۲۴ آبان ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۳
طلای سرخ در کیسه انحصارطلبی دلالان
با آغاز فصل برداشت زعفران بررسی شد؛

طلای سرخ در کیسه انحصارطلبی دلالان

حدود ۸۰ درصد بازار زعفران کشور در بازار غیر رسمی است و تنها ۲۰ درصد در بورس کالا معامله می شود.

به گزارش بازار به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، محمدرضا برگی کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه کشور ایران حرف اول را در تولید زعفران دنیا می زند، گفت: ایران در دنیا بزرگترین تولیدکننده زعفران است که بیش از ۹۰ درصد زعفران دنیا را در سه استان خراسان جنوبی، رضوی و شمالی تولید می‌کند.

برگی عنوان کرد: از مجموع ۹۰ درصد زعفران تولیدی، حدود ۸۰ درصد آن به کشورهای خارجی صادر و تنها ۲۰ درصد آن درداخل کشور مصرف می‌شود.

وی با بیان اینکه کشور ۲۰ برابر سهم خود در دنیا زعفران مصرف می کند، افزود: این موضوع به فرهنگ و ذائقه غذایی مردم کشور برمی‌گردد.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: طی ۵ سال گذشته، تمامی محصولات کشاورزی و یا غیر کشاورزی افزایش نرخ داشته‌اند اما زعفران طی ۴ سال اخیر تنها کمی افزایش قیمت داشته است.

وی ظرفیت تولیدی زعفران را ۴۰۰ تن اعلام کرد و گفت: از مجموع ۴۰۰ تن حدود ۸۰ درصد آن صادر می شود که متاسفانه به دلایل مختلفی چون ارزان خری از کشاورزان، از سال گذشته تاکنون با کاهش تولید مواجه هستیم به طوری که از مجموع ۴۰۰ تن به ۲۰۰ تا ۱۸۰ تن تولید رسیده‌ایم.

برگی اظهار کرد: اختلاف قیمت بسیار زیاد باعث شده کشاورزان انگیزه‌ای به تولید نداشته و حتی زمین خود را از کشت زعفران به کشت محصول دیگری اختصاص بدهند.

به گفته این کارشناس بازار سرمایه؛ با توجه به اینکه زعفران به دو نوع محصول نگین و پوشال تقسیم می شود، در سال ۹۸، قیمت نگین در اردیبهشت ماه کیلویی ۱۳ میلیون تومان بود و این رقم بعد از گذشت ۶ ماه یعنی آبان ماه به زیر ۸ میلیون تومان رسید.

کارشناس بازار سرمایه معتقد است؛ به دلیل شرایط واسطه ای و وجود دلال و سود شیرینی که از اختلاف قیمت به دست می آید، در این صنعت دچار مشکلات بسیار شده‌ایم.

وی گفت: در سال ۹۸ اقدامی توسط دولت مبنی بر خرید حمایتی انجام شد و قیمت ها تا حدودی به تعادل رسید و باز به سطح ۱۲ تا ۱۳ میلیون نزدیک شد اما باز هم شاهد تولید کم این محصول به دلیل بی انگیزگی کشاورزان، خشکسالی، کمبود آب، شرایط کرونا، تورم و افزایش نهاده‌های تولید هستیم.

برگی وجود دلالان را عامل برهم زننده بازار زعفران عنوان کرد و گفت: زمانی که شرایط انحصاری در بازاری وجود داشته باشد تعیین کننده قیمت دلالانی خواهند شد که از اختلاف قیمت موجود استفاده کرده و تعادل بازار را بر هم زده اند.

وی تصریح کرد: به دلیل اختلاف ها، تبانی ها و سودهای بزرگی که در این صنعت وجود دارد، زنجیره ارزش دلالانی هستند که از این اختلاف قیمت بیشترین سود را می‌برند.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: اختلاف قیمت در بازار عمده فروشی بالای ۲۰۰ درصد و در بازار خرده فروشی بالای هزار درصد است.

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر زعفران نگین حدود ۲۸ میلیون تومان است که در بازارهای عمده فروشی بالای ۳ هزار دلار و بازارهای خرده فروشی بالای ۶ هزار دلار است.

برگی بیان کرد: در بازار صادراتی، ایران به عنوان دومین کشور صادرکننده شناخته می شود به این صورت که زعفران فله از کشاورزان خریداری شده و به دو کشور اسپانیا و امارات صادر شده و این دو کشور کار بسته بندی را انجام می دهندو به دیگر کشورهای دنیا صادر می‌کنند.

وی تاکید کرد: بالای ۸۰ درصد زعفران تولیدی در بازارهای غیر رسمی معامله می شود و ظرفیت انبارهای بورس کالا چیزی حدود ۳۵ تا ۴۰ تن است به طوری که از ۲۰۰ تن تولید زعفران امسال تنها ۳۵ تا ۴۰ درصد در بورس کالا موجود است و بقیه در بازارهای غیر رسمی معامله می‌شود.

برگی در پایان با اشاره به وجود ۸۰ درصد زعفران تولیدی در بازارهای غیر رسمی و ۲۰ درصد در بورس کالا، گفت: بهتر است موضوع انبارسپاری را در بورس کالا اجرا کنیم به این شکل که کشاورزان محصول خود را نفروخته و در داخل انبارهای بورس کالا قرار دهند و تبدیل به گواهی سپرده کالایی کنند تا دست دلالان کوتاه شده تا قیمت زعفران به ارزش واقعی‌ نزدیک شود.

کد خبر: ۱۱۷٬۵۵۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha