به گزارش بازار به نقل از اتاق تهران، فعالان اقتصادی در کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران، طی سیامین نشست این کمیسیون که به صورت مجازی برگزار شد، به بررسی ظرفیتهای تولید و واردات واکسن کرونا به کشور پرداختند. در این نشست، حمیدرضا جمشیدی دبیر ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا نیز حضور داشت و توضیحاتی در رابطه با برنامههای دولت برای تامین و تولید واکسن کرونا ارائه داد. او برآورد کرد که گروه دارویی برکت وابسته به ستاد اجرایی فرامین امام (ره)، انستیتیو پاستور و انستیتیو رازی طی ماههای آتی به تولید انبوه و صنعتی واکسن کرونا در داخل دست پیدا کنند. وی خبر داد که تجهیزات جدید برای خط تولید واکسن کرونا در گروه دارویی برکت در حال نصب و فعالسازی است و این شرکت تولیدی تا دستکم ۴۵ روز دیگر ۱.۵ میلیون دوز واکسن کرونا تولید و عرضه خواهد کرد.
همچنین سید حیدر محمدی مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو نیز با حضور در این نشست مجازی، خبر داد که تصمیمات گرفته شده بر این روال است که بخشی از واکسن کرونا مورد نیاز داخل از طریق خرید و واردات واکسنهای تایید شده خارجی و بخش دیگر نیز از تولیدات داخل تامین شود. با این حال، او یادآور شد بهرغم آنکه قسط اول خرید واکسن کرونا از سوی ایران برای کوواکس، با زحمت زیاد پرداخت شده اما کوواکس هنوز اعلام نکرده که اولین محموله واکسن کرونا را چه زمانی به ایران تحویل میدهد. او در عین حال تصریح کرد که واکسن کرونا ساخت فایزر و مدرنا از فهرست تامین ایران خارج شده اما سایر تولیدکنندگان خارجی که مستندات مربوط به تایید واکسن کرونا ساخته شده خود را ارائه دهند، امکان خرید و تامین از سوی ایران برای آن وجود دارد. او گفت: اگر شرکت بیونتک آلمان نیز مستندات خود را ارائه دهد، امکان بررسی خرید آن از سوی ایران وجود دارد.
ماندگاری ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو در سال ۱۴۰۰
اما پیش از شروع بحث و گفتوگوی روی واکسن کرونا و ظرفیتهای واردات و تولید داخل آن، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران از جمعبندی بررسی ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی برای سال آینده در جلسات اخیر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با حضور نمایندگان بخشخصوصی خبر داد که بر اساس این تصمیم، مقرر شد تا برای سال آینده نیز ارز ۴۲۰۰ تومانی برای دارو و تجهیزات پزشکی پابرجا باقی بماند.
به گفته محمدرضا نجفیعرب، در لایحه بودجه سال آینده، ۸.۵ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین کالاهای ضروری و اساسی و دارو پیشبینی شده که از این میزان، ۲.۵ میلیارد دلار برای بخش دارو و تجهیزات پزشکی است و پس از بحث و گفتوگوهای صورت گرفته در مجلس، به احتمال فراوان بودجه ۲.۵ میلیارد دلاری با نرخ ۴۲۰۰ تومان برای تامین دارو و تجهیزات پزشکی برای سال ۱۴۰۰ تصویب خواهد شد.
کوچک شدن ۱۶ میلیارد دلاری تجارت خارجی ایران
همچنین در ابتدای این نشست، از سوی رؤسای کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران، کمیسیون گردشگری اتاق تهران و فدراسیون اقتصاد سلامت، گزارشهای جداگانهای در ارتباط با آثار و پیامدهای شیوه ویروس کرونا بر کسبوکارها ارائه شد.
رضا جمیلی کارشناس کمیسیون گردشگری اتاق تهران با اشاره به اینکه با شروع پاندمی کرونا، ورود گردشگران سیاحتی و درمانی به کشور متوقف شدهاست، گفت: برآوردها حاکی از زیان ۱۲ هزار میلیارد تومانی کسبوکارهای حوزه گردشگری کشور در پی شیوع ویروس کرونا طی سال جاری تاکنون است. به گفته وی، موضوع رگولاتوری در صنعت گردشگری بهرغم قول و وعدههای داده شده از سوی دولت، همچنان به نتیجه نرسیدهاست. وی افزود: بسیاری از فعالان صنعت گردشگری کشور در پی شیوع این بیماری و اثر منفی آن بر کسبوکار این بخش، از صنعت گردشگری سلامت به دیگر بخشهای اقتصادی کوچ کردهاند.
محمد لاهوتی رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران نیز به تشریح آسیب کرونا بر صادرات غیرنفتی و تجارت خارجی کشور پرداخت و گفت: بر اساس آمار رسمی، طی یک سال اخیر و با شیوع این بیماری در کشور، تجارت خارجی ایران دستکم ۱۶ میلیارد دلار کوچک شده و این حوزه بیشترین آسیب را از کرونا متحمل شدهاست.
به گفته وی، بخش عمدهای از بدنه تجارت خارجی کشور را تولیدکنندگان تشکیل میدهند که با آسیب از کرونا، معضلات اجتماعی که عمدتا ناشی از بیکاری نیروی کار میشود، تشدید شده و این در حالی است که بنگاههای این بخش هیچگونه حمایتی از سوی سازمانهای مالیات و تامین اجتماعی به خود ندیدهاند.
تولید ۱۵۰ میلیون دوز واکسن کرونا تا خرداد ۱۴۰۰
اما در ادامه این نشست، حمیدرضا جمشیدی دبیر ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا در سخنانی، با اشاره به اینکه برنامه کشور برای طرح واکیسناسیون کرونا و تهیه و تامین این واکسن روی سه حوزه، تولید داخل، خرید از کوواکس و تامین از شرکتهای خارج از کوواکس است، افزود: در حوزه تولید داخلی واکسن کرونا در حال حاضر حدود ۱۰ شرکت و تولیدکننده داخلی فعال شدهاند. وی در این زمینه به انستیتیو پاستور اشاره کرد که قرارداد همکاری و مشارکت این گروه داروسازی با کوبا برای انتقال دانش فنی ساخت واکسن کرونا از این کشور به ایران منعقد شده و مرحله سوم این واکسن در ایران صورت خواهد گرفت.
به گفته وی، تولیدکنندگان دیگری از جمله انستیتیو رازی، شرکتهایی از وزارت دفاع، بیمارستان بقیهالله، گروه دارویی برکت از ستاد اجرایی فرامین حضرت امام (ره) و چند شرکت دانشبنیان مراحل تولید و ساخت واکسن کرونا را آغاز کردهاند.
وی با اشاره به اینکه برآوردها تاکنون نشان میدهد که گروه دارویی برکت، انستیتیو پاستور و انستیتیو رازی به تولید انبوه و صنعتی واکسن کرونا در داخل دست پیدا خواهند کرد، افزود: تا اواخر خرداد ماه سال آینده، خط تولید کامل واکسن کرونا با حجم ساخت ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون دوز در سال در کشور راهاندازی شده و شروع به کار خواهد کرد. به گفته وی، تمامی تجهیزات این خط تولید از خارج از کشور خریداری شدهاست.
جمشیدی با تاکید بر اینکه برخلاف برخی اظهارنظرها، ایران کشور واکسنساز است و در این زمینه نیز تجربیات خوبی در کشور وجود دارد، گفت: واکسن ساخت انستیتیو رازی نیز در مرحله آزمایش انسانی قرار دارد.
واریز ۵۲ میلیون دلار به حساب کوواکس
دبیر ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا در ادامه به کوواکس اشاره کرد که به گفته وی، تا دو هفته پیش، ایران مبلغ ۵۲ میلیون دلار از طریق یک بانک سوئیسی به حساب کوواکس واریز کردهاست. وی با بیان اینکه در حدود ۱۰ شرکت تولیدکننده واکسن کرونا در کوواکس حضور دارند که در میان آنها شرکتهایی از آمریکا، انگلیس و سایر کشورها نیز هستند، افزود: در کوواکس، برای تامین واکسن کرونا دو گزینه اختیاری و اجباری وجود دارد که کشورها میتوانند بر اساس آن اقدام کنند که ایران گزینه اختیاری را انتخاب کردهاست.
وی در ادامه با این توضیح که خرید واکسن کرونا از غیر از کوواکس نیز در برنامههای کشور قرار دارد، افزود: در حال حاضر چندین پیشنهاد از سوی برخی تولیدکنندگان واکسن کورنا خارج از کوواکس به دست ما رسیده که هنوز تصمیمگیری روی آن صورت نگرفتهاست.
بخشخصوصی برای سرمایهگذاری در تولید واکسن کرونا آماده شود
عبدالحسین روحالامینی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و نماینده این کمیسیون برای شرکت در جلسات کمیته واکسن وزارت بهداشت نیز در این نشست، تحویل ۱۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا برای ایمنی ۵۰ میلیون نفر در کشور را از جمله اولویتهای وزارت بهداشت عنوان کرد و گفت: بهرغم هشدارهای قبلی در خصوص ضرورت حمایت کافی و کامل از شرکتهای دانشبنیان و سازندگان واکسن در کشور، این اتفاق خیلی دیر رخ داد و از این حیث دستکم شش ماه عقبافتادگی وجود دارد.
وی در همین رابطه، به همکاری ایران با کوبا برای ساخت واکسن کرونا اشاره کرد و یادآور شد که در این زمینه نیز تاخیر صورت گرفت.
روحالامینی همچنین با اشاره به اینکه بر اساس یکی از مصوبات کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، از صندوق نوآوری و شکوفایی خواسته شده تا سقف اعتبارات این صندوق برای توسعه زیرساختها و خطوط جدید تولید واکسن کرونا در کشور تا ۵۰ میلیارد تومان افزایش یابد، افزود: بخش خصوصی باید در زمینه تامین و تدارک واکسن کرونا از خارج از کشور برای نیاز داخل، فعال شده و کاملا آماده شود.
وی از کشورهای چین، روسیه، هند، کوبا، برخی از کشورهای اروپای شرقی از جمله مجارستان و لهستان و همچنین کشورهای آلمان و سوئیس به عنوان پایگاههایی برای تامین واکسن کرونا یاد کرد و افزود: بخش خصوصی همچنین باید برای سرمایهگذاری در توسعه زیرساختهای واحدهای تولیدی ساخت واکسن کرونا در داخل، آماده شود و از این فرصت برای تامین و صادرات واکسن کرونا ساخت داخل به کشورهای همسایه استفاده کرد.
در همین رابطه، محمدرضا نجفیعرب رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران با اشاره به اینکه بخش عمدهای از خطوط تولید واکسن در کشور دارای ظرفیت خالی است که میتوان آن را فعال کرد، افزود: بخشخصوصی این آمادگی را دارد تا از محل ارز نیمایی یا ارز حاصل از صادرات، اقدام به واردات واکسنهای کرونا تایید شده کند.
خرید واکسن کرونا از شرکتهای تایید شده خارجی
سید حیدر محمدی مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو نیز طی سخنانی، به آمادگی انستیتیو رازی برای تولید واکسن کرونا اشاره کرد و یادآور شد که مراحل اعطای مجوزهای لازم به این تولیدکننده در حال انجام است.
وی افزود: در حال حاضر و تاکنون، هیچکدام از شرکتهای خارجی که اقدام به تولید واکسن کرونا کردهاند، مستندات تاییدی خود را ارائه ندادهاند تا نسبت به بررسی تامین واکسن از این شرکتها اقدام کنیم.
به گفته وی، شرکتهای داروسازی فایزر و مدرنا از فهرست تامین واکسن کرونا ایران خارج شدهاند، هرچند پیش از دستور صادر شده از سوی مقام معظم رهبری برای عدم خرید واکسن کرونا از این دو شرکت، به دلیل شرایط دشوار نگهداری و حمل واکسنهای فایزر در دمای ۷۰- درجه سانتیگراد نیز، امکان واردات آن برای ایران وجود نداشت.
محمدی در عین حال، تصریح کرد که برای تامین واکسن کرونا ساخت یک شرکت از هند نیز ابتدا باید از دفتر مقام معظم رهبری استعلام لازم گرفته شود، هرچند این شرکت اعلام کردهاست که واکسن ساخت خود را به ایران تحویل نمیدهد و ممکن است مقدار محدودی از آن را طی ماه فوریه (بهمن- اسفند) تحویل دهد.
به گفته وی، بهرغم آنکه تولید داخل واکسن کرونا و تحویل آن از سوی شرکتهای سازنده داخلی ممکن است زمانبر باشد، واردات این واکسن از خارج از کشور یکی از اولویتها است و هر یک از شرکتهای سازنده واکسن کرونا به غیر از فایزر و مدرنا، که تاییدیه و مستندات خود را به ایران و وزارت بهداشت ارائه دهند، فرآیند خرید و تامین آن مورد بررسی و اقدام قرار میگیرد.
نظر شما