به گزارش بازار، محمد برزگری سرپرست دفتر بازرسی و مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی اظهار داشت: در کشور مالیات بر تراکنش مالی نداریم بلکه مالیات از درآمد، دارایی و ارزش افزوده در سازمان امور مالیاتی تعریف شده است.
وی ادامه داد: وقتی می خواهیم در خصوص اخذ مالیات صحبت کنیم دو مرحله پیش روی ما است مرحله اول جمع آوری اطلاعات، مدارک و شواهد افراد و مرحله دوم حسابرسی است.
او گفت: ماموران مالیاتی وقتی می خواهند حسابرسی را انجام دهند طبق ماده ها و تبصره های قانونی این کار را انجام می دهند.
این مقام مسئول اظهار داشت: اگر بازرسی، اطلاعات بانکی یک فرد را بخواهد استخراج کند باید به استناد ماده ۲۳۱ اخذ مالیات مستقیم این کار را انجام دهد که در گذشته با نامه وزیر اقتصاد به بانک این کار انجام می شد ولی حالا با نامه رئیس سازمان امور مالیاتی انجام می شود.
وی در پاسخ به این سوال که چرا قانون اخذ مالیات از سال ۹۵ چندین بار تغییر کرد گفت: در برخی موارد ممکن است تداخل هایی بین فعالیت مامورین سازمان امور مالیاتی به وجود بیاید که وحدت و یکپارچگی را از بین ببرد و اصلاحاتی که انجام شد رفع نواقصی بود که در قانون وجود داشت و کل قانون تغییر نکرد بلکه بخش هایی از آن اصلاح شد.
او ادامه داد: حسابرسی از حساب های بانکی از زمان های قدیم وجود داشته و آن چیزی که در سال ۹۵ به قانون تحت عنوان ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم است و در این ماده گفته شده رسیدگی به تراکنش های بانکی که برای شواهد به سازمان امور مالیاتی می رود نباید به قبل برگردد.
او گفت: در ماده ۱۶۹ مکرر آمده بانک ها مکلف اند جمع گردش بدهکار، جمع گردش بستان کار، مانده ابتدا و مانده پایان دوره را به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند و این از قبل هم بوده ولی در حال حاضر بانک ها به اجرای این ماده از قانون مکلف شده اند.
برزگری اظهار داشت: در دیوان عدالت اداری تاکید کرده اند که اگر قرار است مالیاتی اخذ شود باید طبق اصل ۵۱ قانون اساسی به موجب قانون باشد. یک زمانی ممکن است که یک مامور مالیات استناد های قانونی اش اشتباه باشد یا مثلا یک بازرس بگوید که به اصطلاح یک بخش نامه مالیات می گیرم این اقدام درست و کامل نیست.
وی ادامه داد: مثلا تاکید شده که یک بازرس وقتی میخواهد امسال مالیات اخذ کند نباید به بخش نامه سال ۹۷ مراجعه کند و به آن استناد کند بلکه باید به بخش نامه های ۹۹ استناد کند و باید به ماده های ۲۳۷، ۲۲۹ ۱۵۷و استناد کنند. مثلا در ماده ۲۳۷ گفته شده برگه تشخیص باید بر اساس، مدارک و دلایل باشد.
او گفت: فرض کنید که یک تراکنش مالی به سازمان امورمالیاتی ارسال شده که مبین این مطلب است پول به حساب شخصی واریز شده است و این جا سازمان امور مالیاتی باید شخص را دعوت کند و از او درباره پولی که به حسابش آمده توضیح دهد.
برزگری بیان داشت: قبل از دعوت شخص اطلاحت او و حساب هایش پالایش می شود مثلا یارانه جدا می شود اگر خسارتی گرفته باشد جدا می شود وتمام این اقدامات به صورت سیستمی انجام می شود و هیچ فردی اطلاعات را مشاهده نمی کند و بعد از پالایش به یک خروجی می رسد که بر اساس آن فرد دعوت می شود تا نسبت به گردش مالیش توضیح دهد.
او اظهار داشت: افراد دو دسته اند یا در سازمان امور مالیاتی پرونده دارند و یا پرونده ای برای آنها تشکیل نشده است اگر فردی پرونده داشته باشد قبل از حسابرسی پرونده اش به دست ماموران ما می رسد آن ها مکلف هستند اگر آن فرد حسابش یک بار بررسی شده بود او را دوباره برای بررسی دعوت نکنند.
او ادامه داد: تمام تلاش سازمان امور مالیاتی این است که از افراد بیشتر از توانشان مالیات دریافت نشود ولی در طرف مقابل هم اگر افرادی باشند که گردش مالی بالایی داشته باشند و حتی در سال های گذشته اطلاعاتشان بررسی نشده باشد به سراغ آن ها می رویم تا مالیات را اخذ کنیم حتی اگر اطلاعات مردمی هم به ما برسد که فردی فعالیت اقتصادی با درآمد بالا دارد به سراغ او هم می رویم.
این مقام مسئول گفت: در ماده ۱۵۷ گفته شده سازمان امور مالیاتی می تواند به ۵ سال قبل برای رسیدگی به اطلاعات یک فر حقیقی یا حقوقی برگردد.
وی گفت: فرض کنید یک تراکنش مالی از یک مغازه به دست ما می رسد که نشان می دهد فرد تراکنش مالی بالایی دارد و ما او را می خواهیم تا نسبت به فعالیتش توضیح دهد و و آن را مکتوب به ما ارائه دهد.
او در پاسخ به این سوال که این اقدام فعالیت های زیر زمینی اقتصادی را بیشتر می کند یا خیر گفت: ما به دنبال هوشند سازی اطلاعات را انجام دهیم و یکی از ابزار های خوب ایجاد شفافیت تراکنش های بانکی و پولی است و وقتی همه چیز شفاف شود فعالیت زیر زمینی دیگر معنایی ندارد.
او اظهار داشت: تا قبل از سال ۹۶ پالایش اطلاعاتی کم تر انجام می شد و از آن سال به بعد پالایش سیستمی اتفاق افتاد که بسیار دقیق اطلاعات افراد را پالایش می کرد.
او ادامه داد: هر فرد برای درآمد یک مالیات می دهد و همه شواهد و قرائن در آخر به در آمد یک فرد می رسد و مالیات از او اخذ می کند.
وی در پایان گفت: سال به سال در حال پیشرفت هستیم و بررسی مالیات هوشمند تر و دقیق تر و در نتیجه شفاف تر می شود.
نظر شما