به گزارش بازار به نقل از بازار سرمایه ایران، جلال سیفالدینی اظهار کرد: با گذشت یک ماه از پایان فصل پاییز، گزارشهای مالی ۹ ماهه اغلب شرکتها بر روی کدال قرار گرفته است که در زمینه بررسی و تحلیل این گزارشهای دورهای باید به ماهیت فعالیتهای آنها توجه کرد، زیرا در برخی از شرکتها مانند انواع هلدینگها، یا شرکتهایی که به طور قراردادی یا پیمانکاری کار میکنند، روند فعالیتها به صورت مستمر و اصطلاحاً خطی نیست تا بتوان براساس گزارش عملکرد یک فصل در مورد آنها قضاوت کرد؛ بنابراین عملکرد آنها در گزارشهای پایان دوره بیشتر مشخص میشود.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: با این حال در مورد شرکتهای تولیدی و خدماتی که فعالیت تولید و فروش آنها به طور مستمر انجام میشود، میتوان روند فعالیتها را براساس گزارشهای فصلی مورد بررسی قرار داد؛ در نظر داشته باشید در بررسی گزارشات فصلی نباید تنها به سود خالص که به طور تیتروار در شبکههای اجتماعی منتشر میشود، اکتفا کرد و لازم است سرمایهگذاران جزئیات عملکرد را نیز در متن گزارشهای منتشر شده در کدال بررسی کنند.
چند نکته در بررسی گزارشات دورهای
سیفالدینی در خصوص مواردی که باید در بررسی این گزارش ها به آن توجه داشت، بیان کرد: میزان تولید و فروش، نرخهای فروش و حاشیه سود عملیاتی از جمله موارد مهمی که باید در این رابطه به آنها توجه کرد. بررسی گزارشهای سه ماهه سوم شرکتهای صنایع مختلف نشان میدهد که در صنایع بزرگی نظیر کانیهای فلزی، فلزات اساسی و محصولات پتروشیمی عموما حاشیه سود نسبت به سه ماهه دوم ۹۹ بهبود داشته است و مقدار فروش نیز تقریباً مشابه سه ماهه دوم بوده است.
وی سایر اقلام سود و زیان از جمله سود تسعیر نرخ ارز را نیز نیازمند مراقبت دانست و افزود: در برخی شرکتهایی که محصولات صادراتی خود را با نرخ دلاری اما به طور غیرنقد فروختهاند، سود تسعیر ارز در صورتهای مالی سه ماهه دوم و سه ماهه سوم ۹۹ وجود داشته است، ولی با توجه به ثبات و حتی تا حدی کاهش نرخ ارز در ادامه سال احتمال اینکه مجدد از این محل سود شناسایی شود پایین است. بنابراین در برآورد سود فصل چهارم سال این مورد را باید مدنظر قرار داد؛ همچنین در برخی شرکتها نیز شاهد شناسایی سود فروش سرمایهگذاریها هستیم که آن هم احتمالا در سه ماهه چهارم رخ نخواهد داد.
این کارشناس بازارسرمایه تصریح کرد: با این حال با وجود آنکه شاهد گزارشات ۹ ماهه خوبی در صنایع یاد شده در بالا بودیم، چالشهای نرخگذاری دستوری محصولات آنها در بورس کالا و همچنین تعیین نرخ انرژی و بعضاً مواد اولیه تحویلی به شرکتها در قانون بودجه موجب شد که گزارشات فصلی با واکنش مثبت درخوری در بازار سرمایه همراه نشوند.
نظر شما