بازار؛ گروه بین الملل: وزارت خارجه ایران در آخرین گزارشی که درباره نحوه اجرای برجام به مجلس شورای اسلامی ارائه داده است، ابراز امیدواری کرده است که مذاکرات مربوط به احیای برجام در ابتدای دولت ابراهیم رئیسی «تکمیل شود.»
این گزارش که بیست و دومین گزارش سهماهه وزارت امور خارجه در خصوص برجام بود شامل آخرین وضعیت مذاکرات جاری است.
بر اساس تبصره یک قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» مصوب ۲۱ مهر ماه ۱۳۹۴ مجلس شورای اسلامی مقرر داشت که «وزیر امور خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر سه ماه یک بار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گزارش دهد.»
خبرگزاری «رویترز» نیز به نقل از یک منبع دیپلماتیک ادعا کرده است: «ایران برای ازسرگیری مذاکرات جهت بازگشت به پایبندی به توافق هستهای تا زمان آغاز شدن دولت آقای ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب ایران، آماده نیست».
این منبع در گفتوگو با رویترز اعلام کرده است: «ایران این مسئله را از طریق مقامهای اروپایی بهعنوان میانجی در گفتوگوهای غیرمستقیم با آمریکا، به واشنگتن انتقال داده است.»
از سوی دیگر، خبرنگار شبکه «پیبیاس» گزارش داده است که این منبع، یک مقام ارشد دولتی آمریکا است که اعلام کرده تهران به کشورهای اروپایی اطلاع داده که تیم مذاکرهکننده ایرانی تا بعد از آغاز به کار دولت جدید و اواسط ماه آگوست برای دور هفتم مذاکرات به وین بازنمیگردد.
پیش از این سناتور «باب منندز» رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا گفته بود حصول توافق برای بازگشت به برجام در آینده نزدیک محتمل نیست.
در گفتگو با پروفسور «شیرین هانتر» عضو شورای روابط خارجی آمریکا و استاد دانشگاه جورج تاون به بررسی آینده مذاکرات وین پرداخته شده که در ادامه می آید.
*مطابق گزارش ارائه شده از سوی وزارت خارجه ایران به مجلس ایران، صحبت از تکمیل مذاکرات وین در دولت ابراهیم رئیسی است. این به این معناست که ادامه مذاکرات در دولت ابراهیم رئیسی دنبال خواهد شد. آیا این امر تاثیری بر روند مذاکرات خواهد داشت؟
آقای رئیسی دولت جدید را تشکیل خواهد داد. بنابراین تمامی کارها چه از مسائل داخلی و چه مربوط به سیاسی خارجی در مدت ریاست جمهوری ایشان صورت خواهد گرفت. مساله مذاکرات هسته ای یکی از این مسائل است.
به نظر من امکان اینکه مذاکرات در هنگام حکومت ایشان به سرانجام برسد کمتر است. اولا آمریکا اعتماد کمتری به ایشان و حاکمان اصولگرای ایشان دارد.
از طرف دیگر بسیاری از اصولگرایان خواهان زنده کردن برجام و نوعی تعامل با امریکا نیستند. از ابتدا هم آنها با برجام مخالف بودند.
از طرف دیگر شاید آنها به خاطر مشکلات اقتصادی و چالشهای جدید مصالحه کنند و به این وسیله هر نوع بهبود در شرایط ایران به حساب آنها لحاظ خواهد شد.
*بلومبرگ به نقل از منابع آگاه اعلام کرده انتظار میرود هفتمین دور مذاکرات وین برای احیای برجام اواسط ماه اوت برگزار شود. این شبکه به نقل از یک مقام اروپایی نوشته است به تأخیر انداختن هفتمین دور مذاکرات وین تا زمان روی کار آمدن دولت رئیسی لزوماْ شانس رسیدن به مصالحه را کاهش نمیدهد. ارزیابی شما از این استدلال چیست؟
به نظر من این اظهار نظر بیشتر نوعی ابراز امید است. سایر اطراف برجام امیدوارند که تغییر حکومت در ایران باعث شکست مذاکرات نشود. در حال حاضر هر نوع اظهار در این زمینه بیشتر جنبه گمانه زدن دارد تا نتیجه تحلیل درست شرایط در ایران.
*روز سه شنبه ۱۳ جولای، وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که با هدف دسترسی جمهوری اسلامی ایران به بخشی از داراییهای مسدود شدهاش در کره جنوبی و ژاپن، از بخشی از تحریمهای تجارت غیرقانونی نفت ایران، چشمپوشی میکند. این اقدام را به لحاظ زمانی چگونه ارزیابی می کنید؟
به نظر من موافقت امریکا با استفاده ایران از بخشی از دارایی ها خود در کره جنوبی و ژاپن بیشتر به خاطر مشکلات ایران در مقابله با کرونا است. در ضمن این می تواند نوعی مشوق برای ایران هم تعبیر شود تا در مذاکرات آینده انعطاف بیشتری از خود نشان دهد.
*ایران اخیرا از روند مثبت مذاکره در خصوص زندانیان آمریکایی در ایران سخن گفته است. به نظر شما این موضوع چه آثاری بر روند مذاکرات وین خواهد داشت؟
مساله زندانیان و مسائل مربوط به برجام وابستگی مستقیم با هم ندارد. اما هر نوع تعامل بین ایران و آمریکا در یک زمینه می تواند به حل مشکلات دیگر کمک کند.
نظر شما