۲ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۴
گرانی های ادامه دار برنج را از سبد خانوار حذف می کند| دلالان برنج میان دو دولت می تازند!
قیمت برنج ایران ۴۸۰۰۰ تومان شد

گرانی های ادامه دار برنج را از سبد خانوار حذف می کند| دلالان برنج میان دو دولت می تازند!

قیمت برنج  ایرانی در دو هفته اخیر  از مرز ۴۸۰۰۰ تومان هم عبور کرده و پیش بینی فروشندگان ادامه روند گرانی در صورت عدم ورود منطقی دولت به بازار است.

گروه ایران؛ بازار: قیمت برنج در دو هفته اخیر روند  افزایشی یافته و فعالان این بازار پیش بینی می کنند که قیمت ها باز هم بالا برود. هم اکنون قیمت برنج طارم هاشمی کشت دوم به هر کیلو ۴۷ هزارو ۵۰۰ تومان رسیده و قیمت برنج امراللهی کشت دوم نیز از ۴۸ هزار تومان عبور کرده است هر چند در سایت «ترب»  می توان قیمت ۵۷ هزار و۵۰۰ تومانی برای  هر کیلو برنج ممتاز هاشمی مهماندوست را مشاهده کرد.

 این اتفاق در حالی در ایران رخ می دهد که  قیمت جهانی برنج در ۵ ماه اخیر روندی کاهشی داشته و تنها در ماه قبل بیش از ۱۱ درصد کاهش قیمت را شاهد بوده است.

 یک فروشنده برنج عمده که سایت فروش برنج دارد به خبرنگار بازار گفت: قیمت برنج از دو هفته پیش  روندی افزایش داشته و احتمالا افزایش قیمت ها ادامه خواهد داشت.

 وی با اشاره به این که همه ساله با نزدیک شدن به اتمام فصل برداشت قیمت ها صعودی می شود، گفت: چنانچه قصد خرید دارید، اقدام کنید چون احتمالا با توجه به کاهش برداشت و کاهش واردات  برنج  میزان تولید با میزان مصرف متعادل نخواهد بود مگر آن که دولت تصمیم دیگری بگیرد.

به گزارش بازار بی‌اعتنایی مسؤلان تنظیم بازار به هشدارها و پیش‌بینی‌های فعالان بازار و کارشناسان اقتصادی در خصوص کمبود و متعاقبا افزایش قیمت برنج، موجب شد تا بازار این محصول با چالش جدی افزایش غیرمنطقی قیمت روبرو شود.

از دو سال پیش که مسؤلان دولت دوازدهم و مدیران ستاد تنظیم بازار، واردات برنج را در چالش تغییر نوع ارز تخصیصی گرفتار کردند و به بهانه تعیین تکلیف و تأمین ارز، ماه‌ها برنج‌های وارداتی در گمرکات کشور معطل تعیین تکلیف بود، تحلیلگران چنین روزهایی را هشدار داده بودند.

با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات برنج، قیمت این محصول با جهش جدی روبرو شد و فرصت کاهش فاصله قیمتی برنج‌های تولید داخل و انواع وارداتی فراهم شد.

در چنین شرایطی زمینه برای به کرسی نشستن حرف آنها که مدعی بودند نیاز واقعی واردات کمتر از نصف آنچه وارد می‌شود؛ هست، فراهم شد، اما گویا واقعیت با ادعاهای مطروحه فاصله بسیار داشت و در حالیکه به دلیل معطل شدن واردات فرصت برای افزایش سهم محصولات داخلی فراهم شده‌بود، اما جریانی متفاوت رقم خورد.

اگر به واقع میزان تولید داخل تأمین کننده ۶۰ تا ۷۰ درصد نیاز داخل بود، با پرشدن شکاف قیمتی، باید تقاضا برای محصول داخلی افزایش می یافت اما قیمت ها بالا نمی رفت. اما واقعیت ماجرا چیز دیگربود و تغییر ناگهانی اعمال شده موجب شد، تا بازار برنج در چرخه کمبود عرضه و افزایش قیمت قرارگیرد.

محصولات وارداتی به دلیل تغییر نوع ارز تخصیصی از ۴۲۰۰ تومانی به نیمایی با افزایش ۴تا ۶ برابری قیمت روبرو شد و کم شدن فاصله قیمت با محصول داخلی موجب شد تا بخشی از تقاضا به بازار برنج ایرانی مهاجرت کند.

این روند موجب شد تا توازن عرضه و تقاضا در این بازار به هم خورده و قیمت‌ برنج داخلی نیز با جهش روبرو شود و متاسفانه روند بی‌تدبیری همچنان ادامه پیدا کرد و به جای اینکه راهکاری برای تسهیل شرایط واردات و کاهش قیمت برنج وارداتی فراهم شود، مانع تراشی‌ها ادامه پیدا کرد.

ادامه روند بی‌اعتنایی به واقعیت‌های بازار موجب شد تا فرصت خرید برنج ارزان‌تر  از تجار گرفته شود و ممنوعیت فصلی واردات امسال نیز اعمال شود و این در حالی بود که ستاد تنظیم بازار با درک شرایط و واقعیت‌های بازار چند باره تصمیم گرفت که امسال ممنوعیت واردات اعمال نشود، اما این تصمیم ابلاغ نشد.

با این تصمیم جریان رشد قیمت محصول داخلی با شدت بیشتری ادامه پیدا کرد و قیمت هرکیلو برنج ایران با قرار گرفتن در کانال ۴۰ هزار، ۴۸ هزار تومان را رد کرده و رسیدن به قله ۵۰ هزار تومان در روزهای آتی چندان دور از ذهن نیست.

قیمت ها حباب است؟

با این حال نایب‌رییس انجمن برنج دو روز پیش که قیمت هر کیلو برنج ایرانی به ۴۸۰۰۰ تومان نرسیده بود؛ گفته بود: قیمت ۴۵هزارتومانی برنج حباب است و بهترین نوع این محصول در مازندران ۳۴ هزار تومان به‌صورت خالص و بوجاری به فروش می‌رسد این در حالی است که هم اکنون برنج های الک شده و درجه یک شهره ای رشت نیز اکنون کمتر از ۴۵ هزار تومان نیستند.

علی اکبری نایب‌رییس انجمن، گفته بود: بهترین برنج ایرانی مانند طارم در مازندران به‌صورت بوجاری و خالص ۳۴ هزار تومان و سایر رقم‌های برنج ایرانی نیز ۲۷ تا ۲۸ هزار تومان به فروش می‌رود.

ظاهرا دست هایی در کار است که قیمت این محصول پر مصرف در سبد خانوار را بالا برد، آن هم درست زمانی که فصل برداشت  هنوزتمام نشده است.

علی اکبری بر این باور است که فروش برنج ۴۵هزارتومانی در تهران حباب و گران‌فروشی است و در صورتی که شرکتی هرکیلوگرم از این محصول را ۴۵ هزار تومان به فروش می‌رساند باید از آن سؤال شود که مگر شالی را به چه‌قیمتی خریداری کرده است؟

نایب‌رئیس انجمن برنج با بیان اینکه عده‌ای به‌دنبال بالا بردن قیمت برنج هستند گفت: قیمت ۴۵هزارتومانی برنج مردم را به‌سمت مصرف برنج نیم‌دانه یا برنج خارجی می‌برد.

گرانی های ادامه دار برنج را از سبد خانوار حذف می کند| دلالان برنج میان دو دولت می تازند!

 اخبار متناقض از تولید برنج داخلی

در حالی که برخی اخبار حکایت از کاهش تولید در اثر بارش های بی موقع، خشکسالی و کم آبی خبر می دهد اما این مقام مسئول براین باور است که وضعیت تولید برنج در سال جاری مناسب است و در صورتی که بیشتر از سال قبل نباشد کمتر هم نیست و برآورد می‌شود در پایان فصل برداشت ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج در کشور تولید شود.

وی یادآور شد که در استان خوزستان نیز در سال زراعی جاری مانند سال گذشته برنج تولید شد تا از میزان تولید این محصول در کشور کاسته نشود.

اکبریان افزوده بود: تا امروز  بعد از گذشت یک ماه از آغاز فصل برداشت برنج حدود ۵۰ درصد از این محصول برداشت شده است و این عملیات همچنان ادامه دارد.

همه این اتفاقات و سوئ استفاده دلالان در میانه تغییر و تحول دولت  در حالی رقم می خورد که دولت جدید در روزهای آینده سکان هدایت امور را در اختیار خواهد گرفت و در بازار برنج به عنوان دومین محصول پرمصرف کشور با معضلی جدی روبرو خواهد شد که میراث بی‌تدبیری، بی‌اعتنایی و حتی شاید سنگ‌اندازی عامدانه مدیران دولت دوازدهم است!

  

کد خبر: ۱۰۴٬۳۱۵

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha