۴ دی ۱۴۰۰ - ۱۰:۱۶
کشاورزی اقتصادی در گروی صادرات| یکپارچه سازی زمین ها؛ راهی برای اقتصادی سازی
در بررسی اصلی ترین مشکلات اقتصادی بخش کشاورزی مطرح شد

کشاورزی اقتصادی در گروی صادرات| یکپارچه سازی زمین ها؛ راهی برای اقتصادی سازی

صنعت کشاورزی با مشکلات اقتصادی بسیار مواجه است و برخی کارشناسان معتقدند تا الگوی کشت برای کشاورز تعریف نشود و از سوی دیگر به سمت تکنولوژی های روز نرویم، کشاورزی کشور اقتصادی نخواهد شد.

بازار؛ گروه کشاورزی: کارشناسان می گویند صنعت کشاورزی کشور با مشکلات عدیده ای همچون «گرانی نهاده های تولید، فراهم نبودن زمینه های صادراتی برای ارسال محصولات کشاورزی به بازارهای جهانی، بی اعتمادی خریداران خارجی به خصوص کشورهای اروپایی به سلامت محصولات و غیره» مواجه است و مجموع این عوامل موجب شده کشاورزی به صرفه نباشد.

از سوی دیگر با تخصیص کمترین بودجه به بخش کشاورزی و همچنین عدم وجود اراده مسئولان مربوطه برای مکانیزه کردن مزارع و باغات بسیاری معتقدند که به خطر افتادن امنیت غذایی کشور چندان دور از انتظار نیست چرا که بر خلاف کشورهای برتر و توسعه یافته که با وارد کردن تکنولوژی های روز و نوین به مزارع و باغات، کشاورزی خود را اقتصادی کرده اند، در ایران کشاورزی کماکان به صورت سنتی انجام می شود و لذا این امر مشکلات اقتصادی بسیاری در این بخش را رقم زده است.

مشکلات اقتصادی کشاورزی ناشی از سنتی بودن و معیشتی بودن صنعت کشاورزی کشور است

مشکلات اقتصادی صنعت کشاورزی نشات گرفته از سنتی و معیشتی بودن آن است
«علیقلی ایمانی» مدیر عامل «بنیاد ملی گندمکاران» در خصوص عمده ترین مشکلات اقتصادی این بخش به خبرنگار «بازار» می گوید: عمده مشکل این است که کشاورزی ما سنتی و معیشتی است.

ایمانی می گوید: همانطور که می دانید متاسفانه قطعات زمینهای کشاورزی ما کوچک است و به همین دلیل صرفه اقتصادی ندارد که کشاورز ما از مدرن ترین ابزارها و  تکنولوژی روز دنیا استفاده کند؛ یعنی  اصلا چنین امکانی برای کشاورز ما فراهم نیست.

او خاطر نشان می کند: اگر کشاورز ما بخواهد از ابزارها و تکنولوژی های به روز نیز استفاده کند به دلیل کوچک بودن قطعات این امکان برای وی فراهم نیست که در این راه سرمایه گذاری های سنگینی انجام بدهد.

ایمانی می گوید: به گفته یکی از بزرگان «کشاورز جان زمین را می گیرد که جان خودش گرفته نشود»؛ یعنی الان کشاورزی ما چنین وضعیتی دارد که کشاورز تنها برای زنده ماندن کشت و زرع می کند و تولیدی اقتصادی ندارد.

این مقام مسئول می گوید: مساله اینجا است که با این کشاورزی نمی توانیم تولیدی پایدار و همچنین تولیدی مستمر داشته باشیم. به همین دلیل شاهد هستیم که در شرایطی که یک زمانی در تولید گندم خودکفا بودیم حال مجبور می شویم ۹ میلیون تن گندم وارد کنیم. به عبارت دیگر عدم وجود پایداری در تولید این اتفاقات را رقم می زند.

برای اقتصادی کردن کشاورزی باید به سمت یکپارچه سازی اراضی و وارد کردن تکنولوژی های روز دنیا پیش برویم
ایمانی در پاسخ به این سوال که برای اقتصادی کردن کشاورزی چه باید کرد می گوید: اگر بخواهیم کشاورزی را اقتصادی کنیم باید به سمت تولید شرکتهای سهامی-زراعی و تعاونی ها برویم تا از این طریق یکپارچه سازی انجام شود تا زمین های کشاورزی از حالت قطعات کوچک خارج شود.

او ادامه می دهد: اگر زمینهای کشاورزی از حالت قطعات کوچک خارج شود، می توانیم تکنولوژی های روز دنیا را وارد مزارع کنیم، بهره وری را افزایش دهیم و همچنین می توانیم استفاده از نهاده ها را بهینه کنیم تا به این ترتیب کشاورزی اقتصادی شود.

ایمانی تاکید می کند: یکپارچه سازی زمینهای کشاورزی و وارد کردن تکنولوژی به صنعت کشاورزی، تنها راه اقتصادی کردن صنعت کشاورزی ما است همانطور که کشورهای توسعه یافته دنیا از این طریق وارد شده اند و بحث مشکلات اقتصادی این صنعت را رفع کرده اند.

عدم استقرار معاونت ها در وزارت امور خارجه برای صادرات در حوزه کشاورزی در ایجاد مشکلات اقتصادی کشاورزی نقش دارد

نقش عدم مدیریت آب در مشکلات اقتصادی بخش کشاورزی
البته مشکلات اقتصادی کشاورزی کشور بسیار گسترده است و به گفته مهدی عباسی رئیس شورای زیتون کشور عدم مدیریت آب نیز نقش مهمی در ایجاد شدن این دست از مشکلات دارد.

عباسی می گوید: علاوه بر عدم مدیریت آب در این بخش، عدم استقرار معاونت ها در وزارت امور خارجه برای صادرات در حوزه کشاورزی نیز بسیار موثر بر ایجاد مشکلات اقتصادی کشاورزی است.

او می گوید: متاسفانه امروز بخش کشاورزی را بسیار سبک می شمارند در حالی که کشاورزی مایه حیات ما است.

عباسی تصریح می کند: اگرچه بیشترین مصرف آب را در بخش کشاورزی داریم اما مساله ای که اهمیت دارد این است که کشاورزی حیات ما است.

او می گوید: از دیگر عوامل موثر بر بروز مشکلات اقتصادی بخش کشاورزی عدم ثبات در بازار است که شاهد هستیم متاسفانه نوسان قیمت در بازار بسیار بالا است.

عباسی ادامه می دهد: دیگر مشکل اقتصادی بخش کشاورزی به نهاده ها بر می گردد که در این حوزه نیز نه تنها با مشکل نوسانات جدی مواجه هستیم بلکه گاهی مواقع اصلا به  دست کشاورز نمی رسد و این خود زمینه ساز مشکلات بی شماری برای کشاورز و زارع است.

او می گوید: اگر موارد نامبرده برطرف شود به جرات می توان گفت ۸۰ درصد از مشکلات اقتصادی بخش کشاورزی حل می شود و کشاورزی تولیدی اقتصادی خواهد داشت.

اساسی ترین و بزرگترین مشکلات کشاورزی ما این است که اقتصاد کشاورزی در این صنعت ایجاد نشده است؛ به این معنا که کشاورز ما بدون برنامه کشت می کند

اقتصاد کشاورزی در صنعت کشاورزی ایجاد نشده است
علی خان محمدی دیگر فعال بخش کشاورزی اما معتقد است اساسی ترین و بزرگترین مشکلات کشاورزی ما این است که اقتصاد کشاورزی در این صنعت ایجاد نشده است؛ به این معنا که کشاورز ما بدون برنامه کشت می کند.

خان محمدی به خبرنگار بازار می گوید: مساله اصلی در این میان این است که کشاورزی ما بدون اینکه مشخص باشد آنچه می خواهد تولید کند قرار است در کدام بازار به فروش برسد، اقدام به کشت و تولید می کند.

او می گوید: به دلیل اینکه اقتصاد کشاورزی تعریف نکرده ایم کشاورز ما حتی از پیش آگاه نیست که آنچه تولید می کند باید به چه روشی بسته بندی و به چه مقداری در بازارها عرضه شود.

 او ادامه می دهد: به عبارت دیگر چون روی اقتصاد بخش کشاورزی کار نکرده ایم به تبع روی اقتصاد تولید، اقتصاد بسته بندی، اقتصاد عرضه و دیگر موارد نیز کار نشده است.

تا الگوی کشت مشخص نشود و کشاورزی قراردادی نگردد نمی توان در بحث اقتصاد کشاورزی حرفی برای گفتن داشت
خان محمدی خاطر نشان می کند: تا زمانی که الگوی کشت ما مشخص و کشاورزی ما قرار دادی و از پیش تعیین شده نباشد ما نمی توانیم در بحث اقتصاد کشاورزی حرفی برای گفتن داشته باشیم.

او می گوید: نباید فراموش کرد که اقتصاد کشاورزی به این امر مرتبط است که کشاورز غنی باشد تا بتواند تولید کند. چون اگر کشاورز غنی نباشد قطعا نمی تواند تولید کند و در این حالت است که کشور دچار مشکل امنیت غذایی خواهد شد.   

کد خبر: ۱۲۵٬۶۵۸

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha