۲۵ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۷
توافق ایران و روسیه برای توسعه کشت فراسرزمینی و افزایش تجارت محصولات کشاورزی
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس مطرح کرد

توافق ایران و روسیه برای توسعه کشت فراسرزمینی و افزایش تجارت محصولات کشاورزی

ساداتی نژاد، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس ضمن تاکید بر تعاملات و استقبال طرف روسی از مباحث مربوط به حوزه کشاورزی گفت: ایجاد بانک و بیمه مشترک، کشت فراسرزمینی، افزایش صادرات محصولات کشاورزی و ساخت مراکز پرتودهی از توافقات ایران و روسیه است.

به گزارش بازار به نقل از خانه ملت، سیدجواد ساداتی نژاد رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس، با اشاره به سفر خود همراه با دکتر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی به روسیه گفت: این سفر در کنار بحث مهم مربوط به ارسال پیام مقام معظم رهبری به دولت روسیه با تاکید بر ارتباطات راهبردی در شرایط کنونی، موضوع ارتباطات و تعاملات ایران و روسیه در دیدار با روسای مجالس دوما و شورای فدراسیون مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

وی با بیان اینکه من در این سفر سه دیدار تخصصی در کنار همراهی با رئیس مجلس در نشست‌ها داشتم، افزود: دیدار با رئیس کمیسیون کشاورزی شورای فدراسیون روسیه دارای اهمیت زیادی به دلیل جایگاه شورای فدراسیون در هدایت حوزه کشاورزی در این کشور داشت، حتی دانشگاه‌های کشاورزی روسیه ذیل همین شورای فدراسیون تعریف می شوند. موضوع افزایش حجم مبادلات بین ایران و روسیه یکی از محورهای مورد بحث بود.

حجم پایین مبادلات تجاری ایران و روسیه در حال حاضر
نماینده مردم کاشان و آران بیدگل در مجلس ادامه داد: حجم بسیار زیادی از مبادلات تجاری بین ایران و روسیه محصولات کشاورزی است که متاسفانه تنها حدود ۲ میلیارد دلار می‌شود و این عدد نسبت به تاریخ روابط ایران با روسیه و ظرفیت های بزرگ میان دو کشور در حقیقت صفر محسوب می شود، بنابراین باید چرایی پایین بودن حجم مبادلات محصولات کشاورزی بررسی شود و این موضوع محور اصلی جلسات تخصصی کمیسیون کشاورزی در این سفر بود.

ساداتی‌نژاد ضمن تاکید براینکه رفع مشکلات بانکی و بیمه‌ای میان ایران و روسیه عامل مهم شکل گیری تجارت میان دو کشور است، بیان کرد: اکنون بانک ملی و بیزنس بانک در روسیه حضور دارند اما نتوانسته‌اند مشکلات مالی حوزه کشاورزی را حل و فصل کنند. اگر یک بانک مشترک میان ایران و روسیه وجود داشته باشد دیگر مبادلات می‌تواند با استفاده از ارز رایج مشترک انجام شود و این موضوع اتفاق نیفتاده است.

وی در بخش مشکلات بیمه‌ای میان دو کشور هم تصریح کرد: ایران می‌تواند با استفاده از دریای خزر کل مبادلات خود را از طریق کشتیرانی انجام دهد که این موضوع نیازمند بیمه است. می‌توان با تشکیل یک صندوق بیمه‌ای مشترک میان ایران و روسیه مشکلات صادرات را حل کرد که در جلسات مشترک ما با کمیسیون کشاورزی روسیه این مسائل مورد بحث و بررسی قرار گرفت و طرف روسی هم با نگاهی مثبت به این مسائل اعلام کرد، هر حمایت مورد نیاز در این رابطه را انجام خواهد داد.

استفاده از ظرفیت دریای خزر بجای صادرات از طریق آذربایجان
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس موضوع مربوط به ترانزیت را دومین محور گفت‌وگوها دانست و گفت: محصولات کشاورزی ما اکنون از طریق کشور آذربایجان به روسیه صادر می‌شود و این محصولات گاهی یک هفته در پشت مرزها باقی می‌ماند و کیفیت خود را از دست می‌دهد بنابراین تاجر ایرانی مجبور به فروش محصولات خود با قیمتی کمتر به کشور آذربایجان می‌شود اما آذربایجان در این میان محصولات ایرانی را با اسم خود به روسیه صادر می‌کند و تنها آذربایجان در این میان سود می برد.

ساداتی‌نژاد تاکید کرد:‌ براین اساس باید یک مسیر جایگزین برای صادرات محصولات کشاورزی انتخاب شود و این مسیر دریاست زیرا ایران یک مسیر مستقیم از دریا با روسیه در اختیار دارد اما کشتی ندارد. البته ما کشتیرانی خزر را داریم که بسیار ضعیف است و باید حمایت شود. بنابراین ما به به شرکت‌های بزرگ در حوزه کشتیرانی نیازمندیم که با حل مشکل ترانزیت رشد مبادلات ایران و روسیه در زمانی اندک به پنج برابر خواهد رسید.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس تصریح کرد:‌ اکنون نیازمند حمایت دولت از حوزه کشتیرانی هستیم و یا از بخش خصوصی برای ورود به این موضوع حمایت کند. البته می‌توان از طرف روسی هم برای استفاده از کشتی‌های خود برای این صادرات حمایت کرد.

استانداردسازی محصولات برای صادرات یکی از زیرساخت های مهم
وی با اشاره به موضوع استانداردسازی به عنوان سومین موضوع مورد بحث اظهار کرد: ما باید برای صادرات مواد غذایی و محصولات خود استانداردهای طرف مقابل را مورد توجه قرار دهیم و استانداردهای یک محصول برای بازار هدف باید تعریف شود. اکنون در حوزه کشاورزی به دلیل اینکه نگاه ‌ما به تولید برای بازار هدف نیست و تنها مازاد محصول را صادر می‌کنیم، تناقض‌هایی را به وجود آورده است و بنابراین با تعریف یک استاندارد مشترک باید محصولات هم براساس آن تولید و صادر شود.

ساداتی‌نژاد تاکید کرد: سرمایه گذاری مشترک میان ایران و روسیه موضوع بعدی گفت‌وگوها بود و ما اعلام کردیم، شرکت های بزرگ روسی می توانند در مناطق آزاد شعبه‌ای را داشته باشند تا به بحث صادرات محصولات کشاورزی کمک شود. بسیاری از مسائل ما با کشت قراردادی حل می شود البته این هم ناگفته نماند که ما در کشور خود شرکت های بزرگ حرفه ای در حوزه صادرات کشاورزی نداریم و شرکت‌های ما بسیار کوچک هستند.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس افزود: در جلسه‌ای با وزارت کشاورزی و کمیسیون کشاورزی مجلس دومای روسیه درباره کشت فراسرزمینی هم مطالبی مطرح شد، کشور روسیه زمین های بسیاری دارد و ما می‌توانیم نیازهای کشاورزی خود را در این زمین‌ها تولید کنیم. طرف روسی هم از بحث فراسرزمینی برای کشت و کشاورزی حمایت کرد. همچنین درباره حوزه جنگلداری هم صحبت شد، جنگل های ایران میراثی هستند و براساس برنامه ششم توسعه برداشت از جنگل ممنوع است اما ما از سوی دیگر سالانه نیاز به دو و نیم میلیون متر مکعب ام دی اف داریم.

وی ادامه داد: جنگل‌های روسیه می تواند به ما کمک کند و اعلام آمادگی شده، در صورت معرفی شرکت‌های بزرگ آمادگی دارند تا در موضوع کشت فراسرزمینی به ما کمک کنند. همچنین درباره مباحث علمی و فناوری در کشاورزی مانند تولید بذر در این جلسات مطالبی مطرح شد، محصولات صادراتی از ایران باید ماندگاری داشته و زود خراب نشوند که یکی از راه‌های آن که جزو استانداردهای طرف مقابل روسی هم هست، پرتودهی محصولات با اشعه گاماست و اینگونه ضریب ماندگاری آن بالا می‌رود. اکنون تعداد سایت‌های پرتودهی در ایران بسیار کم است و برای احداث نیازمند چشمه کبالت و سزیوم است که باید از روسیه دریافت کنیم بنابراین با سرمایه گذاری مشترک بین دو طرف این اتفاق خواهد افتاد.

ساداتی‌نژاد تصریج کرد: اکنون یک شرکت روسی و ایرانی در حال مذاکره در این مورد هستند اما هنوز مجوز لازم را از فستک دریافت نکرده اند و این موضوع بسیار به طول انجامیده که در مذاکرات خود در این مورد هم صحبت شد تا مجوز هر چه سریعتر صادر شود و مراکز پرتودهی برای محصولات کشاورزی در کشور ایجاد شود. بخشی از پرتودهی برای واردات چوب مورد نیاز است.

رئیس کمیسیون کشاورزی، ‌ آب و منابع طبیعی مجلس افزود:‌ ما برای صنایع ام دی اف به چوب با پوست نیاز داریم که به دلیل داشتن برخی آفات نیاز به پرتودهی دارند زیرا فاصله جنگل های ما تا بنادر شمال کشور مانند انزلی کمتر از ۵۰ کیلومتر است و در صورت عدم قرنطینه و پرتودهی چوب‌ها، جنگل‌های ما را دچار آفت می‌کند که این موضوع هم در جلسات ما مورد بحث قرار گرفت.

استفاده از ظرفیت آسیابانی و ذخیره گندم ایران 
وی با بیان اینکه یکی دیگر از مباحث مطروحه میان ما با وزارت کشاورزی روسیه ظرفیت آسیابانی و ذخیره گندم ایران بود، گفت: روسیه ظرفیت تولید سالانه ۱۱۰ میلیون تن گندم دارد که بخش زیادی از آن را صادر می‌کند و ما می توانیم در یک سرمایه گذاری مشترک با روس ها در تولید و فرآوری آرد مشارکت کنیم و ارزش افزوده برای کشور داشته باشیم، اکنون ترکیه گندم را از روسیه دریافت و با تبدیل آن به آرد، آن را صادر می‌کند که طرف روسی از این موضوع استقبال کرد.

ساداتی‌نژاد با اشاره به اینکه امیدواریم بتوانیم تسهیلاتی در حوزه محصولات کشاورزی ایجاد کرده و موجب رونق در این بخش شویم، گفت:‌ یکی از اهداف کمیسیون کشاورزی کمک به اجرای جهش تولید است که بخشی از آن کشاورزی است و اگر افزایش تولید با حل مشکل صادرات به کشورهای همسایه همراه نشود، عملاً همین اتفاقی که هر سال می‌افتد بار دیگر تکرار می شود مانند سالانه ۵۰۰ هزار تن پیازی که در مزارع می ماند و خراب می شود بنابراین باید با صادرات محصولات کشاورزی به ویژه به یکی از بازارهای بزرگ ۱۵۰ میلیون نفری مانند روسیه سهم خود را از این بازار بگیریم و در صورت بروز چنین روندی اقتدار غذایی ما هم که از اقتدار نظامی مهمتر است، حفظ خواهد شد.

رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس اظهار کرد:‌ جایگزین و رقیبی برای بحث غذا وجود ندارد و باید در این حوزه همسایگان خود را با توجه به ظرفیت اقلیمی ایران در بحث غذا تأمین غذایی کنیم که این موضوع حتی در حوزه امنیت ملی و فرامرزی هم حائز اهمیت فوق‌العاده است و فکر می‌کنم می‌توان به راحتی بسیاری از نیازهای اقتصادی را با افزایش تولید و صادرات محصولات کشاورزی و تامین ثروت بدست آورد. صادرات محصولات کشاورزی، کشاورزان را به بازارهای بین المللی متصل و آنها را از فقر خارج می کند.

تعیین تکلیف محصولات صادراتی از زمان کاشت بذر
وی ادامه داد: در بحث تولید، محصولات کشاورزی باید از حالت رهاشدگی خارج شود و تولید برای بازار انجام شود یعنی تکلیف محصولات کشاورزی از زمان کاشت بذر تا برای مصرف بازار داخلی و بازار خارجی و صادرات تعیین تکلیف شود زیرا این یک زنجیره متصل به هم است. دستاوردهای این سفر در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی حائز اهمیت است با توجه به رویکرد ما در کشور در بحث امنیت غذایی و جهش تولید کشاورزی این سفر می تواند یک رویکرد جدید برای نگاه به همسایگان و بازار همسایگان و بازار داخل باشد و کشاورز را به بازارهای بین‌المللی متصل کند و تلاش می‌کنیم با پیگیری این موضوع در کمیسیون، با رفع موانع و هماهنگی‌های لازم به تسهیل روند صادرات کمک کنیم.

ساداتی‌نژاد با بیان اینکه یکی از دستاوردهای سفر به روسیه تسهیل در حوزه صادرات محصولات کشاورزی به این کشور است، گفت:‌ ایران تنها یک و نیم درصد بازار میوه و صیفی و سبزی جات روسیه را در اختیار دارد و از سوی دیگر ایران ۹ میلیون تن ذرت وارد می‌کند که ۱۵ درصد آن از روسیه تامین می شود، این موضوع در حالی اتفاق می‌افتد که روسیه و ما کشوری همسایه و نزدیک هستیم آنگاه ما بیشتر ذرت خود را از برزیل و مسافت دور تامین می کنیم، درباره دانه‌های روغنی هم این بحث وجود دارد و این سفر یک شروعی خوب برای افزایش ارتباطات دو کشور در زمینه محصولات کشاورزی خواهد بود.

کد خبر: ۷۳٬۵۲۱

اخبار مرتبط

اخبار رمزارزها

    برچسب‌ها

    نظر شما

    شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha