۳ فروردین ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۶
بهره‌وری ناچیز ایران از انرژی‌های تجدیدپذیر| دولت برای سرمایه‌گذاران جاذبه ایجاد کند
بازار گزارش می‌دهد؛

بهره‌وری ناچیز ایران از انرژی‌های تجدیدپذیر| دولت برای سرمایه‌گذاران جاذبه ایجاد کند

همدان - سرمایه‌گذار بخش خصوصی به ظرفیت ایران و به خصوص استان همدان در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر واقف است اما چشم به حمایت‌های دولت برای بازگشت زودهنگام سرمایه خود دوخته بنابراین دولت باید با ایجاد جاذبه شرایط را برای ورود بخش خصوصی به این حوزه اقتصادی‌تر کند.

بازار؛ گروه استان‌ها: لزوم تامین انرژی برای بخش خانگی، صنعت و کشاورزی غیرقابل انکار است و آنقدر اهمیت دارد که مسئولان را به فکر استفاده از انواع منابع برای تامین انرژی می‌اندازد؛ از سوخت‌های فسیلی گرفته تا انرژی‌های تجدیدپذیر و انرژی هسته‌ای هر سه برای سرپا نگه‌داشتن تولید و کشاورزی یک کشور ضروری است به طوری که نباید از هیچ‌یک غفلت کرد.

نیروگاه‌های حرارتی در ایران به چند دلیل از جمله وفور منابع گازی با اقبال بیشتری برای راه‌اندازی روبه‌روست در حالی که با توجه به آسیب‌های زیست‌محیطی که به دنبال دارد نیاز به توجه به انرژی‌های تجدیدپذیر را بیش از گذشته عیان می‌کند.

از مصرف آب نیروگاه‌های حرارتی که بگذریم تامین سوخت گاز مورد نیاز این دست نیروگاه‌ها چالش زمستانه هر سال کشور است که با جایگزینی مازوت منجر به آلودگی هوا می‌شود.

از آنجایی که آلودگی هوا همچنان تلفات می‌گیرد توجه به انرژی‌های نوپدید و تجدیدپذیر به ضرورت جوامع امروز تبدیل شده است

با توجه به این‌که با وجود مرگ و میر بالای کرونا آلودگی هوا همچنان تلفات بیشتری می‌گیرد توجه به انرژی‌های نوپدید و تجدیدپذیر به ضرورت جوامع امروز تبدیل شده و ایران نیز مدتی است به صرافت استفاده از این نوع انرژی افتاده اما در این حوزه نسبت به دیگر کشورها بسیار عقب است.

بهره‌وری ناچیز ایران از انرژی‌های تجدیدپذیر/ دولت برای سرمایه‌گذاران جاذبه ایجاد کند

بر اساس گزارش وزارت نیرو، نیروگاه‌های تجدیدپذیر با ظرفیت اسمی ۸۵۹ مگاوات تنها یک درصد سبد انرژی ایران را تشکیل می‌دهند این در حالی است که ایران با داشتن سالانه ۳۰۰ روز آفتابی و مناطق بادخیز، ظرفیت بالایی در استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر دارد.

بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی ۹۰ درصد ظرفیت‌های جدید نیروگاهی سال ۲۰۲۰ در جهان متعلق به انرژی‌های تجدیدپذیر بوده که این رقم در ایران در سال گذشته تنها ۱۵ درصد بوده است

از سوی دیگر بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی ۹۰ درصد ظرفیت‌های جدید نیروگاهی سال ۲۰۲۰ در جهان متعلق به انرژی‌های تجدیدپذیر بوده که این رقم در ایران در سال گذشته تنها ۱۵ درصد بوده است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان در این باره در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه تعداد نیروگاه‌های خورشیدی استان همدان در حال حاضر به ۶ نیروگاه رسیده است، گفت: نیروگاه‌های خورشیدی علاوه بر استفاده از انرژی پاک به ظرفیت تولید استان نیز کمک می‌کنند.

شیرزاد جمشیدی باتاکید بر اینکه شرکت توزیع نیروی برق استان همدان در این حوزه از سه شرکت برتر در کشور است، عنوان کرد: در استان همدان ۶ نیروگاه خورشیدی با ۴۲ مگاوات تولید و چهار نیروگاه مقیاس کوچک با ۱۷.۷ مگاوات تولید وجود دارد.

وی یادآور شد: در بخش نیروگاه‌های خورشیدی تک انشعابی ۵۲ مورد با مجموع قدرت یک هزار و ۷۵ کیلووات ساعت نصب و بهره‌برداری شده است.

وی ادامه داد: یکی از شاخص‌های تعیین کننده وضعیت شرکت‌ها محور تلفات انرژی است که شرکت توزیع برق همدان از ۱۰.۱۸ درصد در سال گذشته به ۱۰.۰۷ درصد طی ۹ ماهه امسال رسیده که نشان دهنده کاهش نیم درصدی تلفات استان است.

بهره‌وری ناچیز ایران از انرژی‌های تجدیدپذیر/ دولت برای سرمایه‌گذاران جاذبه ایجاد کند

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان همدان نیز بیان کرد: با توجه به مطالعات سرمایه گذاران ایرلندی و انگلیسی، شرایط آب و هوای همدان، بهترین موقعیت را برای سرمایه گذاری در حوزه انرژی خورشیدی ایجاد کرده است.

مجوز سرمایه‌گذاری یک پروژه هشت میلیون یورویی تولید برق از انرژی خورشیدی در استان همدان صادر شده است

سیدناصر محمودی افزود: مجوز سرمایه‌گذاری یک پروژه هشت میلیون یورویی تولید برق از انرژی خورشیدی در استان همدان صادر شده است.

با این‌حال در زمانی که استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر یکی از مولفه‌های توسعه‌یافتگی تلقی می‌شود در ایران همچنان تمایل‌ها به سمت سوخت‌های فسیلی است که لازم است در این زمینه تجدیدنظر صورت گیرد.

سیدرضا گیلانی کارشناس حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر در این‌باره به خبرنگار بازار گفت: فن‌آوری نیروگاه‌هایی که با انرژی‌های تجدیدپذیر فعال هستند در ایران تکمیل نشده و این تکنولوژی تنها در اختیار چند کشور معدود  است.

وی ادامه داد: نه تنها ایران بلکه حتی کشورهایی مثل چین که تولید کننده این تجهیزات هستند عملا دانش فنی لازم این صنعت را به‌صورت کامل ندارند و حتی برای تولید  و ایجاد نیروگاه در کشور خودشان به کشورهای پیشرو در این دانش وابسته هستند.

گیلانی گفت: تقریبا تمام کشورها از چین، هند و پاکستان گرفته تا فرانسه، آلمان و استرالیا برای مقابله با گرم‌تر شدن زمین با یکدیگر همکاری بسیار نزدیک و هماهنگ دارند تا این فن‌آوری هر چه بیشتر پیشرفت و گسترش پیدا کند.

سرمایه گذار ایرانی برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی بسیار است اما نیاز به اطمینان از برگشت سرمایه از سوی دولت دارند

این کارشناس انرژی‌های تجدیدپذیر با تاکید بر این‌که سرمایه گذار ایرانی برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی بسیار است اما نیاز به اطمینان از برگشت سرمایه از سوی دولت دارند؛ افزود: با این‌که تحریم هستیم ولی موضوع انرژی‌های پاک و گرمایش زمین یک بحث کلی است که اهمیت آن همه کشورها را درگیر خود کرده بنابراین کشورهای جهان برای کمک به خودشان ‌هم که شده تجهیزات به کشورهای درحال توسعه  ارسال می‌کنند تا استفاده از اینگونه انرژی‌ها رونق بگیرد و روند گرم شدن زمین کندتر شود.

بهره‌وری ناچیز ایران از انرژی‌های تجدیدپذیر/ دولت برای سرمایه‌گذاران جاذبه ایجاد کند

گیلانی با بیان این‌که زنجیره علمی استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران کامل نیست، گفت:  نیروگاه‌های خورشیدی در ابعاد بسیار گسترده و صنعتی در دنیا در حال تولید است و اگر حتی فقط از تجهیزات موجود در اروپا استفاده کنیم بسیار منفعت خواهیم برد ضمن اینکه در شرایط فعلی شاید نیاز نباشد انرژی و هزینه و زمان زیادی صرف تکمیل زنجیره علمی و بومی‌سازی  تولید نیروگاه‌های خورشیدی کنیم.

وی با تاکید بر این‌که می‌توان با انرژی خورشید و باد به شکل کاملا پاک برق تولید کرد بدون این‌که مازوت یا گاز سوزاند، ادامه داد: مشکل کم‌آبی و خشک‌سالی آن‌قدر مهم است که باید بیشتر به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر فکر و برای آن سرمایه‌گذاری کرد.

این کارشناس انرژی‌های تجدیدپذیر همدان را محل بسیار مناسبی برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی و بادی برشمرد و تسهیل امر سرمایه‌گذاری را در همدان یک ضرورت دانست.  

گاهی ضعف مدیریتی و گاهی کاغذبازی و سنگ‌اندازی‌ها موجب فرار سرمایه‌گذار می‌شود و در این زمینه برخی قوانین نیاز به بازنگری دارد

با این حال باید گفت گاهی ضعف مدیریتی و گاهی کاغذبازی و سنگ‌اندازی‌ها موجب فرار سرمایه‌گذار می‌شود و در این زمینه برخی قوانین نیاز به بازنگری دارد ضمن اینکه از سوی دیگر تلاش مدیران استان همدان برای جذب سرمایه‌گذار در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر باید افزایش یابد.

وی با اشاره به این‌که استان همدان بین مدارهای ۳۳ درجه و ۵۹ دقیقه تا ۳۵ درجه و ۴۸ دقیقه عرض شمالی از خط استوا  قرار گرفته که زاویه تابش بسیار خوبی برای احداث نیروگاه خورشیدی است، بیان کرد:  تعداد روزهای ابری همدان بسیار کم و همدان دارای زمین‌های مسطح فراوان است که به دلیل بی‌آبی برای کشاورزی مناسب نیست که این‌ها ظرفیت‌های بسیار خوبی برای تاسیس نیروگاه‌های خورشیدی و بادی محسوب می‌شود.

گیلانی معتقد است: اگر شهرداری‌ها وارد این صنعت شوند اتفاق فوق‌العاده خوبی رقم خواهد خورد؛ چراکه علاوه بر تامین برق مورد نیاز خود می‌توانند به فروش برق تولیدی نیز اقدام کنند و درآمدزایی داشته باشند و چون هیچ منع قانونی در این‌باره ندارند از طرفی امکانات و سرمایه نیز در اختیار دارند این کار به نفع شهرها خواهد بود.

عمده فن‌آوری نیروگاه‌های خورشیدی در انحصار چند کشور معدود است که به راحتی با ایران کار نمی‌کنند

وی در پاسخ به این‌که چرا ایران همچنان به سمت نیروگاه‌های حرارتی تمایل دارد، به تحریم‌ها اشاره کرد و گفت: تحریم‌ها مشکل‌ساز است از سوی دیگر عمده فن‌آوری نیروگاه‌های خورشیدی در انحصار چند کشور معدود است که به راحتی با ایران کار نمی‌کنند که این زمینه را برای راه‌اندازی نیروگاه‌های سوختی فراهم کرده است.

