به گزارش بازار به نقل از خانه ملت، مرکز آمار ایران به تازگی نرخ تورم سالیانه را ۳۲.۲ درصد اعلام کرده، اما گزارشهای غیررسمی حکایت از افزایش چند برابری قیمت کالاهای اساسی در یکسال گذشته دارد. این در حالی است نمایندگان مجلس تاکید دارند که در اصلاح بودجه ۱۴۰۰ باید زمینه اقدامات پیشگیرانه از افزایش تورم فراهم شود و از سوی دیگر با حمایتهای معیشتی از خانوارها، بخشی از کاهش قدرت خرید آنها را به خصوص در یک سال گذشته بتوان جبران کرد.
افزایش قدرت خرید خانوارهای ایرانی و جلوگیری از تورم از جمله تاکیدات مجلس شورای اسلامی در بودجه سال آینده است. در چند سال گذشته و به خصوص از سال ۹۷ و با ورود ارز ۴۲۰۰ تومانی خسارت های زیادی به اقتصاد کشور و همچنین مردم وارد شد، بنابراین مجلس با هدف اصلاح این روند بر ضرورت استفاده بهینه از منابع ارزی کشور اصرار دارد. نمایندگان، عرضه ارز ۴۲۰۰ تومانی را در جلوگیری از گرانی کالاهای اساسی موثر ندانستند و می گویند تجربه عرضه این عرضه بیانگر این است که زمینه سوءاستفاده رانتخواران را بیشتر فراهم کرده است چرا که گزارشها نیز نشان میدهد، نرخ کالاهای اساسی که در یکسال گذشته به آنها ارز دولتی اختصاص یافته، افزایش بیشتری داشته است.
محمدرضا پورابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در این خصوص با تاکید بر ضرورت استفاده بهینه از منابع ارزی و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: رییس جمهور تاکید کرده دولت چنان با هوشمندی عرضه ارز ۴۲۰۰ تومانی را کاهش داده که گرانیها به چشم نیامده و مردم متوجه آن نشدهاند اما در پاسخ به صحبتهای وی باید اعلام کرد که در حال حاضر قیمت کالاهای اساسی به قدری گران است که عملاً تخصیص ارز ترجیحی یا عدم تخصیص آن تاثیری بر قیمتها ندارد.
وی با بیان اینکه مجلس همواره بر این موضوع که ارز ترجیحی نقشی در سفره مردم نداشته تاکید داشته است، افزود: هدف از تخصیص ارز ترجیحی این بود که کالاهای اساسی با قیمت ارزان به دست مردم برسد در حالیکه با وجود تخصیص حدود ۱۸ تا ۲۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی، کالاها با نرخ ارز آزاد به دست مردم رسیده است.
پورابراهیمی تاکید کرد: به زعم دولتمردان در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، قیمت کالاها افزایش مییابد و قیمت مرغ از ۲۰ هزار تومان نیز بیشتر میشود این در حالی است که مردم در سال جاری مشاهده کردهاند که علیرغم تخصیص ارز دولتی برای واردات نهادههای دامی، قیمت مرغ در بازار به ۳۰ تا ۳۵ هزار تومان نیز رسید. بنابراین اگر با ارز آزاد، مرغ وارد میکردیم قیمت آن کمتر می شد.
سقوط کارگران به زیر خط فقر؛ مسئولان توجه کنند
نماینده کارگران در شورای عالی کار نیز با انتقاد از گرانیها در واکنش به سخنان اخیر رییس جمهور مبنی براینکه ما مواد غذایی را به گونهای گران کردیم که کسی متوجه نشد، گفت: کارگران با چنان شدتی به زیر خط فقر سقوط کردند که خرد شدهاند، بنابراین از نهادهای سیاستگذار انتظار می رود تا به این مساله توجه کنند.
گزارشها نشان می دهد، یکسال پیش قیمت هر کیلو برنج خارجی حدود ۷ الی ۸ هزار تومان بوده اما امروز قیمت هر کیلوگرم از همین برنج حدود ۳۰ هزار تومان فروخته می شود. هر کیلو از انواع برنج ایرانی نیز از ۱۲ هزار تومان تا ۲۴ هزار تومان فروخته می شد که امروز به بیش از ۴۰ هزار تومان فروخته میشود. براین اساس مجلس، علاوه بر اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از تورم، بر حمایت از معیشت خانوارها نیز تاکید دارد.
۸۲ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی اعتقاد داشتند که تاثیرات ارز ۴۲۰۰ تومانی را در معیشت خود احساس نکردند
مرکز پژوهشهای مجلس و همچنین اقتصاددانان نیز در سال های گذشته همواره بر ضرورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و اختصاص منابع آن به مردم تاکید داشتهاند. اصلاح سیاست های پولی و مالی و از همه مهمتر اصلاح بودجه از مهمترین راهکارهای کنترل نرخ تورم به اذعان کارشناسان است. نمایندگان مجلس با تاکید بر ضرورت تدوین بودجه ای با درآمدهای واقعی، معتقدند کم توجهی به این مساله منجر به برداشت از منابع بانک مرکزی و در نتیجه تورم می شود.
درباره مسائل ارز دولتی، صفحه ایسنتاگرامی خبرگزاری خانه ملت نیز اخیرا از مخاطبان خود پرسیده بود: «آیا تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی را در سفره خود احساس کردهاید؟» که در پاسخ به این سوال ۸۲ درصد پاسخ «خیر» را انتخاب کردند. این پاسخ بدان معناست که ۸۲ درصد تاثیر این ارز را در زندگی خود احساس نکردهاند. موضوعی که حکایت از هدر رفتن میلیاردها دلار سرمایه ملی به دلیل بیتدبیری و سوءمدیریت در کشور دارد.
نظر شما