۱۸ مهر ۱۴۰۰ - ۰۷:۲۵
الزامات حمایت از یک صنعت موفق در دوران تحریم
یادداشت وارده؛

الزامات حمایت از یک صنعت موفق در دوران تحریم

قم - «موفق‌ترین صنعت کشور در دوران تحریم صنعت لوازم خانگی بوده که این موفقیت‌ها را باید احترام گذارد و حمایت کرد» بخشی از یادداشت حجت الاسلام محمدرضا یوسفی، عضو هیئت علمی دانشگاه مفید برای بازار است.

محمدرضا یوسفی؛ بازار: گروهی از تولیدکنندگان لوازم خانگی، از ورود برندهای ال جی و سامسونگ به بازار ایران احساس خطر کرده، نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب اسلامی نوشته و تقاضای حمایت از تولیدات داخلی کردند، معظم له نیز دستور ممنوعیت واردات دو برند مشهور کره را صادر کردند حال آنکه این اقدام تولیدکنندگان، موافقان و مخالفانی داشت.

تا سال ۹۷ حدود ۷۰ درصد بازار لوازم خانگی در اختیار برندهای خارجی بود. با خروج این برندها به دلیل تحریم، تولیدکنندگان داخلی تلاش زیادی کردند تا این خلأ را پر کنند به واقع نیز شاید موفق‌ترین صنعت کشور در دوران تحریم همین صنعت لوازم خانگی بوده چرا که این صنعت توانست رشد زیادی را تجربه کند.

تامین قطعات
پیوند پیشین با دو صنعت فولاد و پتروشیمی و سایر صنایع بیشتر شده، حدود ۷۰ درصد قطعات از داخل تأمین شد. از نظر کمی نیز این صنعت توانست جهش بزرگی را تجربه کند. اکنون حدود ۵۰۰ بنگاه فعال و حدود ۳۰۰ هزار نفر در این صنعت شاغل هستند. برخی از تولیدکنندگان از شرایط رکود جهانی ناشی از کرونا استفاده کرده، توانستند خط تولید برخی برندهای معتبر جهانی را با قیمتی مناسب وارد کنند.

شاید موفق‌ترین صنعت کشور در دوران تحریم همین صنعت لوازم خانگی بوده چرا که این صنعت توانست رشد زیادی را تجربه کند

طبیعی است که این موفقیت‌ها را باید احترام گذارد و حمایت کرد؛ اما حمایت باید مشروط به شرایطی باشد. نخستین این شروط هدفگذاری صادراتی است؛ یعنی این صنعت باید بتواند بازارهای خارجی را هدف قرار داده، با برندهای معتبر جهانی رقابت کند.

اکنون به‌جز در برخی موارد مانند بخاری، کولر آبی و آبگرمکن گازی که به دلایلی انگیزه تولید برای دیگران وجود ندارد، سایر محصولات امکان رقابت با کالاهای مشابه خارجی را ندارند به عنوان مثال ماشین لباسشویی برندهای معتبر خارجی با محاسبه ارز ۲۵ هزار تومانی، ۶۰ تا ۷۰ درصد قیمت محصول مشابه داخلی است؛ بنابراین با وجود پیشرفت یادشده، صنعت لوازم خانگی کشور توان رقابت را در شرایط کنونی ندارد. از این رو جهت گیری رقابت با برندهای خارجی باید دنبال شود و دوم، حمایت باید زمانمند باشد.

محدودیت برای واردات
باید محدودیت یا ممنوعیت واردات مقید به دوره زمانی شود تا این صنعت بتواند بدون نیاز به حمایت به حیات خویش ادامه دهد. در غیر این صورت وضعیتی مشابه خودروسازان پیدا خواهند کرد و این صنعت گران، بی‌کیفیت و رانتی شده و فشار آن بر مردم سنگینی خواهد کرد.

صنعت تولید لوازم خانگی اگر حمایت نشود وضعیتی مشابه خودروسازان پیدا خواهند کرد و این صنعت گران، بی‌کیفیت و رانتی شده و فشار آن بر مردم سنگینی خواهد کرد

دیگر الزام در زمینه تولید لوازم خانگی زیرساخت‌های حمایتی لازم برای این امر است که باید توسط دولت فراهم شود. الزام دیگر تقویت کدگذاری کالایی و سیستم یکپارچه الکترونیکی برای مبارزه با قاچاق لوازم خانگی است که باید صورت گیرد.

الزامات رقابت با برندها
برخی از مقامات، واردات قاچاق لوازم خانگی را بیش از یک میلیارد دلار می‌دانند. روشن است این رقم بزرگ قاچاق سازمان یافته تنها با همکاری و حمایت درون سیستم ممکن است. به همین دلیل نیز، کره‌ای‌ها در برابر تهدید به ممنوعیت واردات لوازم خانگی آل جی و سامسونگ تاکنون خونسرد برخورد می‌کردند.

الزاماتی برای دستیابی به هدف رقابت با برند خارجی لازم است  اکنون حدود ۵۰۰ بنگاه در این صنعت فعال بوده، ۲۵ تولیدکننده یخچال و هشت تولیدکننده تلویزیون و... مشغول هستند. تعداد زیاد تولیدکنندگان اقتصادی نیست. بررسی تعداد تولیدکننده لوازم خانگی ژاپن و کره جنوبی به ما می‌گوید برای رقابت جهانی، اصل بازده به مقیاس باید رعایت شود.

همچنین بخشی از سود بنگاه‌ها باید در مسیر تحقیق برای توسعه صنعت هزینه شود. سوم، همکاری با برندهای معتبر جهانی برای انتقال تکنولوژی‌های پیشرفته لازم است. عدم رعایت نکات یادشده منجر به شکل‌گیری صنعتی پر هزینه و ناکارآمد، رانتی و فاسد خواهد شد.

کد خبر: ۱۱۱٬۰۰۲

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha