اسدالله خسروی؛ خبرگزاری بازار- با وجودی که حدود ۷۰ سال از عمر عضویت ایران در صندوق بین المللی پول می گذرد اما به موجب برخورداری کشورمان از منابع ارزی حاصل از فروش نفت، نیاز آنچنانی به دریافت وام از این صندوق نشده است، جز این که در سال ۱۳۳۰ دولت وقت در اثر مشکلات ارزی حاصل از ملی شدن صنعت نفت خواهان وام از این صندوق شد و مورد موافقت قرار گرفت.
بیش از ۶۰ سال است که ایران وامی را از این صندوق نگرفته است. هر چند سردمداران صندوق بین المللی پول با ایجاد شرط و شروطی در مقررات خود نسبت به پرداخت وام به اعضای این صندوق چون ایران تمایلی چندانی به همکاری با کشورمان را ندارند اما اکنون که دنیا گرفتار ویروس مرموز کرونا شده و ایران نیز دچار این بیماری است، خیلی از کشورها خواهان کمک به کشورمان برای عبور از چنین بحرانی هستند، در چنین شرایطی بانک مرکزی درخواست وام ۵ میلیارد دلاری از صندوق بین المللی کرده است. درخواستی که البته حق ایران بوده چرا که سالیان سال است که جزو چنین صندوقیست.
رییس کل بانک مرکزی شب گذشته در گفتگویی تلویزیونی در این رابطه گقت؛ " از آنجایی که دریافت وام از صندوق بین المللی پول حق ماست، بنابراین درخواست ۵ میلیارد دلاری به این صندوق داده ایم تا معلوم شود که ادعای آنها برای کمک به ایران برای مقابله با کرونا چه قدر صحت دارد؟ تاکنون نیز کارگروه تشکیل داده اند و احساس من این نبود که مشکل خاصی باشد. همکاران من هم روزانه در حال ارسال ایمیل و دریافت پاسخ ها در این زمینه هستند.
وی در واکنش به اینکه گفته می شود دریافت وام با شرط و شروط هایی همراه است، اعلام کرد: اصلا این طور نیست که دریافت وام از صندوق بین المللی پول دارای شرط و شروط باشد. ما الان تحریم هستیم و نقل و انتقال پول سخت است و ما در حال مذاکره حتی در خصوص این موضوع هستیم.
رییس کل بانک مرکزی درباره درخواست از صندوق بین المللی پول برای دریافت وام ۵ میلیارد دلاری، گفت: این حق ماست. ۶۰ سال است که بانک مرکزی ایران از این حق استفاده نکرده و حالا که ما نیاز داریم، چرا از این حق استفاده نکنیم".
سهامداری ایران در صندوق بین الملی پول
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با " خبرگزاری بازار" راجع به درخواست بانک مرکزی از صندوق بین المللی پول گفت: این که ایران می خواهد از سهمیه خود از این صندوق استفاده کند، درخواستی بجاست چرا که ایران عضو چنین صندوقی است و به نوعی سهامدار آن محسوب می شود.
علی اکبر کریمی با بیان این که ایران می تواند هم از مزایای صندوق بین المللی پول و هم بانک جهانی به صورتی قانونی بهره مند شود، افزود: هرچند تحریم ها مشکلاتی را برای ایجاد تعاملات تجارت بین المللی و مبادلات پولی و... ایجاد کرده است، اما ایران شاید تا کنون خیلی احتیاج به منابع چنین صندوق نداشته است اما با توجه به شرایط کنونی کشور، عدم همراهی صندوق بین المللی پول با درخواست ایران نقض آشکار مقررات بین المللی بوده و نباید به بهانه های تحریم ها و نبود ساختار تبادلات پولی برای پرداخت وام به ایران در این مسیر سنگ اندازی شود.
وی به وجود سیاست های کلی اعضای صندوق بین المللی پول اشاره کرد و افزود: بهانه جویی ها در پرداخت وام درخواستی به اعضای این صندوق پذیرفتنی نیست، چرا که اعضای این صندوق شریک منابع صندوق بین المللی پول هستند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سئوال "خبرنگار بازار" که در صورت موافقت صندوق بین المللی پول در پرداخت وام درخواستی ایران، این منابع چگونه و از چه راهی قابل دریافت خواهد بود، گفت: راه دریافت ارز به کشور با وجود مکانیزم های خاص فراهم است. آنگونه که اکنون در شرایط تحریم به راحتی می توانیم ارز حاصل از صادرات و... را به کشور بیاوریم.
دریافت وام از صندوق بین المللی پول حق ایران است
به گزارش بازار، تحریم ها باعث شده تا بخش عمده ذخایر ارزی ایران در بانک های دنیا بماند این در حالی است که به گقته ریس کل بانک مرکزی حتی در این شرایط، بانک مرکزی از ابتدای امسال ۳۹.۲ میلیارد دلار برای واردات کشور تامین ارز کرده است.
همتی با بیان اینکه فشار تحریم های آمریکا باعث شده تا ایران در مخارج ارزی خود احتیاط را سرلوحه قرار دهد، می گوید: با این حال ما حقی برای دریافت وام از صندوق بین المللی پول داریم و چرا از این حق استفاده نکنیم؟ ما برای تجهیزات و دارو برای کمک به کسانی که کسب و کارهای آنها آسیب دیده است، می توانیم از این وام استفاده کنیم. رستوران ها و هتل های مختلف آسیب دیده اند. استمهال تسهیلات برای بانک ها هم هزینه دارد.
رییس شورای پول و اعتبار اظهار داشت: دو سال است که تحت شدیدترین تحریم ها قرار داریم ولی توانسته ایم نزدیک ۱۵ میلیارد دلار برای واردات تامین کنیم. صادرکنندگان غیرنفتی نیز از ابتدای امسال ۲۴.۴ میلیارد دلار ارز عرضه کرده اند که رکورد خوبی در شرایط تحریمی و زمانی است که به درآمدهای نفتی دسترسی نداریم.
وی با اشاره به تزریق دو مرتبه ای ارز در اسفندماه در سامانه نیما، تصریح کرد: در اسفندماه بانک مرکزی و صادرکنندگان غیرنفتی ۱.۵ میلیارد دلار ارز عرضه کرده اند و مشکلی در تامین ارز نداریم. ده ها میلیارد دلار از منابع ارزی کشور توسط بانک های خارجی به خاطر تحریم آمریکا مسدود شده است و ما تلاش داریم تا از کانال های مختلف و با رایزنی های مختلف آنها را آزاد کنیم.
اهداف صندوق بین المللی پول
با وجودی که صندوق بین المللی پول دارای یک اساسنامه خاصاست بنابراین نباید در پرداخت وام به متقاضیان اعضای این صندوق بهانه جویی کند. برخی از اهداف صندوق به شرح زیر است:
ایجاد همکاری مالی بینالمللی از طریق یک نهاد ثابت که ابزار لازم برای مشاوره و تشریک مساعی در مشکلات مالی جهانی را فراهم میآورد.
ایجاد تسهیلات لازم برای توسعه و تعدیل تجارت جهانی و همکاری در جهت پیشبرد و حفظ بازار کار و درآمدهای حقیقی و نیز توسعه منابع درآمد زا برای تمام اعضا به عنوان هدف اساسی در سیاست گذاریهای اقتصادی.
تقویت ثبات در بازار تبدیل ارز و حفظ نظام یکپارچه در مبادلات ارزی میان اعضا ونیز اجتناب از افت ارزش ارز به دلیل رقابتهای نادرست در بازار جهانی.
کمک به بنا نهادن نظام چند جانبه پرداختها در حوزه مبادلات جاری میان اعضا و در حذف محدودیتهای تبدیل ارز خارجی که مانع رشد تجارت جهانی میشود.
ایجاد دسترسی موقت اعضا به منابع صندوق با رعایت جوانب امنیتی لازم برای تسهیل در اصلاح ترازهای پرداخت ناهماهنگ.
بهطور خلاصه، هدف اصلی تشکیل این صندوق ارتقای میزان همکاری مالی، جلوگیری از فقر، کمک به رشد اقتصادی و بازار کار در سطح بینالمللی و ایجاد تسهیلات مالی برای کشورهایی که خواستار تنظیم تراز پرداختشان هستند، میباشد. این در حالی است که وجود خیلی قید و بندها ممکن شود که پرداخت وام برای برخی کشورها به سهولت انجام نشود. به طور مثال تحریم ایران از سوی استکبار جهانی ظلمی اشکار به حقوق بشر است که باعث شده تا مبادلات بین المللی با ایران بسیار سخت شود.
نظر شما