۲۳ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۸
 کاهش قیمت تمام‌شده نفت برای صادرکنندگان خاورمیانه
صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرد

کاهش قیمت تمام‌شده نفت برای صادرکنندگان خاورمیانه

بررسی‌های صندوق بین‌المللی پول حاکی از این است که قیمت سربه‌سر تولید نفت به‌عنوان مبنای بودجه کشورهای خاورمیانه در سایه رشد قیمت نفت و بهبود اقتصادی، کاهش خواهد یافت.

به گزارش بازار به نقل از اتاق ایران، صندوق بین‌المللی پول (IMF) پیش‌بینی کرد قیمت سربه‌سر یا قیمت تمام‌شده نفت که کشورهای خاورمیانه برای متوازن کردن بودجه دولتی نیاز دارند، در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ با انتظارات برای بالا رفتن قیمت‌های نفت و بهبود اقتصادی، پایین‌تر خواهد رفت.

به گزارش ایسنا به نقل از پلاتس، صندوق بین‌المللی پول در گزارش دورنمای منطقه‌ای خاورمیانه و آسیای مرکزی که روز یکشنبه منتشر شد، پیش‌بینی کرد قیمت سربه‌سر یا قیمت تمام‌شده نفت عربستان سعودی از ۷۷.۹۰ دلار در هر بشکه در سال ۲۰۲۰ به ۷۶.۲۰ دلار در سال ۲۰۲۱ و ۶۵.۷۰ دلار در سال ۲۰۲۲ کاهش پیدا خواهد کرد.

طبق پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول، قیمت سربه‌سر عمان از ۹۵.۸۰ دلار در سال ۲۰۲۰ به ۷۲.۳۰ دلار در سال ۲۰۲۱ کاهش خواهد یافت و قیمت سربه‌سر امارات متحده عربی از ۶۸.۲۰ دلار در سال ۲۰۲۰ به ۶۴.۶۰ دلار در سال ۲۰۲۲ کاهش پیدا می‌کند. در مقابل، قیمت سربه‌سر کویت از ۶۸.۱۰ دلار در سال ۲۰۲۰ به ۶۹.۳۰ دلار در سال ۲۰۲۱ افزایش پیدا می‌کند اما به ۶۴.۵۰ دلار در سال ۲۰۲۲ کاهش خواهد یافت. قیمت سربه‌سر عراق از ۶۳.۷۰ دلار در سال میلادی گذشته به ۷۱.۳۰ دلار در سال میلادی جاری افزایش خواهد یافت.

صندوق بین‌المللی پول در این گزارش نوشت: حساب‌های مالی در سراسر خاورمیانه در سال ۲۰۲۰ به طرز چشمگیری وخامت پیدا کردند که منعکس‌کننده درآمد کمتر به دلیل رشد منفی تقاضای داخلی و افت قیمت‌های نفت و همچنین سیاست‌های حمایتی برای خنثی کردن پیامدهای شیوع پاندمی ویروس کرونا بود. فاینانس عمومی صادرکنندگان نفت وخامت بیشتری در مقایسه با واردکنندگان نفت داشت که نشان‌دهنده درآمد نفتی پایین‌تر بود.

کسری مالی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از ۳.۸ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۹ به ۱۰.۱ درصد در سال ۲۰۲۰ افزایش یافت؛ اما قیمت‌های بالاتر نفت و آغاز واکسیناسیون به‌خصوص در امارات متحده عربی، از دورنمای بهبودیافته بسیاری از اقتصادهای شورای همکاری خلیج‌فارس پشتیبانی می‌کند.

صندوق بین‌المللی پول در این گزارش اعلام کرد: قیمت‌های نفت از سه‌ماهه چهارم سال ۲۰۲۰ بهبود یافته که منعکس‌کننده بهبود تقاضای جهانی و همچنین توافق اوپک پلاس برای تمدید محدودیت عرضه و تصمیم عربستان سعودی برای کاهش تولید داوطلبانه بیشتر بوده است.

منحنی معاملات نفت نشان می‌دهد که قیمت‌ها در ماه‌های آینده نزدیک سطح فعلی خواهند ماند و تا پایان سال ۲۰۲۱ به ۵۷ دلار در هر بشکه می‌رسند و در سال ۲۰۲۲ که انتظار می‌رود میزان عرضه افزایش پیدا کند، به ۵۳ دلار در هر بشکه کاهش پیدا می‌کنند و همچنان پایین‌تر از میانگین قیمت ۶۴ دلار هر بشکه نفت در سال ۲۰۱۹ خواهند ماند.

این وام‌دهنده جهانی پیش‌بینی کرد فعالیت نفتی در کوتاه‌مدت ملایم می‌ماند که منعکس‌کننده محدودیت تولید اوپک پلاس و ادامه تحریم‌های آمریکا علیه ایران است. اگرچه پیش‌بینی می‌شود تولید ناخالص داخلی نفت به میزان ۵.۸ درصد در سال ۲۰۲۱ رشد کند اما این رشد عمدتاً نتیجه افزایش تولید نفت لیبی به میزان ۲۳۳ درصد پس از بازگشایی میادین و بنادر نفتی این کشور در اواخر سال ۲۰۲۰ خواهد بود. پیش‌بینی می‌شود روند احیای واردکنندگان نفت در کوتاه‌مدت آهسته باشد و به ۲.۳ درصد در سال ۲۰۲۱ برسد.

صندوق بین‌المللی پول خاطرنشان کرد تغییرات اقلیمی بر خاورمیانه تأثیر گذاشته و بعضی از کشورها این منطقه موج‌های گرمای شدیدتر و مشکل تأمین آب را به شکل متداول‌تری تجربه خواهند کرد. این چالش‌ها احتمالاً عمیق‌تر خواهند شد و ضرورت شناسایی اولویت‌های سیاستی برای وفق پذیری و سرمایه‌گذاری در زیرساخت منعطف در برابر شرایط اقلیمی را ایجاب می‌کنند. صادرکنندگان نفت منطقه همچنین با چالش گذار از وابستگی به نفت روبرو هستند زیرا جهان به‌مرور از سوخت‌های فسیلی فاصله می‌گیرد.

کد خبر: ۸۳٬۰۱۲

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha