بازار- از زمانیکه ویروس کرونا به اقتصاد دنیا حمله کرد بیش از ۷۰ روز گذشته است و اخباری در مورد ثمر بخش بودن بخش زیادی از مطالعات برای پیدا کردن واکسن و داروی مناسب برای درمان بیماری ناشی از این ویروس منتشر می شود. ولی نمی توان به درستی گفت که چه زمانی دنیا از دست این ویروس رها خواهد شد.
بلومبرگ در گزارش اخیر خود با اشاره به این مطلب که انتشار ویروس کرونا و تعطیلی گسترده واحدهای صنعتی و تولیدی در کشورهای بحران زده ای مانند چین و کره جنوبی آسیب زیادی به اقتصاد دنیا وارد کرده است نوشت: «در اینکه نرخ رشد اقتصادی دنیا در سال جاری پایین تر از سطح برآورد شده است، شکی نیست. اما سوال اصلی این است که این افت نرخ رشد اقتصادی چه اندازه خواهد بود و اوضاع اقتصادی چه زمانی بهبود پیدا می کند؟»
این رسانه به نقل از مرکز مطالعات اقتصادی بلومبرگ نوشت: «در ابتدای سال جاری پیش بینی شده بود اقتصاد دنیا در سال جاری با نرخ ۳.۳ درصد رشد کند ولی با شیوع ویروس شرایط تغییر کرده است. انتظار می رود در صورت افزایش شیوع بیماری و ناتوانی در کنترل سریع این ویروس در سال جاری ما نرخ رشد ۱.۴ درصدی را تجربه کنیم و اگر اوضاع از این بدتر شود و ما شاهد همه گیر شدن ویروس کرونا در دنیا باشیم، اقتصاد رشد ۰.۳ درصدی داشته باشد. بدون شک در صورت همه گیری ویروس در دنیا که سازمان بهداشت جهانی در مورد خطرات آن بسیار هشدار داده است، تمامی سرمایه ها و تمرکز مجامع اقتصادی و سیاسی روی حل این معضل است و اقتصاد در درجه دوم اهمیت قرار می گیرد.»
سال جاری سال سختی برای اقتصاد دنیا خواهد بود ولی همه گیری این ویروس در دنیا امری بعید است
بلومبرگ با اشاره به این مطلب که احتمال همه گیر شدن ویروس کرونا بسیار اندک است و تحقق سناریوی رشد ۰.۳ درصدی اقتصاد غیر محتمل است نوشت: «سال جاری سال سختی برای اقتصاد دنیا خواهد بود ولی همه گیری این ویروس در دنیا امری بعید است. پیش بینی ما این است که به دلیل شیوع این ویروس در فصل اول سال جاری ما شاهد افت قابل توجه در نرخ رشد اقتصادی جهان باشیم ولی این وضعیت ادامه پیدا نخواهد کرد و از فصل دوم امسال نرخ رشد افزایش خواهد یافت. در این زمان ما شاهد رسیدن نرخ رشد اقتصادی دنیا به مرز ۲.۶ درصد خواهیم بود که نرخ معقولی است.»
اما مرکز مطالعات اقتصادی دانشگاه هاروارد هم مطالعه جداگانه ای در مورد وضعیت اقتصادی دنیا در سال جاری ارایه داده است . این مرکز مطالعاتی پیش بینی می کند بحران ناشی از شیوع ویروس در فصل اول سال جاری یعنی تا انتهای ماه مارس تمام شود که خبر بسیار خوبی است.
طبق این گزارش در فصل اول سال جاری اقتصاد دنیا با نرخ ۱.۵ درصد رشد خواهد کرد. دلیل این کاهش چشمگیر در نرخ رشد اقتصادی هم وضعیت کشور چین در فصل اول امسال است . چین دومین اقتصاد دنیا و یکی از مهمترین کشورها در عرصه صنعت، تولید و مصرف است و شیوع ویروس کرونا در این کشور باعث شد تا صنایع مختلفی در این کشور تعطیل شود و حتی تجارت محصولات چینی به بازارهای جهانی هم با اختلال روبرو شود. این مرکز مطالعاتی انتظار دارد در فصل دوم سال جاری اقتصاد دنیا با نرخ ۲.۳ درصدی رشد کند به تدریج روند بازسازی اقتصاد از این زمان شروع شود.
هاروارد بیزینس ریویو در مورد افت قیمت نفت در بازارهای جهانی و تاثیر آن روی عملکرد اقتصادی دنیا در سال ۲۰۲۰ نوشت: «عوامل زیادی باعث کاهش قیمت نفت در بازار جهانی شد که یکی از این ها را می توان جنگ قیمتی ایجاد شده توسط عربستان به دنبال مخالفت روسیه با کاهش تولید دانست. ولی فارغ از اینکه دلیل این مساله چه بود باید به پیامدهای آن روی اقتصاد دنیا توجه کرد. قیمت نفت برنت دریای شمال از حدود ۶۰ دلار در اواخر ماه فوریه سال جاری به کمتر از ۳۷ دلار در دهه اول ماه مارس رسید. این افت بی سابقه قیمت نفت تنها ظرف ده روز اتفاق افتاد. از طرف دیگر برخی بر این باور هستند که کاهش قیمت نفت در بازار جهانی برای رشد اقتصادی دنیا مطلوب است ولی بدون شک این مساله زمانی اثر دارد که شرایط بحرانی کنونی از اقتصاد دنیا رخت بر بندد.»
کاهش قیمت نفت محرک است!
این رسانه در ادامه گزارش خود به درگیری کشورهای دنیا با ویروس کرونا اشاره کرد و افزود: «در شرایط درگیری دنیا با ویروس کرونا، افت قیمت نفت نمی تواند زمینه ساز رشد تولیدات صنعتی و رشد اقتصادی شود زیرا بسیاری از کشورهای مهم صنعتی دنیا درگیر یک بحران دیگر هستند. اما به محض پایان یافتن ان بحران، تاثیر افت قیمت نفت مشخص می شود. مطالعات تاریخی نشان داده است قیمت پایین نفت در بازار جهانی همیشه باعث رونق در اقتصاد دنیا شده است زیرا هزینه تولید بسیاری از کالاها را کاهش داده است. در این وضعیت روند بازسازی اقتصاد دنیا تسریع می شود.»
هاروارد بیزینس ریویو به توجه به بحرانی که هم اکنون در دنیا وجود دارد این طور گمانه زنی کرد: «شاید سیاستی در پس این وضعیت وجود داشته است و عواملی زمینه را برای شروع این جنگ قیمتی در بازار نفت که منجر به افت قیمت نفت در بازار شد فراهم کرد. در این شرایط است که دنیا می تواند از مزایای قیمت پایین نفت بهره ببرد و از بحران با قدرت بیشتری عبور کند. سیاستی که در وضعیت فعلی بسیار درست و حساب شده به نظر می رسد.»
نظر شما