دبیر انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران نیز در گفتگو با خبرنگار بازار در پاسخ به چرایی اقبال ایران به نیروگاه‌های حرارتی بیان کرد: مهمترین دلیل این است که در حوزه تجهیزات نیروگاه‌های حرارتی تا حد زیادی خودکفا هستیم و سهل‌الوصول بودن این تکنولوژی مهمترین دلیل حرکت به سوی آن است همچنین ظرفیت مورد نیاز برق کشور این نیاز را ایجاد می‌کند که سبد تامین انرژی در کشور وجود داشته باشد تا مشکلی در تامین انرژی ایجاد نشود از جمله نیروگاه‌های حرارتی و هسته‌ای و خورشیدی. اما برق پایه کشور عمدتا به وسیله نیروگاه‌های حرارتی تامین می‌شود و نیروگاه‌های  تجدیدپذیر بیشتر برق پیک را تامین می‌کنند.

بهره‌وری ناچیز ایران از انرژی‌های تجدیدپذیر/ دولت برای سرمایه‌گذاران جاذبه ایجاد کند

آرش شجاعی با بیان این‌که نیروگاه‌های حرارتی مشکل زیست‌محیطی دارند که قابل انکار نیست؛ گفت: ما کشوری با منابع سرشار گاز و حرارتی هستیم که تولید برق حرارتی با توجه به یارانه‌هایی که به این بخش تعلق می‌گیرد خیلی ارزان‌تر تمام می‌شود که همین امر یکی از عوامل عدم سرمایه‌گذاری بر نیروگاه‌های تجدیدپذیر است.

دبیر انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران ادامه داد: دولت به شکل تضمینی برق نیروگاه‌های تجدیدپذیر را برای مصرف بخش خصوصی می‌خرد که در حال حاضر تعرفه پایه‌ای که برای این امر در نظر گرفته شده با توجه به تورم و نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی ابدا برای سرمایه‌گذار به صرفه و اقتصادی نیست بنابراین سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر برای بخش خصوصی جذاب نیست.

با توجه به نرخ‌گذاری‌های دولت، سرمایه سرمایه‌گذار زمان ۱۲ ساله برای بازگشت نیاز دارد در حالی که در سال ۹۵ بازگشت سرمایه ۳ یا ۴ ساله بود

وی با این توضیح که در سال ۹۵ این نوع سرمایه‌گذاری جذابیت زیادی داشت و بعد از برجام سرمایه‌گذاران خارجی زیادی برای این امر وارد ایران شدند، ادامه داد: به هم خوردن برجام و ایجاد مشکلات بانکی باعث شد بسیاری از سرمایه‌گذاران خارجی کارهای خود را در ایران تعطیل کنند و به لحاظ اقتصادی برای سرمایه‌گذار داخلی نیز حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر جذابیتی ندارد؛ چراکه با نرخ دلار سرمایه‌گذاری صورت می‌گیرد و با توجه به نرخ‌گذاری‌های دولت، سرمایه سرمایه‌گذار زمان ۱۲ ساله برای بازگشت نیاز دارد در حالی که در سال ۹۵ بازگشت سرمایه ۳ یا ۴ ساله بود.

شجاعی با تاکید بر این‌که جذب سرمایه‌گذار در این حوزه نیاز به حمایت دولت و افزایش نرخ خرید تضمینی دارد، ادامه داد: با توجه به این‌که زنجیره این تکنولوژی در کشور کامل نیست و با توجه به شرایط تورمی ایران؛ دولت باید در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر به حمایت‌های بیشتر بپردازد تا سرمایه‌گذاران به این حوزه بازگردند.

در نهایت باید گفت سرمایه‌گذار بخش خصوصی به ظرفیت استان همدان در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر واقف است اما چشم به حمایت‌های دولت برای بازگشت ۳ یا ۴ ساله سرمایه خود دوخته تا شاید شرایط برای ورود بخش خصوصی به این حوزه اقتصادی‌تر شود.

اگر اراده دولت برای بهره‌مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر تقویت نشود قطعا بخش خصوصی تمایل خود را به طور کامل برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی و بادی از دست خواهد داد که زیان آن گریبان کشور و حتی جهان را خواهد گرفت.

کد خبر: ۷۸٬۱۲۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha