۸ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۴۵
بدهی ۱۷ هزار میلیارد تومانی سازمان غذا و دارو در دوره کرونا
گفت‌وگوی فعالان اقتصادی با رئیس جدید سازمان غذا و دارو؛

بدهی ۱۷ هزار میلیارد تومانی سازمان غذا و دارو در دوره کرونا

دارایی، رئیس سازمان غذا و دارو، با صاحبان صنعت دارو و درمان از بخش‌خصوصی به گفت‌وگو و چانه‌زنی بر سر چگونگی حل مشکلات این بخش، پرداخت.

به گزارش بازار به نقل از اتاق تهران، صنعتگران و بازرگانان بخش درمان و سلامت، در نشستی آنلاین با بهرام دارایی، رئیس سازمان غذا و دارو ایران، با وی پیرامون چالش‌ها و مشکلاتی که کارآفرینان و فعالان اقتصادی در مسیر تولید و تجارت دارو و تجهیزات درمان با آن مواجه هستند به گفت‌وگو نشستند.

در این نشست که با محوریت کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران برگزار شد، رؤسا و نمایندگان نزدیک به پانزده تشکل اقتصادی حضور داشتند و رئیس سازمان غذا و دارو که مدت زیادی نیست در این نهاد عهده‌دار مسولیت شده‌است، از برنامه‌هایش در این سازمان گفت و راه‌حل‌هایی را نیز برای بهبود شرایط موجود در این حوزه، پیش‌پای فعالان بخش‌خصوصی قرار داد.

درخواست‌های بخش‌خصوصی از سازمان متولی دارو
در ابتدای این نشست آنلاین، نمایندگان بخش‌خصوصی فعال در اقتصاد سلامت به طرح موضوعات و نقدهای خود پرداختند.

ناصر ریاحی رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو، عدم آگاهی بخش‌خصوصی از تصمیمات اتخاذ شده در کمیسیون ماده ۲۰ را مورد انتقاد قرار داد و از جمله خواسته‌های جدی فعالان اقتصادی را اطلاع‌رسانی شفاف از اقدامات این کمیسیون عنوان کرد. وی بر ضرورت اجرای دقیق مقررات و قوانین و دستورالعمل‌های سازمان غذا و دارو تاکید کرد و افزود: برای مواجهه با مسئله داروی مشابه ساخت داخل، یا باید اجازه واردات داده نشود یا اگر قصد به واردات است، باید با ارز غیرترجیحی و تعرفه وارد شود تا رقابت در بازار داخل را نیز پررنگ کند.

حمیدرضا محمدی دبیرکل فدراسیون اقتصاد سلامت نیز، حذف ارز ترجیحی را یکی از جدی‌ترین خواسته‌های فعالان حوزه اقتصاد درمان و سلامت عنوان کرد. وی تصریح کرد که بازنویسی قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوراکی و آشامیدنی مصوب سال ۱۳۳۴، از دیگر مطالبات این بخش است و در این رابطه نیز، اتاق تهران با محوریت کمیسیون اقتصاد سلامت، پیش‌نویس جامعی از آن تنظیم و تهیه کرده‌است.

وی همچنین خواسته دیگر فعالان اقتصاد سلامت را افزایش مدت زمان اعتبار مجوزها در این بخش و نیز روان‌سازی صادرات این حوزه از سوی سازمان غذا و دارو عنوان کرد.

ابوالفتح صانعی رئیس اتحادیه بازرگانان تجهیزات پزشکی نیز، با بیان اینکه حدود ۸۵ درصد از مصرف‌کنندگان عمده تجهیزات پزشکی وارداتی به کشور، شرکت‌های دولتی و نهادهای عمومی هستند، گفت: این مشتریان، از کمبود نقدینگی در رنج هستند در حالی که باید برای مسئله کمبود اعتبار این بخش راهکارهایی اندیشیده شود تا شرکت‌های بخش‌خصوصی طرف همکاری و قرارداد با این نهادها، در دریافت پول خود دچار مشکل نشوند. وی همچنین یکی از درخواست‌های فوری واردکنندگان تجهیزات پزشکی را، استفاده از ظرفیت اعتبار این شرکت‌ها برای واردات کالاهای موردنیاز کشور و تسهیل در تامین ارز آنان عنوان کرد.

علی نقیب، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران نیز، الزام به دریافت کد IRC در سامانه تی‌تک را زمان‌بر عنوان کرد و به گفته وی، رقابت در بازار را مشکل‌ساز کرده‌است. وی همچنین اعمال برخی ضوابط تعیین شده برای شرکت‌های پخش را مشکل‌ساز عنوان کرد و خواستار بررسی این موضوع از سوی رئیس سازمان غذا و دارو شد.

محمد ناصری دبیر سندیکای تولیدکنندگان مکمل‌های رژیمی غذایی نیز، وجود سامانه تی‌تک را موجب کندی در کسب‌وکار شرکت‌های فعال در بخش درمان و سلامت عنوان کرد و رسیدگی به محصول وارد شده به بازار، به جای رسیدگی اولیه روی پرونده‌های تولید این محصولات را ضروری دانست که به گفته وی، می‌تواند از سوی سازمان غذا و دارو در دستورکار قرار گرفته و موجب روان‌سازی در کسب‌وکار شرکت‌ها شود.

حمید مقیمی، رئیس انجمن واردکنندگان فرآورده‌های بهداشتی، آرایشی و عطریات نیز، به معضل قاچاق کالاهای این بخش اشاره کرد و با یادآوری اینکه حدود سه سال از ممنوعیت واردات فرآورده‌های آرایشی و بهداشتی به کشور می‌گذرد، گفت: با این حال، بنا بر اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ۶۲ درصد کالای سطح عرضه، قاچاق و تقلبی است. بنابراین، این وضعیت نشان می‌دهد که اعمال ممنوعیت در واردات این کالاها، راهگشا نبوده، از این رو، این تشکل، راهکارهایی برای بهبود وضعیت موجود دارد که قابل ارائه به سازمان غذا و دارو است.

مجید روحی رئیس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان تجهیزات پزشکی و دندان‌پزشکی نیز، وجود ارز ترجیحی را یکی از مشکلات پیش روی کسب وکار این بخش عنوان کرد و از قیمت‌گذاری‌ها انتقاد کرد. به گفته وی، در حوزه تولید و تجارت تجهیزات پزشکی، آماد دقیق و متقنی وجود ندارد که این اتفاق، به بروز مشکلات و عدم تصمیم‌گیری‌های درست دامن زده است.

حسین وطن‌پور، رئیس هیات مدیره انجمن شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه سلامت استان تهران نیز، از جمله چالش‌های شرکت‌های دانش‌بنیان در این حوزه را، داروهای خارج از فهرست عنوان کرد و گفت: برخی از شرکت‌های دانش‌بنیان، داروهای خارج از لیست را با هدف صادرات تولید می‌کنند در حالی که برای صادرات، نیاز به ارائه گواهی مصرف در مبدا دارند اما به دلیل آنکه این داروها در فهرست قرار ندارد، بنابراین مصرفی هم روی آن وجود ندارد و این مسئله به چالش بزرگی برای دانش‌بنیان‌ها در حوزه دارو تبدیل شده‌است.

بهروز تهرانی، رئیس انجمن صنفی و کارفرمایی شرکت‌های تامین‌کننده تجهیزات آزمایشگاهی تهران نیز، کمبود ارز و عدم تامین به موقع ارز برای واردات برخی تجهیزات آزمایشگاهی را از جدی‌ترین مشکلات شرکت‌های این حوزه عنوان کرد و خواستار تدوین مکانیزم تامین ارز برای این شرکت‌ها از سوی سازمان غذا و دارو شد.

مهدی پیرصالحی، نایب رئیس سندیکای تولیدکنندگان داروهای انسانی نیز، زیرساخت‌های صادرات دارو در ایران را ناکافی عنوان کرد که به گفته وی، طی هم‌فکری سازمان غذا و دارو و بخش خصوصی این زیرساخت‌ها باید ایجاد شود.

حسن شکوهی، رئیس اتحادیه واردکنندگان مکمل‌های رژیمی و غذایی نیز، از عدم واردات کالاهای این بخش طی سال جاری به دلیل عدم تخصیص ارز به آن، خبر داد و یادآور شد که کیفیت محصولات ساخت داخل نیز طی سال‌های اخیر افت کرده‌است.

نریمان صدری، رئیس انجمن پلاسما نیز از وضعیت به گفته وی، بسیار بد صنعت پلاسما در کشور خبر داد و با اشاره به اینکه این صنعت در ایران به خودکفایی رسیده و اولین پالایشگاه پلاسما نیز راه اندازی شد، افزود: به دلیل برنامه ریزی نامناسب از سوی دولت، امروز با انباشت پلاسمای ایرانی در گمرکات مواجه هستیم که به زودی تاریخ امحای آن نیز فرا می‌رسد. وی احیای این صنعت را ضروری عنوان کرد.

پس از سخنان نمایندگان بخش‌خصوصی، بهرام دارایی رئیس سازمان غذا و دارو، بخش عمده‌ای از مشکلاتی که به گفته وی، این سازمان با آن دست به گریبان است، را مربوط به ارز ۴۲۰۰ تومانی عنوان کرد و یادآور شد که پس از پیدایش این نرخ، سیل عظیمی از درخواست‌ها به سمت سازمان غذا و دارو سرازیر شد و در حالی که وظیفه این سازمان رگولاتوری است، بخش عمده‌ای از فعالیت‌های روزانه سازمان به مسئله تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی محدود شد.

دارایی با این توضیح که رویه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی، نظارت‌ها بر سازمان غذا و دارو را نیز تشدید کرد، افزود: در حالی با پیدایش نرخ ترجیحی ارز، نظاره‌گران و خواستاران مختلفی متوجه سازمان غذا و دارو شدند که برای مواجهه با این وضعیت، پیش‌بینی درستی نیز صورت نگرفته بود. بنابراین سازمان غذا و دارو عملا از وظایف اصلی خود بازماند و به جرات می‌توان گفت که تا ۹۰ درصد از وقت و انرژی این نهاد به مسئله تخصیص ارز و پاسخ‌دهی به دستگاه‌های نظارتی معطوف شده‌است.

وی با بیان اینکه، خط قرمز سازمان غذا و دارو در حمایت از تولید داخل، سلامت مردم و جامعه است، افزود: از صنایع شفاف و رقابت‌پذیر حمایت می‌کنیم و مانع سهم‌قاپی‌ها خواهیم شد.

دارایی سپس به فهرست دارویی کشور اشاره کرد و با این توضیح که این فهرست پس از چندین سال مسدودیت، باز شده است، افزود: فهرست دارویی را برای مولکول‌های با فناوری بالا و شرکت‌های دانش‌بنیان و بنگاه‌هایی که به دنبال صادرات هستند، باز کرده‌ایم.

رئیس سازمان غذا و دارو با اعلام اینکه به طور جدی از سامانه تی‌تک حمایت خواهد کرد، یادآور شد که این سامانه، تاثیر به سزایی در مدیریت هوشمند در چرخه تامین دارو کشور داشته است.

دارایی همچنین در رابطه به مسئله قیمت‌گذاری‌ها در دارو که همواره مورد نقد فعالان اقتصادی بوده‌است، گفت: با تعیین تکلیف شدن ارز ۴۲۰۰ تومانی که پیش‌بینی می‌شود طی سال آینده اجرایی شود، امیدواریم که موضوع قیمت‌گذاری در دارو نیز به روال منطقی بازگردد، از این رو اگر قرار بر افزایش قیمت‌ها است، این افزایش باید منطقی باشد.

وی در بخش دیگری از سخنانش، در رابطه با اصلاح اساسنامه سازمان غذا و دارو و نیز قانون سال ۱۳۳۴، تصریح کرد که اقدامات مناسبی در این سازمان برای این مهم صورت گرفته است. دارایی با بیان اینکه در رابطه با قانون سال ۱۳۳۴ به زودی تعیین تکلیف می‌شود، افزود: در بخش تدوین و ابلاغ آئین‌نامه‌ها به زودی شاهد خبرهای خوبی خواهیم بود.

وی همچنین در رابطه با تصمیمات کمیسیون ماده ۲۰، این توضیح را داد که از حضور بخش خصوصی در جلسات این کمیسیون بیشتر استفاده خواهد شد و ترتیباتی اتخاذ می‌شود تا خروجی این کمیسیون به اطلاع کامل ذی‌نفعان برسد.

دارایی سپس با تاکید بر ضرورت پایش قوانین و مقررات سازمان غذا و دارو، افزود: طی دوره کرونا، میزان بدهی سازمان غذا و دارو بابت دارو و تجهیزات پزشکی مقابله با این بیماری به ۱۷ هزار میلیارد تومان رسیده است، بنابراین به دنبال راهکارهایی برای جبران آن هستیم.

معاون وزیر بهداشت در ادامه، با اشاره به اینکه این سازمان در دوره جدید فعالیت‌ها، به دنبال روش‌هایی برای حذف مراحل پیشینه‌ای در صدور مجوزها و تبدیل آن به مراحل پسینی است، افزود: کنترل و نظارت‌ها روی محصولات، باید به پس از ورود به بازار موکول شود که در این زمینه، در حال برنامه‌ریزی هستیم.

وی در پایان سخنانش در این نشست، اعلام کرد که سازمان غذا و دارو، چندین سناریو برای مرحله پس از آزادسازی نرخ ارز تدوین کرده‌است. دارایی همچنین با اعلام اینکه، بازتعریف مسئله تعارض و منافع در سازمان غذا و دارو آغاز شده است، یادآور شد که در ایران معضلی به نام مافیای دارو وجود ندارد چرا که بازار دارو به مانند دیگر بازارها، آنقدر بزرگ نیست که مافیا داشته باشد.

کد خبر: ۱۲۰٬۰۹۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha