خبرگزاری بازار- جنگ قیمتی ایجاد شده در بازار نفت زمینه را برای کاهش قیمت این منبع انرژی فراهم کرده است. با وجود اینکه در ابتدای امر افت قیمت نفت به دلیل عدم توافق روسیه و عربستان در زمینه کاهش تولید، اعلام شد ولی اخیرا رسانه ها در مورد توافق این دو قطب انرژی دنیا برای بیرون کردن امریکا از بازار تولید نفت دنیا صحبت می کنند.البته موج دوم کاهش قیمت نفت در بازار جهانی بعد از انتشار خبر ممنوعیت سفر اروپایی ها به امریکا به دنبال شیوع ویروس کرونا در این منطقه اتفاق افتاد. سیاستی که نه تنها باعث شد تا قیمت نفت در بازار جهانی دوباره تنزل یابد بلکه سبب شد تا بازار سهام هم در امریکا شوک بزرگی در جهت کاهش مواجه شود.
به نظر می رسد این روزها در اقتصاد دنیا بی سابقه باشد. روزهایی که ویروسی سلامت جهانیان را تهدید می کند و همکاری همه کشورهای دنیا را برای مقابله می طلبد ولی رقابت در بازار نفت همچنان در سطح بالایی است.شبکه خبری سی ان بی سی در گزارش اخیر خود با اشاره به اینکه هدف اصلی روسیه و عربستان هدف قرار دادن صنعت تولید نفت شیل امریکا است نوشت: «تولید نفت شیل در قیمت کمتر از ۵۰ دلار صرفه اقتصادی ندارد. به همین دلیل است که بسیاری از پروژه های نفتی در امریکا تعطیل شده است و بسیاری از شرکتهای نفتی اقدام به اجرای طرح تعدیل نیرو کرده اند.»
اما سوال اصلی این است که چرا شریک دیرینه اقتصاد امریکا یعنی عربستان سعودی در این زمینه با روسیه همکاری کرده است. آیا دوستی و قرابت دو کشور امریکا و عربستان هم در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ از بین رفته است؟
سیاستی برای اثر گذاری بر انتخابات ۲۰۲۰
فارین پالیسی با اشاره به این مطلب که این جنگ قیمتی می تواند زمینه را برای کمتر شدن قیمت نفت از مرز ۳۰ دلار هم فراهم کند نوشت: «شرایط عجیبی است. سازمانهای جهانی قیمت آتی نفت را کمتر از ۳۰ دلار و حتی در کف ۲۰ دلار می بینند و شرکتهای بزرگ نفتی از ادامه فعالیت در بازار باز مانده اند. سرمایه گذاریها در امریکا متوقف شده است و اقتصادی که دولت ترامپ به آن می بالید وارد دوره بحرانی شده است. بحرانی که به دلیل سیاستهای نادرست ترامپ در عرصه جهانی و نا توانی دولت او برای حفظ روابط خوب خارجی با دیگر کشورها ایجاد شده است.»
این نشریه در ادامه نوشت: «در سال جاری ما شاهد برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در امریکا هستیم و ترامپ از وضعیت اقتصادی و نرخ بالای اشتغال به عنوان برگ برنده خود در این انتخابات نام می برد. اما در وضعیت کنونی این برگ برنده دیگر وجود ندارد. کاهش ۵.۲ میلیارد دلاری تجارت امریکا در نتیجه شیوع ویروس کرونا در دو ماه اول سال جاری، افت شاخص های سهام در امریکا ، تعدیل نیرو در بسیاری از واحدهای صنعتی و تولیدی و شرکتهای نفتی و در نهایت کاهش سرمایه گذاری در پروژه های نفتی در این کشور نشان می دهد که روزهای رونق به پایان رسیده است.مساله نگران کننده تر این است که انتظار می رود قیمت دلار هم در بازار جهانی سقوط کند. سقوطی که می تواند به دنیا اثبات کند که روزهای تلخ و سخت اقتصاد امریکا شروع شده است و نمی توان در این فضا به کار ادامه داد.»
اما سوال دیگری که این روزها در رسانه های امریکایی به چشم می خورد این است که آیا جهان امکان حفظ قیمت در این سطح را دارد؟ کریس ویفر مشاور ارشد اقتصادی در مرکز مطالعات بازار امریکا در مصاحبه ای به سی ان بی سی گفت: «بدون شک روسیه و عربستان تلاش می کنند قیمت را در همین سطح حفظ کنند و حتی احتمال کمتر شدن قیمت هم وجود دارد. این دو کشور با فروش نفت ۲۰ یا ۳۰ دلاری هم می توانند سود بدست آورند ولی قیمت بالا برای آنها هم مطلوب تر است. بنابراین بدون شک وضعیت تغییر خواهد کرد و قیمت نفت رشد خواهد کرد. به نظر من این سیاست می تواند سیاستی برای اثرگذاری روی نتیجه انتخابات امریکا هم باشد زیرا عامل اصلی و کلیدی که ترامپ همیشه روی آن تاکید داشت یعنی اقتصاد امریکا را هدف قرار داده است. »
سوپاپ اطمینانی که دیگر کار نمی کند
رابی دیموند،رییس مرکز مطالعاتی SAFE در مصاحبه ای به فایننشال تایمز گفت:«عربستان سعودی مدعی است که می تواند به عنوان سوپاپ اطمینان در بازار نفت عمل کند و با افزایش یا کاهش میزان تولید خود، قیمت را در سطحی حفظ کند که به نفع اقتصاد دنیا باشد ولی در روزهای اخیر مشاهده کردیم که این کشور سیاستهایی اجرا می کند که به عملکرد بازار آزاد آسیب می زند و قدرت رقابت را نیز از بین می برد. وی در مورد عکس العمل مناسب صنعت نفت امریکا در جریان این جنگ قیمتی گفت: «صنعت نفت امریکا انتخابی جز انتظار ندارد. ما باید بدانیم که با ادامه این وضعیت موجی از ورشکستگی ها در شرکتهای نفتی امریکا ایجاد خواهد شد و سرمایه گذاریهای زیادی متوقف می شود. این سیاست تاثیر میان مدتی روی توان تولید نفت شیل امریکا دارد و اگر اجرای این سیاست طولانی تر شود، ممکن است شاهد اثرات ان در دراز مدت در صنعت نفت امریکا باشیم.»
او بر این باور است که قیمت نفت بالاخره در دنیا رشد می کند زیرا کشورهای نفت خیز عربستان و روسیه هم از قیمت بالاتر منفعت بیشتری می برند. تا آن زمان صنعت نفت امریکا باید منتظر بماند و البته هزینه های زیادی ناشی از تعطیلی بسیاری از پروژه های نفتی و اجرای سیاستهای تعدیل نیرو را بپذیرد و برای کاهش اثرات آنها روی اقتصاد چاره ای بیاندیشد.
نظر شما