۵ تیر ۱۴۰۰ - ۱۴:۴۵
 بخش خصوصی در مسیر مطالبه‌گری، نباید گرفتار رفتارهای پوپولیستی شود
رئیس اتاق بازرگانی ایران:

بخش خصوصی در مسیر مطالبه‌گری، نباید گرفتار رفتارهای پوپولیستی شود

شافعی، رئیس اتاق ایران با تأکید بر لزوم مطالبه‌گری بخش خصوصی برای اصلاح رویه‌های اقتصادی، بر لزوم پرهیز از رفتارهای پوپولیستی، از جنس آنچه در عملکرد سیاست‌ورزان دیده می‌شود، تأکید کرد.

به گزارش بازار به نقل از اتاق ایران، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به فضای واقعی موجود در ارتباط بخش خصوصی با نهادهای دولتی، گفت: مطالبه‌گری امری درست و تلاشی ضروری است؛ اما به‌عنوان بخش خصوصی نباید در این مسیر گرفتار رفتارهای پوپولیستی شویم. گاهی بعضی از مسئولان در جهت جلب رضایت توده مردم؛ وعده‌هایی عنوان می‌کنند و اقداماتی صورت می‌دهند که در طولانی‌مدت به ضرر جامعه و اقتصاد آن است و مصداق آن را در شعارهای یارانه‌ای می‌بینیم. وقتی حرف از معیشت به میان می‌آید، منظور سامان دادن به شاخص‌های اقتصادی و در پی آن بهبود رفاه، تولید ثروت، امنیت پایدار و... است نه صرف یارانه دادن به مردم.

غلامحسین شافعی در نشست هیات رئیسه کمیسیون‌های تخصصی اتاق مشهد تصریح کرد: پارلمان بخش خصوصی تلاش دارد تا در مقام مشاور قوای سه‌گانه به اصلاح رویه‌ها و بنیان‌های اقتصادی کمک کند. اعتقاد ما این است که نه اپوزیسیون دولت‌ها و نه بله قربان گوی آن‌ها هستیم و به‌عنوان بخش خصوصی بر روی نظرات و اعتقاداتمان محکم ایستاده‌ایم.

او ادامه داد: در این سال‌ها، تجربه نشان داده هرکجا که صدا و نظرات بخش خصوصی در تصمیمات اقتصادی شنیده نشده، در ماحصل کار، خسرانی به بار آمده است. به همین استناد، وظیفه داریم تا به هر دولتی کمک کنیم و مشاور خوبی برای نهادهای حاکمیتی باشیم و امیدواریم دولت‌ها نیز از ظرفیت ارزشمند و توان تخصصی بخش خصوصی بهره لازم را بگیرند.

شافعی خاطرنشان کرد: ما باید در عین مطالبه گری، به فضای کلی و نوع دیدگاه مسئولان به بخش خصوصی نیز توجه نماییم و در این خصوص واقع‌بینانه عمل کنیم. البته نباید گفتمان را کنار گذاشت؛ بلکه باید به دنبال این باشیم که از کدام شیوه می‌تواند تأثیرگذاری بیشتری ایجاد کند. اگر راه تعامل و گفت‌وگو را ببندیم، اثر خوبی نخواهد داشت.

رئیس اتاق ایران درباره اهمیت توجه به بحث دیپلماسی اقتصادی برای کشورمان، بیان کرد: متأسفانه گاهی تصمیم‌سازان چنان در سیاست غرق می‌شوند که از بعضی حقایق غفلت می‌ورزند. برخلاف تصور موجود، این تعاملات سیاسی نیست که روابط کشورها را مستحکم می‌کند؛ بلکه گره خوردن ارتباطات و منافع اقتصادی، می‌تواند استحکام‌بخش تعاملات و متضمن آینده آن‌ها باشد. لذا در بسته پیشنهادی بخش خصوصی به رئیس دولت سیزدهم، درخواست کردیم تا با نگاه اقتصادی و نه از جنبه و منظر سیاسی، نسبت به انتخاب سفرا و استانداران اقدام شود.

شافعی، اهلیت حرفه‌ای مدیران و وزرای اقتصادی را مقدم بر رویکردهای سیاسی آن‌ها دانست و ابراز امیدواری کرد که این مسئله موردتوجه و اقدام رئیس‌جمهور بعدی باشد.

ضرورت اصلاح نگرش‌ها نسبت به بنگاه‌های کوچک و متوسط
رئیس اتاق ایران در ادامه با بیان اینکه در بخش اقتصادی، درباره بنگاه‌های کوچک و متوسط مشکلی اساسی داریم، تصریح کرد: تعریف ما از این بنگاه‌ها با آنچه کشورهای توسعه‌یافته تصویر می‌کنند، متفاوت است. این واحدهای اقتصادی کوچک‌مقیاس، از نگاه آن‌ها یک حلقه از زنجیره تولید تعریف می‌شوند و از این منظر پایداری اقتصادی آن‌ها تضمین شده است، چون تأمین کننده نیاز تولیدی صنایع بزرگ به شمار می‌آیند.

شافعی ادامه داد: متأسفانه در کشور ما به‌رغم صدور مجوزهای متعدد برای واحدهای تولیدی کوچک و متوسط، حمایت کافی از آن‌ها صورت نمی‌گیرد و در فشار اقتصادی موجود، بخشی از این واحدها توان تاب‌آوری لازم را ندارند و تعطیلی آن‌ها هم به معنای اتلاف سرمایه و منابع است.

رئیس اتاق مشهد متذکر شد: اگر به‌جای تسهیلات‌دهی، همین نگرش و از پی آن سیاست‌گذاری‌ها در خصوص ایجاد واحدهای کوچک و متوسط اصلاح شود؛ اتفاق به‌مراتب اثرگذارتری رقم خورده و از چالش‌های آتی و هدر رفت سرمایه‌های بیشتر جلوگیری می‌شود.

او با اشاره به وعده نامزدهای ریاست جمهوری در روزهای پیش از اجرای فرایند رأی‌گیری گفت: همواره شاهد بوده‌ایم که برخی از این وعده‌ها طرح و تبلیغ می‌شوند اما رنگ عمل به خود نمی‌گیرند. بااین‌حال، پارلمان بخش خصوصی ایران بسته پیشنهادی خود را به نامزدها ارائه داده و هم‌اکنون نیز در حال تدوین مجموعه‌ای از پیشنهادات کارآمد و آسیب‌شناسی‌های مهم اقتصادی برای ارائه به دولت سیزدهم است. بر همین اساس، از روسای کمیسیون‌های تخصصی اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز خواسته‌ایم تا پیشنهادات و درخواست‌های خود را لااقل در مقیاس استانی جمع‌بندی و مطرح کنند.

خسارت غفلت‌ها را بخش خصوصی و مولد می‌پردازد
رئیس پارلمان بخش خصوصی ایران در ادامه اظهارات خود نقبی به چالش‌های پیش روی صنایع در حوزه انرژی زد و عنوان کرد: بررسی‌ها نشان می‌دهد که افزایش نیاز کشور به تولید برق، در سنوات گذشته پیش‌بینی شده بود اما اقدامات لازم برای تحقق این مهم انجام نگرفت و به‌مثابه بسیاری از مسائل دیگر، علاج واقعه قبل از وقوع صورت نپذیرفت. به‌واسطه این غفلت و کم‌کاری، امروز بخش مولد ما باید خسارت این مشکل را بپردازد و در کنار انبوه چالش‌های دیگر، با مسئله تأمین برق نیز دست‌وپنجه نرم کند.

شافعی به بدهی سنگین وزارت نیرو به پیمانکاران صنعت برق نیز اشاره‌ای داشت و گفت: متأسفانه پیش‌بینی آینده در کشور ما مفقود است و اصل مشکل همین‌جاست.

او در بخش دیگری از سخنانش به نقش پیشنهادات کمیسیون‌های اتاق مشهد در ایجاد تغییر و اصلاح امور حتی در سطح ملی اشاره و اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که پیشنهاد آن از مشهد طرح و پیگیری شد و ۲۵ روز پیش نیز بخشنامه آن به سراسر کشور ابلاغ گردید، بحث پرداخت مالیات شرکت‌ها در استان محل استقرار و فعالیتشان است.

شافعی ادامه داد: در این رابطه، طی سال‌های گذشته بارها سهم استان از مالیات شرکت‌هایی که در این خطه فعالیت می‌کنند اما پرونده مالیاتی آنها در تهران است را پیگیری کردیم و امیدواریم این ابلاغیه جدید در عمل نیز به مرحله اجرا درآید و اثرات آن را در کاهش فشار مالیاتی بر بنگاه‌های بخش خصوصی استان، شاهد باشیم. نمونه‌های مشابه و متعدد دیگری از پیشنهادات کمیسیون‌های اتاق مشهد در کمیسیون‌های متناظر اتاق ایران و شورای گفت‌وگو مطرح شده و به مدد دستگاه‌های اجرایی، عملیاتی شده است.

او تأکید کرد: تمامی مواردی که کمیسیون‌ها درباره لزوم پژوهش درباره آن‌ها به نتیجه می‌رسند، باید رفته‌رفته در اختیار بخش پژوهش اتاق قرار بگیرد تا مطالعات لازم پیرامون آن انجام پذیرد و سپس درباره آنها تصمیمات لازم اتخاذ گردد.

رئیس پارلمان بخش خصوصی درباره نبود امنیت برای سرمایه‌گذاری نیز گفت: این مسئله ازجمله آسیب‌های جدی برای اقتصاد کشورمان است که هم در بحث ظرفیت‌های موجود و هم در موضوع جذب سرمایه‌های جدید، چالش‌زا شده است. البته امنیت بیشتر از این نظر مطرح است که سرمایه‌گذار هیچ برآوردی از آینده خود ندارد.

اهمیت ارتباط با اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC)
شافعی در ادامه پیرامون اهمیت ارتباط اتاق مشهد با اتاق بازرگانی بین‌المللی (ICC) نیز سخن گفت و اذعان کرد: اتاق بازرگانی بین‌المللی به لحاظ موقعیت، از اتاق‌های بازرگانی ملی فراتر و فراگیرتر است و بزرگ‌ترین نهاد بین‌المللی به شمار می‌آید که هدف آن کمک به توسعه اقتصادی در سطح جهان است. این تشکل در حال تقویت ظرفیت‌های خود بوده و اگر گفت‌وگوهای برجامی به نتیجه برسد، موقعیت ما در ICC نشان‌دهنده نقش بین‌المللی‌مان خواهد بود و می‌توانیم از این ظرفیت استفاده‌های ارزشمندی داشته باشیم.

رئیس اتاق ایران اظهار کرد: اجلاس سالیانه فدراسیون شرکت‌های سپرده‌گذاری مرکزی جهان WFC امسال در دبی (امارات) برگزار می‌شود و تصمیم داریم نمایندگانی از اتاق‌های بازرگانی ایران نیز به این اجلاس اعزام کنیم.

شافعی در پایان با اشاره به کاهش سهم ایران در اقتصاد دنیا نیز تصریح کرد: جای تأسف دارد که کشور ما به‌رغم ظرفیت‌های فراوانش، مکرر در بخش اقتصادی تحلیل رفته، چنانکه برآوردها نشان می‌دهد، سهم ایران از اقتصاد جهانی در این ۴ دهه گذشته به نصف تقلیل یافته است. تنها یک نگاه مصلحانه و کارشناسانه و به‌دوراز سیاست‌زدگی، می‌تواند ما را به مسیر تعالی بازگرداند.

کد خبر: ۹۵٬۵۸۱

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha