کند و از طرفی خود مردم نیز پرداخت مالیات که وظیفه ای قانونی و اخلاقی است را مد نظرگیرند، بی تردید بخش عمده ای از منابع مالی دولت برای اداره امور کشور در بودجه بدون وابستگی آنچنانی به فروش نفت تامین و عدالت مالیاتی نیز در این زمینه محقق خواهد شد.

هر چند طی یکی دو سال اخیر درآمدهای مالیاتی کشور در بودجه سالانه بعضا ۱۰۰ درصد محقق شده است، اما ظرفیت های کسب درآمدهای مالیاتی آنگونه که گفته شد در ایران بسیار بالاست و به درستی می توان با شناسایی کسانی که فرار مالیاتی دارند بدون اینکه رقم اخذ مالیات همگانی افزایش یابد، کسب منابع هنگفت کرد تا از این طریق فشار زیادی به مردم و فعالان اقتصادی وارد نشود. البته در بودجه سال آینده به این موضوع مهم توجه شده است و درآمدهای مالیاتی با افزایش حدود ۷۰ درصد در نظر گرفته شده است، اما معلوم نیست با چه راهکار و شیوه ای چنین اهدافی محقق می شود.

از طرفی طبق اظهارات اخیر رئیس سازمان امور مالیاتی کشور علاوه بر اقدامات لازم برای افزایش میزان درآمدهای مالیاتی، شناسایی مالیات گریزان با رصد تراکنش های بانکی در دستور کار قرار گرفته شده و قرار است با این شیوه مالیات گریزانی که گردش حساب بالایی دارند به دقت شناسایی شوند تا از آنها مالیات اخذ شود هر چند این راهکار نیز تبعات خود را در پی دارد.

سرمایه ای برای کشور مفید است که آن سرمایه در بخش تولید بکار گرفته شود نه سفته بازی، بنابراین پولهای کلانی که توسط برخی در بانک ها وجود دارد و معلوم نیست این منابع کجا و چگونه و صرف چه فعالیتی می شود باید رصد شود و با شناسایی دقیق مقصد پول ازآن منابع، مالیات اخذ شود که این رویکردی درست به نظر می رسد

مالیات ستانی از تراکنش های کلانی که صرف بخش تولید نمی شوند
سید یاسین رضوی پور، کارشناس اقتصادی در گفتگو با «بازار» درباره عواقب شناسایی مالیات گریزان با سرکشی به حسابهای بانکی مردم و رصد تراکنش ها گفت: سرمایه ای برای کشور مفید است که آن سرمایه در بخش تولید بکار گرفته شود نه سفته بازی، بنابراین پولهای کلانی که توسط برخی در بانک ها وجود دارد و معلوم نیست این منابع کجا و چگونه و صرف چه فعالیتی می شود باید رصد شود و با شناسایی دقیق مقصد پول از آن منابع، مالیات اخذ شود که این رویکردی درست به نظر می رسد.

وی خاطر نشان کرد: همان طور که قشر کارگر و کارمند قبل از اینکه حقوق ماهانه خود را دریافت کنند، مالیات از فیش حقوقی آنها کم می شود، بنابراین هرگونه خدمات و یا فعالیت اقتصادی نیز باید با پرداخت سهم مالیات به دولت انجام شود که شناسایی و رصد تراکنش های بالای بانکی نیز چنانچه بدون قاعده و قوانین صورت گیرد، مستلزم پرداخت مالیات است.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه منابع مالی که از سیستم بانکی خارج می شود، باید به دقت مشخص شود که این پول کجا و صرف چه فعالیتی شده است، گفت: خروج منابع از سیستم بانکی آنگونه که آن منابع صرف فعالیت های تولید نشوند، مشمول پرداخت مالیات به دولت خواهد شد چرا که مشخص می شود بعضا این منابع برای سفته بازی به کار می رود و باید هدف مالیات قرار گیرد.

سرکشی به حسابهای بانکی و رصد تراکنش های مالی حریم خصوصی قلمداد نمی شود، در آمریکا و اروپا نیز همه اطلاعات تراکنش های بانکی مبنای اخذ مالیات قرار می گیرد و از این طریق جلو فرار مالیاتی خیلی ها گرفته می شود

تراکنش های بانکی مبنای شناسایی فعالیت های اقتصادی برای اخذ مالیات
رضوی پور با اشاره به اینکه در تمام کشورهای دنیا به جز سوییس (به دلیل محرمانگی پولهای سیاه)، سرکشی به حسابهای بانکی و رصد تراکنش های مالی حریم خصوصی قلمداد نمی شود، گفت: در آمریکا و اروپا نیز همه اطلاعات تراکنش های بانکی مبنای اخذ مالیات قرار می گیرد و از این طریق جلوی فرار مالیاتی خیلی ها گرفته می شود. این در حالی است که در دولت گذشته سرکشی به حساب های مردم برای شناسایی میزان درآمد، وضعیت معیشت و نحوه فعالیت اقتصادی و ... را اقدامی نادرست می دانستند که البته اشتباه است.

وی در پاسخ به اینکه برخی ها معتقدند؛ سرکشی به حسابهای بانکی موجب فرار سرمایه ها می شود، گفت: وقتی در تمام دنیا حسابها رصد می شود، سرمایه ها کجا می تواند برود. فرار سرمایه ها زمانی اتفاق می افتد که ثبات اقتصادی در کشور وجود نداشته باشد و از طرفی تورم چشم گیر باشد که این مسئله نیز به ناترازی های مالی در کشور بر می گردد.

رضوی پور به ناکارآمدی دولت ها در بالا بردن سهم مالیات در اقتصاد کشور اشاره کرد و افزود: در برنامه ششم توسعه قرار بود نسبت درآمدهای مالیاتی به تولید ناخالص داخلی از ۷ به ۱۰ درصد برسد اما این رقم درپایان سال ۹۹ به دلیل ضعف مدیریت دولت ها به ۵/۳ درصد رسید، بنابراین طبق گزارش های موجود در این بخش نتوانسته ایم خوب عمل کنیم.

به نظر می رسد با رصد تراکنش های بانکی برای اخذ مالیات از مالیات گریزان این احتمال وجود دارد که سرمایه گذاران احساس ناامنی کنند و پولهای خود را به کالاهای ارزشی چون طلا و ملک و ... تبدیل و یا سرمایه های خود را به خارج از کشور ببرند

احساس ناامنی برای سرمایه گذاران با رصد تراکنش های بانکی و فرار سرمایه ها!
سید مرتضی افقه، استاد دانشگاه و اقتصاددان نیز در گفتگو با «بازار» درباره تبعات تصمیم رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص رصد تراکنش های بانکی برای شناسایی مالیات گریزان گفت: موضوع سرکشی به حسابهای بانکی طی سالهای گذشته نیز مطرح و این ایده بعضا با مخالفت هایی نیز همراه شد اما اکنون و در چنین شرایطی هر چند برای کسب درآمدهای مالیاتی دولت باید به هر شکل ممکن جلوی فرار مالیاتی در کشور را بگیرد اما به نظر می رسد با رصد تراکنش های بانکی برای اخذ مالیات از مالیات گریزان این احتمال وجود دارد که سرمایه گذاران احساس ناامنی کنند و پولهای خود را به کالاهای ارزشی چون طلا و ملک و ... تبدیل و یا سرمایه های خود را به خارج از کشور ببرند.

وی با بیان اینکه البته تعداد افرادی که سرمایه های کلانی دارند و این سرمایه ها یا در سیستم بانکی یا در جایی دیگر است، خیلی چشم گیر نیستند، اظهار داشت: بخش عمده ای از این افراد نیازی به شناسایی ندارند چرا که آنها نفوذ قوی دارند. البته این را باید گفت که شناسایی مالیات گریزان به دلبل نبود اطلاعات و امکانات نیست بلکه همانطوری که گفته شد نفوذهای سیاسی و ارتباطات و ...با بده بستانهای احتمالی باعث فرار مالیاتی شده است.

مالیات گریزان نیز از سوی دولت باید به دقت شناسایی و در صورت انجام تخلف با آنها برخورد جدی شود. اما اینکه چرا اکنون در کشور فرار مالیاتی زیاد است به دلیل آن بوده که با متخلفان مالیاتی برخورد جدی نمی شود

هر کسی باید خود را موظف به پرداخت مالیات کند
افقه افزود: در پرداخت مالیات هرکسی باید خود را موظف به انجام چنین کاری کند، از طرفی مالیات گریزان نیز از سوی دولت باید به دقت شناسایی و در صورت انجام تخلف با آنها برخورد جدی شود. اما اینکه چرا اکنون در کشور فرار مالیاتی زیاد است به دلیل آن بوده که با متخلفان مالیاتی برخورد جدی نمی شود.

به گزارش بازار، سازمان امور مالیاتی کشور قصد دارد با رصد تراکنش های بانکی، مالیات گریزان را شناسایی و از آنها مالیات اخذ کند. این اقدام اگرچه در راستای جلوگیری از فرار مالیاتی اقدامی درست و به جا است اما اختلاف نظرهایی بین کارشناسان در این زمینه وجود دارد. البته دولت باید به هر شکل ممکن مانع از فرار مالیاتی شود چرا که اداره امور کشور نیازمند منابع مالی است و بخش عمده این منابع باید از طریق اخذ قانونی مالیات برآورده شود.

کد خبر: ۱۲۸٬۶۶۰

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha