۱۳ تیر ۱۴۰۰ - ۰۹:۵۴
راهکارهایی برای روابط بیشتر با کشور همسایه؛ کشت فراسرزمینی در «فراه» مدنظر قرار گیرد
گزارش بازار؛

راهکارهایی برای روابط بیشتر با کشور همسایه؛ کشت فراسرزمینی در «فراه» مدنظر قرار گیرد

بیرجند- کشت فراسرزمینی، انتقال انرژی از خراسان جنوبی و استفاده از خدمات فنی و مهندسی کارشناسان استان از مسائل مطرح شده در دیدار فعالان اقتصادی خراسان جنوبی با سرکنسول افغانستان در مشهد بود.

بازار، گروه استان‌ها: بازار افغانستان همواره برای جمهوری اسلامی و خراسان جنوبی به واسطه قرابت‌های فرهنگی و همسایگی بسیار مهم بوده است و یکی از ظرفیت‌های موجود در دیار خاوران وجود مرز ماهیرود به عنوان سومین معبر مشترک برای تبادلات با کشور افغانستان است، مرزی که حتی در شرایط کرونایی نیز فعالیت خود را تعطیل نکرد.

اما همواره برای رسیدن به سطح بالاتری از تعاملات تجاری باید رایزنی‌های صورت گیرد و راهکارهایی مطرح شود.

جابر انصار، رئیس کنسولگری افغانستان در مشهد در این زمینه شنبه شب در جمع تعدادی از فعالان اقتصادی خراسان‌جنوبی در اتاق بازرگانی بیرجند با اشاره به اینکه یکی از پیشنهادات ما تشکیل اتاق مشترک ولایت فراه و خراسان جنوبی است، اظهارکرد: ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه دو استان باید به یکدیگر معرفی شود.

ایرانی‌ها کشت سرزمینی در فراه را مدنظر قرار دهند
وی با تأکید بر دیدار استانداران یا همان والیان فراه و خراسان‌جنوبی چه به صورت مجازی و یا حضوری ادامه‌داد: از دیگر پیشنهادات ما این است که ایرانیان کشت سرزمینی را در ولایت فراه افغانستان با همکاری مردم مد نظر قرار دهند چرا که این امر هیچ گونه مسئله امنیتی و یا سیاسی ندارد.

رئیس کنسولگری افغانستان در مشهد با بیان اینکه مهندسان ایرانی در حوزه اکتشاف و استخراج معادن بر اساس قوانین در افغانستان می‌توانند ورود پیدا کنند، ادامه‌داد: هر جا قصد ایجاد گمرک رسمی به عنوان گمرک چهارم را دارید با شما همکاری می‌کنیم ولی افغانستان بازارچه‌ها و بازار مشترک را به رسمیت نمی‌شناسد.

جابر انصار با اشاره به اینکه بعد از ثبت یک برند در افغانستان، جعل آن جرم است، بیان‌کرد: این نکته را در راستای دغدغه بخش خصوصی ایران که گلایه از جعل برخی از محصولات چون سیمان در افغانستان را داشتند، مطرح می‌کنم.

انتقال انرژی از خراسان‌جنوبی به افغانستان
وی با بیان اینکه خواهان ایجاد قرنطینه مشترک برای تسهیل صادرات و واردات برخی از محصولات از جمله محصولات کشاورزی هستیم، یادآور شد: از دیگر پیشنهادات ما انتقال انرژی از خراسان‌جنوبی به کشور افغانستان است و ما بحث خرید تضمینی را از کسانی که در این حوزه سرمایه گذاری می‌کنند را نیز خواهیم داشت.

مشرقی وال، معاون گمرک ابونصر فراهی نیز در این نشست بر تشکیل اتاق مشترک بین خراسان جنوبی و فراه، تسهیل شرایط تحصیل جوانان افغانستانی در خراسان‌جنوبی و تسهیل رفت و آمد از مرز ماهیرود تأکید کرد.

خواستار انتقال انرژی از خراسان‌جنوبی به کشور افغانستان هستیم و در این راستا خرید تضمینی را از کسانی که در این حوزه سرمایه گذاری می‌کنند را نیز خواهیم داشت

علیرضا خامه زر، رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات، ترانزیت و حمل و نقل اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این جلسه اظهارکرد: مرز ماهیرود به عنوان سومین معبر رسمی ما با کشور افغانستان یکی از پتانسیل‌های بزرگ خراسان‌جنوبی است.

وی با اشاره به ظرفیت‌های صنعتی خراسان‌جنوبی بیان‌کرد: ما در خراسان‌جنوبی صنایع بزرگی چون کاشی و سرامیک، لاستیک سازی، تولید چرم مصنوعی، زغال سنگ، چینی آلات بهداشتی و ... را داریم که زمینه تبادلات اقتصادی را فراهم کرده است.

رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات، ترانزیت و حمل و نقل اتاق بازرگانی بیرجند خطاب به طرف افغانستانی گفت: هزینه سرمایه‌گذاری در سایر استان‌ها چندین برابر خراسان‌جنوبی است و از طرف دیگر ما زیر ساخت‌های بسیار خوبی را در این منطقه فراهم کرده‌ایم.

خامه زر ادامه‌داد: از طرف دیگر ما در مرکز استان خراسان‌جنوبی(شهرستان بیرجند) منطقه ویژه اقتصادی را داریم که در حقیقت یک ظرفیت بسیار بزرگ است و موجب می‌شود دوستان افغانستانی در این منطقه از امنیت، انرژی و نیروی کار ارزان برای سرمایه‌گذاری استفاده کنند.

راهکارهایی برای روابط بیشتر با کشور همسایه؛کشت فراسرزمینی در «فراه» مد نظر قرار گیرد

فرآوری محصولات استراتژیک خراسان جنوبی ظرفیتی برای سرمایه‌گذاری
وی با اشاره به سه محصول استراتژیک زرشک، زعفران و عناب در خراسان جنوبی افزود: سرمایه گذاری برای فرآوری این سه محصول نیز می توان اقدام کرد و البته ما به دنبال این هستیم که تجار ایرانی و افغانستانی با هم همکاری کرده و محصولی تولید کنند که به درد بازار هر دو کشور بخورد.

رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات، ترانزیت و حمل و نقل اتاق بازرگانی با اشاره به وجود ۴۷ ماده معدنی در خراسان‌جنوبی و فراهم بودن زمینه تعاملات در حوزه سنگ گفت: ما می‌توانیم سنگ‌های ساختمانی زیبای افغانستان را وارد کرده و بعد از فرآوری آن را به افغانستان و یا هر کشور ثالث دیگری صادر کنیم.

خامه زر اظهارکرد: در سال‌های اخیر بیمارستان‌های بسیار مجهزی در بیرجند راه‌اندازی شده که می‌توان در بحث توریست درمانی از این ظرفیت استفاده کرد.

وی با بیان اینکه کمتر تاجر افغانستانی در تعاملات با یک فعال اقتصادی خراسان‌جنوبی به مشکل برخورده است، یادآورشد: ما در اتاق بازرگانی بیرجند مرکز داوری را داریم که در مشکلات اقتصادی و تجاری پیش آمده می‌تواند با سرعت بسیار بالا مسائل را پیگیری کند.

آمادگی برای ارائه خدمات مشاوره‌ای به تجار افغانستانی
رئیس کمیسیون مدیریت واردات و توسعه صادرات، ترانزیت و حمل و نقل اتاق بازرگانی گفت: از طرف دیگر به عنوان اتاق یک استان مرزی آمادگی این را داریم که به دوستان افغانستانی خدمات مشاوره‌ای و بازرگانی در بحث‌های سرمایه‌ای و تجاری ارائه دهیم.

خامه زر بیان‌کرد: از جمله درخواست‌های ما این است که به هیئتی که در قالب شورای ساماندهی مبادلات مرزی قصد بازدید از امکانات بندر ابونصر فراهی را دارد، ویزای کثیر داده شوند.

مهدی حیدری فرد، مسئول نمایندگی وزارت امور خارجه در خراسان‌جنوبی نیز در این جلسه اظهارکرد: بی شک کشور افغانستان به واسطه هم زبانی و مشترکات فرهنگی و دینی یکی از بازارهای مهم صادراتی و اقتصادی برای ما است.

صادرات ۸۴۰ میلیون دلاری به افغانستان
وی با اشاره به اینکه در سال ۹۹ حدود ۸۴۰ میلیون دلار صادرات به افغانستان از خراسان‌جنوبی داشته‌ایم، افزود: همچنین در دوماهه سال ۱۴۰۰ نیز ۱۴۴ میلیون دلار صادرات داشته‌ایم که بسیار ارزشمند و قابل توجه است.

مسئول نمایندگی وزارت امور خارجه در خراسان‌جنوبی گفت: تجار و دولتمردان کشور افغانستان تأکید داشته‌اند که تعاملات تجاری دو طرفه باشد و تنها به صادرات کالا از ایران به افغانستان اکتفاء نکنیم و واردات نیز از این کشور داشته باشیم.

حیدری فرد با بیان اینکه برای تعاملات دو طرفه باید راهکارهایی بیندیشیم، ادامه‌داد: ورود موقت کالاها برای فرآوری، یکی از این راهکارها است.

راهکارهایی برای روابط بیشتر با کشور همسایه؛کشت فراسرزمینی در «فراه» مد نظر قرار گیرد

بیش از ۹۵ درصد مبادلات خراسان جنوبی با افغانستان است
سعید بهشتی‌راد، رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان‌جنوبی نیز در این جلسه اظهارکرد: ۹۵ درصد از مبادلات ما با کشور افغانستان است که بیشتر شامل سیمان، کاشی، میلگرد و در مقاطعی مرغ و تخم مرغ است.

وی بیان‌کرد: دنیا حدود دو سال است که با ویروس کرونا درگیر است که تعاملات اقتصادی را نیز تحت تأثیر قرار داده ولی در مرز ماهیرود علی‌رغم همه سختی‌های کرونایی صادرات و تعاملات تجاری افزایش نیز داشته است.

رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان‌جنوبی با اشاره به موضوع تعرفه ترجیحی  ادامه‌داد: ما خواهان آن هستیم کالاهایی که افغانستان در آن مزیت نسبی دارد را از این کشور وارد کنیم که نمونه آن محصولات کشاورزی است.

بهشتی‌راد با اشاره به اینکه کرونا نمایشگاه‌های اقتصادی را به حدأقل رسانده است، یادآور شد: در چنین شرایطی می‌توان از ظرفیت نمایشگاه‌های مجازی نیز استفاده کرد.

صدور ویزا برای تجار تسهیل شود
وی با بیان اینکه یکی از درخواست‌های بخش خصوصی اقتصادی تسهیل صدور ویزا است، گفت: امیدواریم با تعاملات و همکاری‌ها روند صدور روادید برای تجار و فعالان اقتصادی در کمترین زمان ممکن انجام شده و سرعت گیرد.

علی صادقی، معاون دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان جنوبی نیز در این جلسه با اشاره به اینکه صادرات ایران در سه ماهه سال جاری ۱۰ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بوده است، گفت: از این میزان ۵۷۰ میلیون دلار صادرات به کشور افغانستان بوده است.

وی با اشاره به اینکه ۹۷ درصد صادرات خراسان‌جنوبی به کشور افغانستان و تنها سه درصد به دیگر کشورها بوده است، بیان‌کرد: در گذشته در حوزه زیرساخت هایی چون برق در مرز مشکل داشتیم ولی در حال حاضر زمینه برق رسانی و بهبود جاده بیرجند به ماهیرود و ماهیرود به فراه اقدامات ارزشمندی انجام شده است.

معاون دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان‌جنوبی ادامه‌داد: ما نیز بر این نکته واقف هستیم که راه‌اندازی گمرک رسمی مقدماتی نیاز دارد و آمادگی داریم زیر ساخت‌های گمرکی مورد نیاز را برای اینکه دولت افغانستان به عواید و حقوق گمرکی خود برسد، فراهم کنیم.

ظرفیت‌های خراسان جنوبی در حوزه خدمات فنی و مهندسی
صادقی تأکید کرد ما در خراسان‌جنوبی در حوزه صادرات فنی و مهندسی از استان‌های بزرگ و نام آشنا کم نداریم.

عباسی نماینده دفتر سرمایه‌گذاری استانداری خراسان‌جنوبی نیز در این نشست بر امکان معافیت‌های گمرکی برای کالاهای تولیدی افغانستان  و پیشنهاد اعطای وام دلاری به کسانی که قصد سرمایه در منطقه ویژه اقتصادی را دارند، مطرح کرد.

حسین زارعی معاون منطقه ویژه اقتصادی خراسان‌جنوبی نیز بر پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های موجود در منطقه ویژه اقتصادی تأکید کرد.

سید مهدی کاظمی نیز به نمایندگی از یکی از کارخانه‌های تولید سیمان در خراسان‌جنوبی اظهارکرد: بسیاری از کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی در نزدیکی مرز با هدف صادرات ایجاد شده است که نمونه آن کارخانه سیمان است.

وی با اشاره به اینکه سیمان خراسان‌جنوبی با قیمت بسیار پایین و در حدود یک دلار به افغانستان عرضه می‌شود، یادآور شد: یکی از گلایه‌های ما بحث جعل برند محصولات استان در بازار افغانستان توسط برخی از کشورها است که در این زمینه تدبیری اندیشیده شود.

کد خبر: ۹۶٬۹۵۴

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha